1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Safari på svenska hos Eriksberg i Blekinge

Safari på svenska hos Eriksberg i Blekinge

— 29/10-2021

Vill du uppleva Afrika fast i Sverige? Vill du vakna med kronhjortar, vistenter och davidsfår utanför husbilen? Vill du njuta i enkelhet i husbilen eller vill du lyxa till det? Frågan är ifall det finns något annat ställe i landet likt detta. Min Husbil i Sverige har varit på Eriksberg safaripark och spenderat natten med djuren.

Eriksberg. Utsikt från ställplats.
Ställplatsen på Eriksberg är enkel men utlovar fantastisk utsikt.

Ställplatsen i sig är enkel och till viss del begränsad. Ett bra tips är att ha klossar med sig (såvida bilen inte är utrustad med stödben) för på sina ställen lutar det en del. Men samtidigt så finns det en charm i all enkelhet för det finns troligtvis ingen annan ställplats som kan erbjuda samma djuriska utsikt som man får här. Inte nog med att djuren tar sig till ställplatsen – du får lov att ta med dig husbilen in i safariparken och köra runt och se djuren på nära håll.

Nordens största safaripark

Visenter, Eriksberg
Visenterna är stora och väldigt imponerande
Vildsvin, Eriksberg.
Vildsvin finns det gott om i parken.

Naturreservatet är stort. Väldigt stort. Närmare bestämt så är det lika stort som 20 000 fotbollsplaner. Här lever visenter, davidshjortar, kron- och dovvilt, vildsvin och mufflonfår sida vid sida. Det är safari fast på djurens villkor. Efter att ha kört ett varv på cirka 10 kilometer inne i parken kommer insikten om att mufflonfår ännu inte synts till. Men vad gör det när man kan köra ett varv till?! Och ett till efter det. Under parkens öppettider får man köra så mycket man vill och på andra varvet finns de plötsligt där – lite gömda i den lummiga lövskogen bland dovvilt och vildsvin. Stoltserande över att vara Nordens största safaripark innefattar så mycket mer än att låta besökare komma närmare djuren. Nej, här finns ett gediget arbete med bevarande och återplanterande av djur i det vilda. Det är svårt att förstå att davidshjorten nästan är helt utrotad och lever idag bara i fångenskap med undantag av några exemplar som placerats ut i Kina. Här finns en sisådär 50 ståtliga exemplar som vandrar fritt på ägorna. Flera visenter har åkt härifrån till Ryssland för att återgå till det vilda. Projekt där nya arter hittas och med siktet inställt på bevarande gör det Eriksberg till en väldigt speciell plats.

Mufflonfår, Eriksberg.
Mufflonfåren kan vara svåra att hitta men de finns här.
Hoppande Karp, Eriksberg.
Det finns stor möjlighet att se karpar som hoppar i vattnet.

Pionjär inom djurhantering

Historien sträcker sig bak till år 1938 då zoologen, författaren och fotografen Bengt Berg köpte marken och fick med hjälp av svenska staten att hägna in och studera djuren. Idag anses han vara en pionjär för djurhanteringen och det är tack vare honom som bland annat havsörnen blev fridlyst. Sedan dess har mycket hänt men fokus på djurhantering finns kvar. Det finns också ett väldigt stort kretslopptänk på Eriksberg. Man tar tillvara på allt. Restaurang Visenten utnämns av White Guide till Blekinges bästa restaurang år efter år. Här serveras lunch och á la carte. Inne på restaurangen Havsörnen kan du äta gourmetmat med utsikt över savannen. Ett tips är att beställa deras avsmakningsmeny som är en femrätters middag. Självklart är det mycket på menyn som kommer från gården. Alltså inmundigas de vilda djuren som skjuts av för att hålla bestånden på rätt mängd som är runt 1 600 djur under sommaren. Det kan vara värt att nämna att parken endast är öppen för biltrafik under sommaren, mellan april och augusti. Däremot är restaurangerna, hotellet och allt annat öppet året runt.

Restaurang Visenten, Eriksberg.
Restaurang Visenten omnämns i White Guide år efter år.
Utsikt, Eriksberg.
Vacker utsikt över den svenska savannen.

Lyx på hög nivå

Synvillan, Eriksberg.
Boka en natt i Synvillan och låt husbilen stå.
Hotellrum, Eriksberg.
Vissa av hotellrummen på Eriksberg för tankarna till Afrika.

Det handlar om lyx. Om lyx på hög nivå. Om att unna sig någonting unikt och annorlunda. Ett alternativ är att lämna husbilen på parkeringen och checka in på något av de 31 rum som erbjuds. Beroende på vilket typ av rum man väljer kastas man mellan Afrikas savann och modernt nytänkande. Synvillan är mäkta imponerande. Då bor man i en världsunik byggnad som ligger avskärmat. Med glasgolv i vardagsrummet myser man samtidigt som man ser djuren komma och äta under ens fötter. Boka en plats i relaxavdelningen eller ta en promenad runt sjön och se karparna hoppa. Lyx när det är som bäst!

Information om Eriksbergs ställplats

Adress: Guöviksvägen 353, 374 96 Trensum.

Pris: Från 225 kronor. Här finns 50 ställplatser varav 2 platser med el. Se även deras paketpriser som är fördelaktiga.

Faciliteter: Toalett och dusch samt tillgång till att fylla vatten. 

Webbadress: www.eriksberg.se

Taggad i: Ställplats