1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Laika Kosmo 509 - premium på basnivå

Laika Kosmo 509 - premium på basnivå

— 19/07-2021
Laika Kosmo 509
Väggar och tak har en stomme i polyuretan. Isoleringen består av extruderat polystyrenskum. Väggarna är 34 mm tjocka och taket 33 mm tjockt.
Laika Kosmo 509
Kosmo 509 mäter cirka 7,4 meter på längden och har en totalvikt på 3,5 ton. Entrédörrens dörrpost är 70 cm bred och ger enkel access till bodelen.
Laika Kosmo 509
Entrédörrens dörrpost är 70 cm bred och ger enkel access till bodelen.

Omtänksamt!

Och faktiskt en liten känsla av lyx.

Det är de två första tankarna som slår undertecknad när jag stiger in i Laika Kosmo 509. Självklart sker entrén genom den extra breda entrédörren. Hela 70 cm bred dörrpost, vilket är en av punkterna som husbilen kan stoltsera med.

Till höger, precis innanför dörren, finns en smidig skogarderob. En mycket uppskattad detalj, då skorna enkelt göms undan och vi slipper grus och smuts på golvet inne i bodelen.

Det är alltså med relativt enkla medel som Laika börjar med att skämma bort oss. Minns att Kosmo trots allt är en instegsmodell i det halvintegrerade segmentet. Basmodell, om man vill vara riktigt hård.

Trevlig bekantskap

Överbädden, ovanför dinetten, manövreras elektriskt. Bädden håller måttet 200x140 cm.

Nyfkenheten om att det positiva intrycket ska hålla hela vägen ut växer förstås i takt med att jag styr ut ekipaget i trafiken för att hitta en lämplig plats att fota på.

Oddsen att det första intrycket ska bestå är goda Inte enbart på grund av att överbädden ovanför dinetten justeras på bekvämt elektrisk väg, utan också eftersom Kosmo går att få med vattenburen värme från Alde. Dessutom är långbäddarna bak generöst tilltagna. Överhuvudtaget pekar det mesta på att det här blir en trevlig bekantskap.

Fiats växellåda är slitstark och har visat sig vara hållbar.

Automatlådan är dessutom enkel och lättbegriplig, men känns tyvärr väldigt passé. Dags för Fiat att ta fram en modernare. Men låt gå, ekipaget tar sig framåt och det sker i övrigt utan större besvär. Med stolen rätt justerad sitter jag hyggligt bra och har en utmärkt sikt framåt, med god assistans av generösa ytterbackspeglar för att hålla koll bakåt.

Generös salong

Laika Kosmo 509 dinett
I den L-formade dinetten framstår klädseln som mycket elegant och ger en exklusiv touch. Nackstöden är justerbara. Den generösa takluckan släpper in mycket ljus vilket höjer trivselfaktorn vid dinetten.
Laika Kosmo 509. Skoskåp vid entré.
Direkt innanför entrédörren hittar vi ett praktiskt skoförvaringsfack. Mycket uppskattat.

Väl parkerad riktar jag fokus mot bodelen. Att vrida om förarsätet mot dinetten kräver att ryggstödet tiltas och kan därefter vridas runt. Men det sker inte helt utan viss ansträngning från operatören. Det ska sägas att salongen framstår som generös, med gott om sittutrymme för både husbilens egna passagerare och några enstaka gäster. Dessutom så ger den standardmonterade takluckan i måttet 70x50 cm ett fantastiskt fint ljus över dinetten. Vid dinetten är den L-formade soffan kompletterad med en face-to-face-lösning i form av en mindre soffa på motsatt långsida.

Stämningsfulla detaljer

Laika Kosmo 509 kök.
Köket är kompakt, men funktionellt. Plus i kanten blir det för den smarta lösningen av extrahyllan som kan fungera som avlastningsyta.
Laika Kosmo 509 kontrollpanel.
Kontrollpanelen för både temperatur och status för batteri och vätsketankar sitter samlat på samma ställe. Mot tillägg går det att få sin Kosmo 509 med Aldes vattenburna värme istället.

Laika har också ett mycket trevligt kök, där diskhons täckplatta enkelt hängs upp i en list och på så vis får du lite extra avlastningsyta. Smart!

Kylskåpet rymmer 140 liter och har automatiskt val av energikälla. El eller gasol.

Skåp och hurtsar har softclose-funktion och bra handtag. Något test av matlagning sker tyvärr inte denna gång, men nog anar vi att här finns potential till att laga en och annan festmåltid, trots tämligen begränsad köksbänk.

Vi gillar också de små, men viktiga stämningsfulla detaljerna, som att det löper en kontrasterande bakgrundsbelysning under bänkar och skåp.

För att vara en instegsmodell bjuder Laika Kosmo alltså på riktigt trevliga överraskningar. Att både soffa och gardiner försetts med så kallad diamond stich-mönster höjer helt klar trivselkänslan.

Långbäddar eller queenbed

Laika Kosmo 509 sovrum med långbäddar
Modell 509 innebär två enkelsängar där bak, båda sängar är 80 cm breda. Den högra sängen är dock blygsamt längre än den vänstra: 207 cm mot 200 cm.
Laika Kosmo 509 badrum med dusch på andra sidan gången.
Dusch och toalett är placerade mitt emot varandra. Notera draperiet som ska skilja av hygiendelen från sovrummet.
Laika Kosmo 509 dusch med badrum på andra sidan gången.
Väljer man en dubbelsäng, modell 512, är duschen placerad på höger sida och är en aning större.

Missa, för övrigt, inte sovrummets smarta lösningar för usb-uttag, placerade på sänglampornas socklar! Testbilen är av modell 509, vilket innebär två långbäddar bak. Söker du istället en queenbed med sängbord och garderober på vardera sida, då är det en 512 du bör kika på.

Dessa två modeller skiljer sig också en smula i övriga planlösningen. I vår testbil, och sett i bilens färdriktning, finns toalett och badrum på höger sida. Duschkabinen är placerad mitt över, på andra sidan av hallen.

Den som väljer dubbelsäng, modell 512, får istället duschkabinen på höger sida och toalett/badrum på vänster, med en blygsamt större duschkabin.

Olika golvnivåer

Det finns mycket att gilla med Laika Kosmo 509. Men det finns även plumpar i protokollet. Framförallt golvet, som bjuder på tre nivåer, där en tröskel är dragen mellan samvarodelen och entrén/köket. Informera era gäster om det, för annars är det lätt att bli överraskad.

Mer vedertagen är kanske tröskeln in mot sovrumsdelen. Till detta ska även tilläggas att Laika Kosmos bildel också är tydligt avskild. Golvnivån är dock densamma som i samvarodelen, men i bildelen gäller Fiats mjuka gummimatta. Tyvärr drar det ned helhetsintrycket en smula.

Hygienutrymmena skärmas av med hjälp av badrummets dörr mot bodelen och med ett draperi mot sovrumsdelen. Det fungerar bra och känns som en rimlig lösning för husbilstypen sett.

Summa summarum

Sammantaget ger Laika Kosmo 509 ett bra intryck. Särskilt om du har i åtanke att det är en instegsmodell i det delintegrerade segmentet.

Väljer du att köpa en Laika 509 så rekommenderar vi att du lägger till 35 191 kronor. Vad som händer då är att du får vattenburen värme och ett eluppvärmt golv.

Ett val du inte lär ångra.

Laika Kosmo 509 garage.
Garaget har dörrar på båda sidor av bilen. Här ryms cyklar eller en scooter. Golvets lastvikt är 150 kg.

Plus

  • Generös salong - gott om sittutrymme för både husbilens egna passagerare och några enstaka gäster.
  • Taklucka över dinett - ger ett fantastiskt fint ljus
  • Extra avställningsyta - diskhons täckplatta blir extra avställningsyta.
  • USB-uttag i sovrum - placerade på sänglampornas socklar.

Minus

  • Automatlådan är passé - Enkel och lättbegriplig men känns väldigt passé. (2019)
  • Nivåskillnader - tröskel mellan entré och samvarodel.

Fakta & specifikationer

Märke: Laika.

Modell: Kosmo 509.

Planlösning: 2 x långbäddar, 1 x nedfällbar tvärbädd över dinetten.

Chassi: Fiat Ducato.

Motor: 150 hk Multijet, Euro6.

L/B/H: 7 405 / 2 325 / 2 900.

Totalvikt: 3 500 kg.

Maxlast: 545 kg.

Värmesystem: Truma (Alde som tillval).

Färskvatten: 90 liter + 20 liter.

Gråvatten: 90 liter.

Bränsle: Diesel.

Bränsletank: 90 liter.

Bältade sittplatser: 4 st.

Sovplatser: 2/3 st.

Extrautrustning: 150-hästarsmotor, automat, nedsänkbar överbädd, klädsel Gerda, köksfläkt, Kosmo Comfort Pack (Luftkonditionering, ESP, Traction+, hillholder, hill descent, passagerarairbag, isolerad och uppvärmd spillvattentank).

Pris testbil: 747 783 kronor.

Grundpris: 644 000 kronor.

Laika Kosmo 509 planlösning
Laika Kosmo 509 planlösning

Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige, nr 2 2019. 

Taggad i: halvintegrerat