Rapido Distinction i1090 - crème de la crème i lyxförpackning

— 08/02-2021

Under påskhelgen var det världspremiär för nya helintegrerade Rapido Distinction i1090 på PR Husbilar i lilla Sollebrunn. – Vi är verkligen stolta att kunna visa upp Rapidos nya flaggskepp här, säger Fredrik Ryberg, ägare och säljare på PR Husbilar. Min Husbil i Sverige tog tillfället i akt och gav sig ut på en provtur med den nya premiumbilen.

Helintegrerade Rapido i1090 är företagets största och senaste tillskott i Distinction-serien.
Ny front
Nytt bakparti

Nya helintegrerade Rapido i1090 är företagets största och senaste tillskott i Distinction-serien (en serie som lanserades redan 2014). Husbilen är 3-axlad, alltså boggimodell, nästan 9 meter lång, 2,5 meter bred och 3 meter hög och väger 5 ton när den är fullastad. Det är en ordentlig pjäs med andra ord. Och som de flesta redan har förstått – är i1090 inget budgetalternativ, utan snarare cremé de la créme i lyxförpackning.

Rymligt och vackert

Den nya designen med de slimmade linjerna, både exteriört och interiört, känns fräckare, modernare och mer elegant ut jämfört med föregångarna i serien.

Bilen som vi tar ut på provkörning är extrautrustad med den större motorn (180 hk) och automat, sandfärgad nappaklädsel 180, LED-framljus fram, golvvärme både i hytt och i bodel, dubbla rutor samt ljudpaket. Husbilen är imponerande både i storlek och till utseende. I distinction-serien finns även i1066 och den nya upplagan har bland annat fått ny front och nytt bakparti. Den nya designen med de slimmade linjerna, både exteriört och interiört, känns fräckare, modernare och mer elegant ut jämfört med föregångarna i serien.

Förarmiljö i toppklass

Vi tar plats i förarstolen. Sätter mig bekvämt tillrätta i den skinnklädda pilotstolen av Aguti och på med bilbältet. Stolarna är höj-och sänkbara för optimal och bekväm körställning. Även ratten är ställbar. Instrumentpanelen är enkel och lättöverskådlig. Det känns tryggt, det är Fiat, automat och här finns naturligtvis alla de önskade säkerhetsanordningarna som ABS, ASR (antispinn), ESP (antisladd) med Traction +, ESC, Hill Descent Control, dubbla krockkuddar, dimstrålkastare, elstyrda busspeglar med avfrostning och dubbelsikt, backkamera med skärm och dubbelsikt infälld i instrumentpanelen. Dessutom finns här bilradio multimedia och GPS-navigeringssystem etc.

Så nu är det bara rulla iväg.

Enkel att ratta

Visst är den stor, men 5-tonnaren känns ändå väldigt enkel och bekväm att köra med bra sikt åt alla håll. Bilen går jämt och bra. Den stora motorn på 180 hästar svarar direkt när jag trycker lite på gaspedalen. Inget slammer eller gnissel. Ljudnivån är ovanligt låg även i högre hastigheter. Boggin och den förstärkta ramdelen fram gör att man slipper gunget och nigandet. Tack för det!
Tänker för en stund, att det här är inget man rullar på smågatorna i Provence. Men på de större vägarna ligger i1090 som ett strykjärn och komforten är oklanderlig.

Loungen imponerar

Loungen får högt betyg för planering och materialval, dekor och design.

Redan vid insteget till loungen eller vardagsrummet om man så vill, ser vi en av många fiffiga Rapidolösningar, som till exempel golvluckan i entrén – vilken skvallrar om husbilens uppvärmda dubbelgolv och dess goda förvaringsutrymme.
Miljön i loungen känns väldigt påkostad och lyxig – utan att direkt vara prålig. Det är rymligt och vackert på en och samma gång. I väggpartiet, till vänster om insteget, hittar vi ytterligare en fiffig lösning, nämligen ett dolt uppvärmt hörnskåp ämnat för skor och kläder.

Plusbetyg blir det också för andra smarta lösningar, såsom infälld tv-monitor (32 tum) i ena soffryggen, förlängd sittdyna i den för övrigt bekväma soffan för ännu bättre ergonomi och komfort, samt för förvaringslådorna under sittgruppen. Det delbara matbordet är vridbart och kan förflyttas i sidled och ger plats för sju sittande matgäster. Imponerande!

När det gäller loungen ger vi högt betyg till själva planeringen, inredningen med dess materialval, dekor och design.

Välutrustat kök

Loungen får högt betyg för planering och materialval, dekor och design.
Smart skåp i apotekarmodell.
Elektriskt nedfällbar Nespressobryggare.

Loungen och köket är integrerat. Ovanför sittgruppen finns vitlackerade mjukstängande djupa överskåp med fernissade och lackade lister. Allt harmoniseras med ställbar (dimer) bakgrundsbelysning i LED. Själva köksenheten är i vinkel, med diskbänk som delar rygg mot soffan på motsatt sida. Mest iögonfallande är kökskranen i förkromad mässing med keramikpatron och dusch.
I övrigt finns rektangulär diskho i rostfritt stål, mjukstängande lådor med elektriskt centrallås, utdragbara lådor av apotekarmodell samt lådor med korg på skenor och handdukshållare, glasspishäll med 2 brännare med piezo-tändning och 1 induktionsplatta (1 400 watt, som endast fungerar med 230 V). Stående kylskåp med förvaringsfack på hela 190 l. Ugn, 25 l med grill, köksfläkt med LED-belysning m.m. Även här med ställbar bakgrundsbelysning i LED.
Med den här utrustningen kan man säkert laga en och annan god middag. Fiffigaste av allt i köket är ändå den elektriskt infällda nespressobryggaren. Kul!

Hygienutrymme i XXL-format

Stort och rymligt hygienutrymme i mitten av fordonet.
Stor och elegant dusch i XXL-format med fräck LED-belysning.

Hygienutrymmena i mittgången erbjuder bland annat en stor och elegant dusch i XXL-format med fräck LED-belysning och rundad dörravskiljare. I utrymmet till höger om duschen ryms även ett handfat. Mitt emot finns toaletten (även den stor). I ena väggpartiet på toaletten har Rapidoingenjörerna satt upp ett dolt väggskåp med utrymme för klädesförvaring. Smart även här!

Är man fler än två personer som ska sova finns över förarhytten en elektrisk höj-och sänkbar taksäng. I undersidan av den uppfällda taksängen lyser en stjärnhimmel med hjälp av små infällda spotlights, vilket tillsammans med övrig punkt- och LED-belysning gör husbilen riktigt mysig och hemtrevlig. 

Kungapar i sovrummet

I Kingsize-sängen sover du gott. Vill du läsa lite innan du somnar, så går det att fälla upp huvudändan.

I den breda stora fasta sängen (198 x 160 cm) i sovrummet lär man sova som en kung eller drottning om man så vill. Storleken är kingsize och utöver den bekväma resårsängen kan man elektrisk höja och sänka gaveländarna på sängen för bekväm liggkomfort. På ena vägghörnan, snett emot sängen, är allt förberett för platt-tv och på vardera sidor om sängen finns garderober. LED-belysning med dimer förstås och Alde-värme för fjärrstyrning.
Komforten är både vilsam och fantastisk och visst är det upplagt för många sköna sängstunder.

Stort garage

En husbil av det här formatet har förstås också ett stort rejält uppvärmt och belyst garage, för in- och avlastning från båda håll.

En husbil av det här formatet har förstås också ett stort rejält uppvärmt och belyst garage, för in- och avlastning från båda håll. Dessutom innebär dubbelgolvet ytterligare förvaring, även detta är belyst. Bilen är utrustad med 2 bodelsbatterier för säker och god strömförsörjning. Bilen är utrustad med stödben för säker och stabil uppställning, utvändig och lättåtkomlig el central, kassettoa, elektrisk tömning av gråvatten, förvaringsskåp för 2 gasolflaskor, inkoppling för utedusch med kallt och varmt vatten m.m.

Sammantaget ger jag bra betyg till nya Rapido i1090. Det andas kvalitet och väl genomtänkta lösningar över hela linjen för den här fransosen.

Prislappen ligger på drygt 1,4 mkr i grundutförande. Med extrautrustning såsom större motor, automat, skinnklädsel, dubbla glas i sidorutorna, ljudpaket och golvvärme både i hytt och bodelen sticker prislappen iväg en bra bit över 1,5 mkr.

Mycket pengar naturligtvis, men vi pratar också om en husbil i lyxförpackning!

Fakta & specifikationer

Märke: Rapido
Modell: i1090
Planlösning: Kingsizebädd bak (198 x 160 cm)
Chassi: Fiat AL-KO, heavychassi (boggi/dubbelaxel)
Motor: 2,3 l,150 hk, euro 6
L/B/H: 8,79 x 2,35 x 3,05 m
Totalvikt: 5000 kg
Max last: -
Värmesystem: Alde iNet
Färskvattentank: 300/100 l
Gråvattentank: 150 l
Bränsletank: 90 l
Bältade platser: 2+3
Sovplatser: 2+2+1
Utrustning: Permanent säng (kingsize) med elektrisk justerbar lutning på sänggavlarna samt elektrisk höj-/sänkbar XL hyttsäng med skummadrass Bultex, värmeväxlare motor/bodel, ugn, induktionshäll + 2 gasolplattor, uppvärmt dubbelgolv, backkamera, vinterisolerad gråvattentank, separat dusch, vridbara pilotstolar Aguti m.m.
Grundpris: 1 443.600 kr
Med extrautrustning 1 570 720 kr


Dagläge i Rapido Distinction i1090
Nattläge i Rapido Distinction i1090

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 3 2018.

Taggad i: helintegrerat