1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Sugen på tapas?

Sugen på tapas?

— 28/05-2021

”Tapas”, smaka på ordet som för tankarna till en ljum kväll på en spansk bar eller restaurang. Något gott i glaset och förföriskt goda små rätter som man inte kan få nog av.

Tapas kan bestå av nästan vad som helst. Från nötter, mandlar eller en enkel bit bröd att doppa i lite olivolja till skaldjur, fyllda kroketter, charkuterier, ost och mustigt marinerade grönsaker. Namnet kommer från verbet tapar, som betyder att täcka eller lägga på ett lock. Det finns olika förklaringar till namnet. En sägs vara för att undvika att insekter letade sig ner i glas och karaffer. En annan antyder att det var ett sätt att försöka minska alkoholkonsumtionen. Genom att lägga på ett lock och servera något litet därpå drack man inte bara utan fick också i sig några tuggor.

Skrynklig potatis med paprikaröra

Paprikaröra, mojo rojo.
Paprikaröra
Skrynklig potatis (Bild: stock.adobe.com)

Papas arrugadas – skrynklig potatis – förknippas starkt med Kanarieöarna. Doppa dem i en lagom het mojo rojo.

Ingredienser till fyra portioner:

Papas arrugadas

  • 1 kilo små fina potatisar
  • Vatten
  • 0,5 dl grovt salt per liter vatten

Mojo rojo

  • 1 kg mogna tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 tsk stött kummin
  • 100 gram skalad mandel
  • Cirka 2 msk het pimenton (eller till angenäm styrka och smak)
  • Salt

Gör så här:

  1. Dela tomaterna i klyftor, kärna ur och dela paprikan, skala vitlöken. Lägg i en ugnssäker form tillsammans med mandel och kryddor. Ringla olja och vinäger över. Rör om så att allt blandas. Strö över en nypa salt.
  2. Rosta i ugn, 225 grader i 10 minuter, alternativt på grillen, tills allt fått fin yta.
  3. Mixa allt med stavmixer.
  4. Smaka av med salt och eventuellt mer pimenton. Lägg upp i en skål.
  5. Tvätta potatisen noga, den tillagas med skalet på.
  6. Koka potatisen utan lock i det salta vattnet tills den är mjuk och skrynklig. Servera tillsammans med mojo rojo.

Vitlöksmarinerade kapris och oliver

Vitlöksmarinerade kapris och oliver
Vitlöksmarinerade kapris och oliver

Härlig sälta och syra som har fått marinera i kylskåp ett dygn.

Ingredienser till fyra portioner:

  • 400 gr gröna och svarta oliver med kärnor
  • 15 stora kapris
  • ½ röd paprika
  • ½ dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök (krossade
  • eller lövtunt skurna)
  • 0,25 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Låt kapris och oliver rinna av i en sil. Kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Lägg allt i en skål.
  2. Blanda vin, olja och vitlök i en kastrull. Tillsätt rätt generöst med grovmalen svartpeppar samt en nypa salt (kapris och oliver är redan salta i sig). Låt koka upp.
  3. Häll den heta lagen över kapris, oliver och paprika. Låt kallna och marinera i kylskåp ett dygn.

Vitlöksfrästa champinjoner

Vitlöksfrästa champinjoner
Vitlöksfrästa champinjoner

Receptet går att göra med all svamp, men färska champinjoner finns i handeln året om.

Ingredienser till fyra portioner:

  • 200 gr svamp
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • Ett par stjälkar bladpersilja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Ansa champinjonerna, skär i skivor. Skär vitlöksklyftorna i
  2. lövtunna skivor.
  3. Fräs vitlöken i olivoljan på medelstark värme. Tillsätt
  4. champinjonerna och låt fräsa tills de fått fin färg.
  5. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja. Servera varm eller ljummen.

Varm getost med apelsin- och myntahonung

Varm getost med apelsin- och myntahonung
Varm getost med apelsin- och myntahonung

Denna rätt funkar också utmärkt som dessert med ostens sälta, honungens sötma och apelsinskalets syra.

Ingredienser till fyra portioner:

  • 4 skivor spansk getost typ Zabra
  • à cirka 50 gr. (eller chèvre)
  • 0,5 dl flytande honung
  • Zest av 1 apelsin
  • 20 färska myntablad

Gör så här:

  1. Tvätta apelsinen och riv bort det allra yttersta skalet, undvik det vita.
  2. Värm osten i ugn, 200 grader i cirka 5 minuter.
  3. Blanda och värm upp honung, apelsinskal och mynta i en kastrull.
  4. Häll såsen över den gratinerade osten, garnera med en rosett mynta och servera varm.
Taggad i: Recept