1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 10 misstag som många gör när de planerar inför husbilssemestern

10 misstag som många gör när de planerar inför husbilssemestern

— 11/11-2022

Hur många av er har packat på tok för mycket med er i husbilen när det är dags att bege sig iväg på en resa? Troligtvis majoriteten. Många av de där jag-behöver-ha-med-mig-detta sakerna blir liggandes. Min Husbil i Sverige har listat 10 saker som många av oss gör fel när vi planerar inför resan. Känner ni igen er?

1. Packar för mycket kläder

Håll ordning i husbilen så blir semestern trevligare för alla.

Vi har nog alla varit där och tänkt att vi har plats i husbilen så garderoberna fylls till bristningsgränsen. När det sedan är dags att använda kläderna blir det snabbt oorganiserat och rörigt. Packa med förstånd och lämna resten hemma så blir resan trevligare.

2. Inte tagit med lite extra ”reservdelar”

Självklart kan man inte förutse allt som kan hända när man är på husbilssemester. Men, det går att minimera riskerna genom att ta med sig enkla småsaker som kan underlätta för dig på resan. Ett sådant exempel är att ta med sig extra säkringar till bilen. De tar ingen plats men kan spara dig problem ifall någon av säkringarna går åt skogen.


3. Glömmer reservnycklarna hemma

Kom ihåg att packa med reservnyckeln till husbilen.

Se alltid till att packa med reservnyckel till husbilen. Tro det eller ej men vi har råkat ut för det mer än en gång… att någon stackare låser sig ute och extranyckeln ligger kvar hemma i nyckelskåpet. Ett annat tips är att inte låta den ligga kvar i bilen utan att den följer med när du är på utflykt eller äventyr.


4. Inte försäkrat husbilen på rätt sätt

Jodå, vi har hört det också. Folk som har haft bilen avställd och som sedan sätter sig bakom ratten och tutar iväg på sin resa. Om olyckan är framme så kan det stå dig dyrt ifall du inte har dina försäkringar i ordning. Se till att både du och bilen är försäkrade på rätt sätt innan ni beger er ut på husbilssemester.


5. Inte sett över husbilen och dess utrustning

Kanske har husbilen stått på vinterförvaring och nu är det dags för premiärturen. Se alltid till att se över att där finns tillräckligt med olja och allt som hör bilen till. Är varningstriangeln med? Genom att gå igenom bilen ordentligt innan du beger dig så minskar risken för otrevliga överraskningar. 

Har du sett över husbilen och dess utrustning?

6. Inte säkrat lasten ordentligt

Detta är nog någonting som vi alla råkat ut för någon gång. Med tanke på att allting rör sig i husbilen så är det viktigt att se till att alla saker är på rätt plats och att inga lösa prylar kan åka runt i bilen när den är på rull. Tänk på att alltid säkra upp lasten innan och under resan så slipper ni slå sönder saker i onödan.


7. Du lastar i för mycket i husbilen

Många har problem med lastvikt. Inte nödvändigtvis för att det inte får plats i husbilen utan för att man har en begränsad lastvikt. Numera blir det allt vanligare att bilarna vägs och det kan kosta en rejäl slant att åka fast med övervikt. Se till att hålla dig inom bilens tillåtna lastvikt.  


8. Förlitar dig enbart på tekniken

En karta är väldigt bra att ha i handskfacket. Även om internet idag är väl utvecklat så finns det fortfarande platser där täckningen kan vara försvunnen och då är det inte roligt. Med varken fungerande gps eller mobil är det svårt att komma på rätt väg igen. Att ha en karta med sig blir plötsligt en härlig nostalgitripp. Om vi ens klarar av att läsa en karta idag?


9. Inte bokat campingen i förväg

Har du bokat campingen innan du åker?

Med tanke på hur populärt det är med husbilssemestrar nu så är tiderna förbi när det bara var att köra in på en camping. Självklart kan det finnas platser kvar på campingen när du kommer dit men risken är stor att det kommer vara fullt. För att slippa otrevliga överraskningar är det bäst att boka platsen i förväg. Då vet du att du kommer få plats.


10. Planerat för mycket eller för lite

Våga vara spontan. Det är väldigt ofta som de spontana utflykterna eller stoppen blir semesterns bästa. Men - tänk på att en planering kan vara bra så att du vet vart du ska och hur du ska planera dina dagar. Gör upp en plan men var inte rädd för att avvika från den när du väl är på resande fot.

 

Taggad i: Tips  Sverige  Europa