1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 10 saker du inte vill missa i Lübeck

10 saker du inte vill missa i Lübeck

— 08/09-2021

Lübeck är den gamla förmögna Hansastaden vars stadskärna idag är ett UNESCO världsarv. Allting finns på gångavstånd och det finns en hel del att utforska i detta kulturarv. Min Husbil i Sverige har varit där och letat upp några riktiga guldkorn som är väl värda ett besök.

1. Ta en romantisk båttur

Båttur, Lübeck.
Det är enkelt att ta sig runt med elbåt i staden.

Det krävs inga intyg eller förkunskaper för att hyra en båt i Lübeck. De elektroniska båtarna är nästintill ljudlösa där de tar sig fram på kanalerna. Det är också

så gott som omöjligt att köra vilse eftersom den fem kilometer långa rundan går i en cirkel. Detta är inget för fartdåren – nej, detta är en långsam och romantisk tur med en liten båt som sakta

glider fram. Båtarna hyrs ut per timme så ett bra alternativ är att packa med sig en fikakorg och stanna någonstans längst vägen för att fika. Om båten rör sig under hela tiden så tar en runda cirka 50 minuter. Detta är ett bra sätt att starta sitt besök i Lübeck och få en känsla för var de olika attraktionerna finns som också ska besökas.

Adress: An der Obertrave.

2. Besök Europeiska Hansamuseet

Hansamuseet, Lübeck.
Lär dig allt om Hansatiden och stadens storhetstid på Hansamuseet.
Hansamuseet, Lübeck.
Hansamuseet är väldigt informativt ställe.

Med tanke på att Lübeck är en gammal Hansastad så är det väldigt passande att besöka museet som är tillägnat just Hansan. För svenska besökare finns mycket av informationen på svenska. Europeiska Hansa-

museet är ett väldigt modernt och interaktivt museum med otroligt mycket information. Det går enkelt att spendera hela dagen här och lära sig mer om svunna tider. Här handlar det inte bara om Lübeck utan om Hansan i stort och om alla länder som var inblandade i handeln. Tryck på knappar, titta på filmer, läs på skyltar och lär dig om Lübecks storhetstid men också om Hansans fall. Lunch kan med fördel intas i museets restaurang Nord som serverar soppor och sallader som är fantastiskt goda.

Adress: An der Untertrave 1.

3. Fotografera stadens symbol

Holstentor, Lübeck.
Den mest fotograferade byggnaden i hela Lübeck.

Holstentor är det första som dyker upp när man söker på Lübeck på internet. Holstentor är en stadsport som finns kvar sedan medeltiden. 1871 var det på tapeten att stadsporten skulle rivas. Det sägs att det hölls en omröstning där lokalbefolkningen fick rösta om portens framtid och att den fick stå kvar tack vare en enda röst. Det är svårt att ta reda på sanningshalten i detta men i Lübeck är alla överens om att det är så det gick till. Idag är Holstentor den mest fotograferade byggnaden i staden och den hyser också ett museum för den som vill veta mer om Lübecks historia. Se till att gå runt hela bygganden för att se hur den sjunkit ner genom åren, en process som man lyckats stoppa nu. 

Adress: Holstentorplatz.

4. Se resterna från andra världskriget

Mariakyrkan, Lübeck.
Mariakyrkan, eller som den heter på tyska Marienkirche, är otroligt imponerande
De fallna kyrkklockorna i Mariakyrkan, Lübeck.
Kyrkklockorna är kvar exakt på den plats där de landade.

Lübeck har fem kyrkor i gamla stan och samtliga är värda ett besök. Om tiden inte räcker till att besöka samtliga kyrkor så är Marienkirche (Mariakyrkan på svenska) en som borde prioriteras. Kyrkan tillhörde köpmännen och var en samlingsplats där man inte bara bad utan också umgicks och spenderade tid med sina vänner. Under Palmsöndagen 1942 fördärvades delar av kyrkan under en bombattack. Kyrkklockorna rasade och slog sönder marken. Där ligger de kvar än idag – exakt som de landade när de föll. Det är en kraftfull syn som möter besökarna som garanterat lämnar ett avtryck och som för tankarna till kriget. Utöver de fallna kyrkklockorna finns en vacker astronomisk klocka som får en att höja på ögonbrynen.

Adress: Marienkirchhof 1.

5. Frossa i Marsipan

Niederegger, Lübeck.
Världens största marsipanskulptur finns inne på Niederegger.

Niederegger. Marsipanens mecka och ett måste att besöka under sin vistelse´i Lübeck. Det är inte bara en affär som säljer marsipanfigurer där endast fantasin sätter gränserna och utbudet är enormt. Det är inte bara ett museum som hyser världens största marsipankonstverk (som är gjort av 500 kilo marsipan och som tog 3 500 timmar att göra). Niederegger är också ett café som serverar sin berömda Marsipantårta och marsipancappucino. Ett tips är att börja besöket med en visit till museet och sedan fika innan det är dags att köpa med sig marsipan hem. Om du väntar med fikan är risken stor att du fyller hela husbilen med marsipan. Utöver marsipan finns det också nougat och choklad till försäljning.

Adress: Zeiss-Straße 1–7.

6. Ät i sjömännens supstuga

Det var hit till Schiffergesellschaft som sjömännen kom för att dricka efter en tur på havet.

Schiffergesellschaft är restaurangen som utlovar rustik och hjärtevärmande mat i en fantastisk miljö. Det var hit som sjömännen kom efter att ha varit ute till havs. Det var här som de åt, drack och roade sig ända in på småtimmarna. Borden var uppdelade så att sjömännen från de olika länderna satt vid separata bord. Idag är landsuppdelningen

ett minne blott och det är fritt fram att sitta var man vill. Däremot är reservation att föredra eftersom detta är en av Lübecks mest populära restauranger och det blir snabbt fullsatt. Miljön är fortfarande på temat sjömän, menyn är väldigt bred och portionerna är stora. Skippers Steakpot är en riktigt mustig gryta som smakar väldigt gott.

Adress: Breite Str. 2.

7. Gå vilse i de medeltida innergårdarna

En av många innergårdar i Lübeck.
Idag är lägenheterna på innergårdarna otroligt eftertraktade.
Gång till innergård i Lübeck.
Det finns många innergårdar i Lübeck.

Lübeck var en otroligt förmögen stad. Dessvärre så var inte alla stadens invånare rika. Köpmännen bodde i flotta, stora hus och dessa hus omhändertogs av tjänstefolk. Tjänstefolket skulle se till att allting var fint men samtidigt så skulle de inte synas. En lösning på detta blev att de fick bo på innegårdar i väldigt små lägenheter. För att komma in på innergården passerar man ett hål i väggen eller en väldigt låg och smal gång. Då var dessa bostäderna för fattiga människor. Idag är de eftertraktade bostäder mitt i stan. Det är omöjligt att få tag på en lägenhet här utan kontakter. Tidigare fanns det cirka 180 innergårdar. Idag finns det cirka 80 kvar.

Adress: An der Undertrave 11  (här finns den största).

8. Hälsa på hos en Nobelpristagare

Nobelpristagaren Günter Grass böcker är läckert placerade inne på museet.
Günter Grass museum, Lübeck.
Günter Grass konstnärliga alster finns att beskåda inne på museet.

Författaren och konstnären Günter Grass dog 2015 och skrev bland annat böckerna Katt och råtta och Hundår.  1999 tilldelades han Nobelpriset i litteratur och idag finns ett museum tillägnat honom och hans verk. Detta ställe passar bra för hela familjen och där finns mycket för barnen att göra också. Det är ett väldigt informativt museum där du får lära dig mycket om författaren och hans liv. I anslutning till museet ligger också ett ställe som är tillägnat den socialdemokratiska politikern Willy Brandt. Han hann med att vara både utrikesminister och förbundskapten under karriären. Höjdpunkten är trädgården där en del av Berlinmuren finns att beskåda.

Adress: Glockengießerstraße 21.

9. Smaka på bästa kaffet i stan

Neue Rösterei, Lübeck.
Neue Rösterei serverar stans bästa kaffe.

Lite gömd inne på en bakgård men ändå mitt i stan ligger det supermysiga cafét – Neue Rösterei. Här serveras fantastiskt gott kaffe. Det kan nog vara så att det är bästa stället för kaffe i hela Lübeck. Och till kaffet finns både goda mackor och bakelser att förtära. Ett stort plus är att det går att köpa med sig kaffebönor och brygga eget kaffe i husbilen. Fast om sanningen ska fram så ska nog kaffet avnjutas inne på cafét för att smaka som bäst. Det märks att detta stället tar sitt kaffe på fullaste allvar. Stora kaffesäckar hänger likt prydnader i taket. Roliga tavlor med olika budskap pryder väggarna. Ett exempel är:  Dinosaurierna hade inget kaffe och se hur det gick för dem.

Adress: Wahmstraße 43-45.

10. Åk på utflykt till närliggande Travemünde

Fyren är den äldsta i Tyskland och det är en fin utsikt från toppen.
Strandkorgar, Travemünde.
Strandkorgar är ett vanligt fenomen på nordtyska stränder.

Det går lika bra att ta husbilen till Travemünde som det gör att ta tåget dit. Den fina kuststaden ligger cirka 20 minuter från Lübeck och här möts du av en helt annan scen. De gamla pampiga byggnaderna har ersatts av strandkorgar och asfalten har förvandlats till sand. Vattnet är tyvärr inte så varmt med tanke på att det är Östersjön men för den som kan bada i Sverige utan att frysa kan göra det här i Travemünde också. Om stranden inte är någonting som lockar så finns det även annat att göra här. Ett alternativ är att besöka Tysklands äldsta fyr som står längst med strandpromenaden. Att gå i Godewindpark är också ett trevligt sätt att spendera några timmar på. Hela staden är väldigt promenadvänlig!

Taggad i: Europa