1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 23 reportage om vinterdestinationer att drömma sig bort till

23 reportage om vinterdestinationer att drömma sig bort till

— 11/01-2023
Borgafjäll i sydvästra Lappland. (Bild: Ida Carlsson)

Vintern är här och även om det, på sina platser, inte ligger någon snö på marken så kanske en skidresa eller vintercamping lockar. Min Husbil i Sverige har skrivit om flera destinationer och presenterar nu härliga reportage från skidbackarna och platserna. Klicka runt och dröm dig bort.

Lillehammer

Denna stad var en väl dold pärla fram tills vinter OS arrangerades år 1994. Idag är det en semesterort både på vintern och på sommaren. Ett härligt reportage med massor av tips och inspiration för en lyckad semester.

Läs mer om Lillehammer här.

 

3 fjällbyar vid Vojmån

Sydvästra Lappland erbjuder vinteraktiviteter så det räcker och blir över. Ett reportage som tar dig med till Borgafjäll, Klimpfjäll och Kittelfjäll. Välj ut vilken som passar dig bäst eller bara planera inför framtida vinterresa.

Läs mer om fjällbyarna här.


9 svenska leder för längdskidåkning

Ett axplock på vart du kan åka längdskidor under vintern. Populära destinationer och några gömda pärlor blandas för att just du ska kunna hitta din favorit.

Läs mer om svenska leder för längdskidåkning här.

 

Åre(t) om

Dröm dig bort bland skidbackar och norrsken till svenska Åre. En destination som med fördel går att besöka året runt. Ett reportage där det blandas skidåkning med cykling och vandring.

Läs mer om Åre här.

 

En tur i norr

En härlig reseskildring när delar av redaktionen begav sig norrut för att upptäcka både Jokkmokk och ishotellet i Jukkasjärvi samt Kiruna. Lättsamt och informativt som får dig att vilja packa husbilen på en gång och åka.

Läs mer om en tur i norr här.

Baren på ishotellet i Jukkasjärvi (Bild: Ida Carlsson)


Öland när Alvaret sover

De flesta förknippar Öland med sommar och sol men faktum är att det finns mycket att uppleva på ön även under vintern. Läs det intressanta reportaget om när Alvaret sover och om vad du kan göra på Öland under vintern här.


21 svenska vinterparadis

En uttömmande artikel från söder till norr där du kan läsa om våra vinterparadis. Beroende på vilken ort du utgår ifrån finns det garanterat någonting som passar just din vinterresa när det är dags.

Läs mer om 21 svenska vinterparadis här.


Garmisch - Partenkirchen

Den tyska staden erbjuder härlig skidåkning på vintern och är en härlig destination för hela familjen. GaPa, som staden förkortas, är en destination som fungerar bra året runt.

Läs mer om Garmisch - Partenkirchen här.

Funäsfjällen

Få information och inspiration till hur du bäst planerar en resa till Funäsfjällen under vintern. Upptäck området på skidor eller på skoter och passa på och prova lite fiske också när du ändå är här. 

Läs mer om Funäsfjällen här.

 

Ramundberget


Södra Dalarna - en vinterfavorit

Säfsen, Lugnet och Falu gruva - allt och ett i samma reportage som tar dig med till ett vinterklätt Dalarna när snön ligger på marken. Varför inte prova att åka skridskor?

Läs reportaget om södra Dalarna här.

 

Skidvänliga Polen

Polen har bra skidåkning att erbjuda också. Följ med Min Husbil i Sverige ner till Zakopane i södra Polen och njut av skidbackarna.

Läs mer om skidvänliga Polen här.

 

Tärnaby och Hemavan

På med skidorna och följ med på ett trevligt reportage om Tärnaby och Hemavan. Lär dig mer historia om den alpina sporten och bli inspirerad till att besöka platserna själv.

Läs mer om Tärnaby och Hemavan här.


Isaberg i Småland (Bild: Isaberg)

Smålandsfjällen - finns de?

Jodå det finns fjäll i Småland också och det heter Isaberg. Här kan du roa dig både på sommaren och på vintern. Min Husbil i Sverige har varit där och du kan läsa reportaget och få tips på Smålandsfjällen här.

 

En riktig Norgehistoria

Det sägs att 55 procent av norrmännen åker skidor under vintern. Varför inte ta husbilen till grannlandet och tillbringa lite tid på skidor du också?! 

Ta reda på mer genom att läsa reportaget om Norge här.

 

Åre Camping - äventyrligt par som ägare

Läs om det äventyrliga paret som driver Åre camping och som välkomnar gäster året runt. I detta reportage kan du läsa om vad du kan göra i Åre både på sommaren och vintern.

Läs mer om Åre Camping här.


Kåbdalis - ett vinterparadis

I Norrbotten finns detta vinterparadis som i folkmun kallas för Kåbban. Det sägs att Kåbban har längst säsong i hela Sverige och det kan nog stämma.

Läs mer om Kåbdalis här.

Kåbdalis eller Kåbban som det heter i folkmun. (Bild: Anette McMurry)


Sälenfjällen - alla vill dit

Norra Europas största skidområde lockar varje vinter tusentals turister och skidsugna. Ett härligt reportage om de olika platserna som erbjuder skidåkning i världsklass. Tyvärr finns ej ställplatsen i Lindvallen längre. 

Läs mer om Sälenfjällen här.

Sälenfjällen (Bild: Ida Carlsson)

Voullerim - Islyktornas by

Varje februari förvandlas hela byn till ett inferno av ljuslyktor. Faktum är att byn år 2013 skrev in sig i Guiness rekordbok för att ha flest islyktor då inte mindre än 2 651 lyktor lös upp hela byn.

Läs mer om Voullerim - Islyktornas by här.


7 skidorter på 7 dagar

Ett härligt reportage om våra svenska skidorter så som Åre, Idre, Orsa och Kläppen där sju olika orter listas för en maximal upplevelse. Dela upp din resa i olika etapper och njut av skidåkning deluxe.

Läs mer om 7 skidorter på 7 dagar här.

 

Dundret - som gjort för husbilar

Åk till Gällivare för att få ta del av den rika skidkulturen. Här finns det bevis på att människan faktiskt har åkt skidor i minst 3 000 år!? En skida finns att beskåda inne på museet som bevisar detta.

Läs mer om din skidresa till Dundret här.

 

Vintersemester i Tjeckien

Vem har sagt att man besöker Tjeckien på sommaren och inte på vintern? Ingen faktiskt. Ett härligt reportage om att spendera tid i skidbackarna och om att dricka ”världens godaste” öl.

Läs mer om Vintersemester i Tjeckien här.

Spindleruv Mlyns mäktiga berg i Tjeckien. (Bild: czechtourism.com)


Jokkmokks marknad

Det går inte att skriva en lista om vinterdestinationer utan att ha med Jokkmokks marknad med. Renrajd och samekultur med kulinariska upplevelser blandat med hundspann och annat roligt.

Min Husbil i Sverige har skrivit flera reportage om denna härliga vintermarknad som du kan grotta ner dig i!

Jokkmokks marknad och mer om marknaden här. Kan du inte få nog så klicka här.

Renrajden på Jokkmokks marknad. (Foto: Ida Carlsson)

Vintercamping i Kläppen

Visst handlar det mycket om säsongsplatser som är bokade men det finns både drop in och du har nära till både alpinbacke och till längdspår.

Läs mer om vintercamping i Kläppen här.

Taggad i: Europa  Upplevelse  Sverige  Tips