1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 6 vattenhål till att upptäcka i sommar

6 vattenhål till att upptäcka i sommar

— 27/06-2024

Det finns gott om fina badplatser i Sverige. I senaste numret av Min Husbil i Sverige listar vi sex alternativ. Här kommer ytterligare sex till. Och faktum är att listan kan göras längre. Vilken blir din favorit?

Bada i turkost vatten

Bild: Adobe Stock

Blå Lagunen, Gotland

Ett nedlagt stenbrott som har en botten av kalksten och grus. Det är också detta som ger vattnet sin klarblå färg. Under sommaren är det cirka 200 personer per dag som kommer hit för att ta sig ett dopp. Vattnet och miljön är underbar men här är det inte vita sandstränder som lockar utan det turkosblå vattnet och kalkbrottets lugn. Det finns en parkering och för husbilar kostar det 150 kronor att parkera. Däremot känns det tryggt att veta att husbilen står säkert med andra vänner så att du kan koppla av och njuta av den blå lagunen. Sommaren är högsäsong här men det är vackert året runt och vintrarna erbjuder vackra promenader runt kalkbrottet.
Läs mer om Blå LagunenSveriges djupaste insjö

Hornavan, Lappland

Ta ett svalkande dopp i Hornavan. Det konstaterades att den var landets djupaste redan på 1800-talet. Då fanns det uppgifter på att den var 220 meter djup på sina platser. År 2023 gjordes nya mätningar som visade att den inte var riktigt så djup som man trott. 210 meter är det nya djupet. De tio metrarna gjorde dock ingen skillnad på rekordet och den förblir den djupaste vi har. Se till att du kan simma innan du beger dig hit. Med tanke på djupet kan det vara bra att ha finslipat på grodtagen. Här finns också fina promenadstråk som du kan bekanta dig med under din tur till Hornavan.Där kungarna badade

Tylösand, Halland

Kommer ni ihåg Kungarna av Tylösand som sändes på Kanal 5 år 2010? Då fick man följa med ett gäng partysugna ungdomar som festade och släppte loss. Även om det kanske var just programmet som kickade igång strandens popularitet så finns det en anledning till att den stranden är så populär. Fyra kilometer av härlig strand där solstolarna duggar tätt. Men, Tylösand erbjuder också många andra saker för hela familjen. Lata dagar i solen och pubrundor eller aktiviteter på kvällen. För den som vill ha det lite lugnare på stranden så finns det gott om mer undanskymda platser som man kan slappa på.
Läs mer om Tylösand Grekland i Sverige

Marmorbassängen, Bohuslän

På Hållö finns denna, inte så dolda, skatt. Granitklippor med röda toner som speglas mot det kristallblå vattnet. Under en varm sommardag känns det som att befinna sig i Grekland. Ett stort plus är att det är sandbotten här. Lämna dina flip flopp i husbilen och ta på dig riktiga skor. Med tanke på att det är granitklippor så är ett par skor som täcker foten ett bättre alternativ. Däremot är det bara att sparka av sig skorna så fort du hittat din plats vid den naturliga poolen. Under sommaren finns det möjlighet att köpa glass och dricka på vandrarhemmet som ligger i närheten.
Läs mer om MarmorbassängenMed närhet till hamnen

Trouville, Stockholm

I den stockholmska skärgården, i Sandhamn närmare bestämt, ligger denna skatt. Bort från storstadens sus och dus och in i ett makligt tempo. Det tar cirka 20 minuter att gå från hamnen till stranden. En väldigt trevlig promenad såvida du inte packar alltför mycket saker med dig. Ta handduk och solkräm och bege dig dit för en avkopplande dag. Välj att ligga på stranden eller på klipporna och njut av området och naturen runtomkring dig. I hamnen finns det ställplats för husbilar så din pärla står tryggt kvar och väntar på dig.
Läs mer om TrouvilleVackraste sanddynerna

Sandhammaren, Skåne

Magasinet Skåne kallade denna strand för ”världens största sandlåda” och det är en väldigt bra beskrivning. En lång och bred sandstrand med stora sanddyner och finkornig sand som gör att det nästan känns som att vara utomlands. Med en mängd vrak som ligger kvar på havsbotten och en fyr som ståtar finns det mycket att upptäcka här. Även om stranden är välbesökt så hittar du din egen plats bland sanddynerna där du kan njuta av sommaren och allt den har att erbjuda. Var dock försiktig när du badar. Det finns en anledning till att det finns en båtkyrkogård i vattnet – strömmarna kan vara förrädiska. Inte så värst husbilsvänlig men där finns parkering en bit ifrån där husbilen kan parkeras.
Läs mer om SandhammarenTaggad i: Tips  Sverige