1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 7 saker att göra i Dalarna

7 saker att göra i Dalarna

— 19/05-2023

Dalarna må vara något av det svenskaste som finns. Min Husbil har varit där och sonderat terrängen och valt ut några guldkorn som du inte får missa. Spana också in listan över Dalarna som finns i magasinet.

Allt om Dalahästar

Dalahästtillverkningen är nog den största turistattraktionen i Dalarna.

Det som började som leksaker för barn har idag blivit en symbol för Sverige. Skogsarbetare täljde små hästar som barnen sedan fick leka med. Idag är dalahästarna mer en prydnadssak som många svenska hushåll har. I Nusnäs, utanför Mora sker självaste tillverkningen av dessa hästar. Här får du se hur arbetet går till och se hur hästarna målas för hand. Det är gratis att besöka fabrikerna och se tillverkningen men var beredd på att du kommer vilja köpa med dig souvenirer härifrån. Ett riktigt trevligt utflyktsmål när du befinner dig i Dalarna och vill lära dig mer om traditioner.

Läs mer här: Dalahästarna

Här kan du se hur målningen av dalahästar går till.


Bada i Östra Silvberg

Östra Silvergs gruva är ett häftigt stopp att göra.

Här är vattnet turkost. Riktigt turkost och den gamla silvergruvan lockar badsugna när huden värmts upp av solen. Det är djupt, mellan 50 - 100 meter beroende på vilken källa man tittar på däremot känns det ändå tryggt och mysigt. Det bästa är att det finns parkeringar så att man kan ställa husbilen i anslutning till badplatsen. För den som vill ta en promenad finns också en övergiven kyrkogård och en medeltida sådan på gångavstånd från vattenhålet. För den som vill utforska mer så kan det vara intressant att veta att Östra Silvberg ingår i den så kallade Silverringen – ett kulturstråk med fler stopp som har kulturhistoriskt värde.

Läs mer här: Östra Silvberg

Vågar du bada i det turkosa vattnet. Det är mellan 50 och 100 meter djupt här.


Mys i Tällberg

Med underbar utsikt över fina Siljan.

Att besöka Dalarna utan att se Tällberg sägs vara lika illa som att vara på ett bröllop men inte se bruden. Efter ett besök hit står det dock klart att denna lilla ort är väl värd att besöka. Hur många orter kan skryta med att de har en kurbitsmålad telefonkiosk?! Det finns en fin camping och en mängd olika promenadstråk att välja mellan. När det är dags att äta någonting så finns stadens äldsta hotell att tillgå. Åkerblads sträcker sig ända bak till 1400-talet och stoltserar med riktigt god mat och dryck.

Läs mer här: Tällberg 

En kurbitsmålad telefonkiosk hittar man i Tällberg.


Verket och Avesta Art

Verket är ett väldigt häftigt ställe att besöka.

Den kulturintresserade måste stanna och spendera tid här. Permanenta utställningar och tillfälliga i en härlig kombination som intresserar mer eller mindre alla. Här finns Kjell Engmans glaskonst (känd för att bland annat skapa verk åt Kosta Boda). Under sommaren pågår också tillfälliga utställningar. Att lokalerna dessutom är inhysta i ett gammalt verk bara ökar känslan av mystik och konst. Ett måste för alla som befinner sig i Dalarna under sommaren. Ett tips är att spara det till en regnig dag så får du ut maximalt av din vistelse utan att missa solskenet utanför.

Läs mer här: Verket och Avesta Art 

Gamla saker som man en gång hittade i föräldrarnas skåp kan man även hitta här.
Otroligt fina glasskulpturer i en häftig miljö.


Snöra på kängorna och besök Grövelsjön

Njut av en underbar utsikt i Grövelsjöns vandringsområde.

I Norra Dalarna finner du denna pärla. Med camping på området och vandringsstråk som räcker och blir över är det ett paradis för vandraren. På vintern förvandlas området till skidbackar och längdskidåkning men på sommaren är det vandring som gäller. Välj mellan en mängd olika stråk med olika svårighetsgrader. Ett tips är att vandra leden Sylen – åtta kilometer lång vandring där du också vandrar i grannlandet Norge. Du kan få hjälp med båttransport över till Norge från campingen och sedan går du tillbaka. En ljuvlig vandring även om det stundtals kan ligga snö kvar även på sommaren.

Läs mer här: Grövelsjöfjällen

Det är otroligt fina miljöer man kan upptäcka till fots.


Guidad tur av Ornässtugan

Ornässtugan är en vacker plats att besöka med husbilen.

Vasaloppet känner de flesta till. Men, visste du att allting startade här – ja exakt här på Ornässtugan? Gustav Vasa befann sig här och när hans fienden fick reda på det så kom de efter honom. Han lyckades rymma och tog sig på skidor härifrån, därav har vi fått det kända. Vasaloppet som är väldigt populärt. Genom att gå en guidad tur av Ornässtugan får du inte bara lära dig mer om Mr Vasa. Här finns en rik historia som berättar om hur man åt tills man bokstavligt talat kräktes upp maten för att sedan fortsätta äta igen. En annan ögonbrynshöjare är att det fortfarande är samma utställning som det var år 1758 – någonting som gör det till världens äldsta utställning.

Läs mer här: Ornässtugan

Sätt dig i en underbar miljö och njut av kopp kaffe på caféet.
Gå en guidad tur och lär dig mer om Gustav Vasa.


Njut av Rättviksglass

Oavsett om du njuter av glassen på självaste bryggan i Rättvik eller ifall du köper den på ett fik i Mora så kommer du garanterat inte att bli besviken. Vad sägs om att våga ta ut svängarna och prova någon av deras utstickande smaker. Brynt smör smakar förvånansvärt bra och kommer inte att göra dig besviken. Med tanke på att det har över 130 återförsäljare av sina glassar så finns den att hitta i hela Dalarna (och mer därtill). Det är inte för intet som de kallar sig för ”hela Sveriges glassfabrik”.

Läs mer här: Rättviksglass

Njut av en Rättviksglass på Sveriges längsta brygga.
Glassen finns att köpa nästan överallt i Dalarna.
Taggad i: Sverige  Upplevelse