1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 7 UNESCO världsarv till i Europa som du inte vill missa

7 UNESCO världsarv till i Europa som du inte vill missa

— 12/09-2023

I senaste numret av Min Husbil i Sverige kan ni läsa om sju världsarv som man gärna vill besöka. Här fylls listan på med ytterligare sju favoriter att bocka av när du är ute med husbilen i Europa. Vilken blir din favorit?

8. Falu koppargruva, Sverige

Under gruvans storhetstid var den en av de viktigaste inkomsterna för Sverige. Kanske är det också därför som kungligheter genom tiderna besökt grottan och lämnat sina signaturer på en av väggarna. Ett besök till världsarvet är mycket mer än en tur ner i självaste koppargruvan, även om det är den som lockar mest. På med hjälmen och bege dig 67 meter ner i grottsystemet. Få massor med intressant information om hur det var att arbeta här nere och hur det gick till när grottan upptäcktes. Efter en tur nere i självaste gruvan så fortsätter äventyret ovanför mark. Här finns både ett promenadstråk på området som man kan gå och ett museum som man kan utforska. Perfekt är också att det finns en ställplats på området så det är enkelt att besöka.

 

9. Grande Ile Strasbourg, Frankrike

Detta världsarv består av en ö med historiska byggnader på. Det går flertalet broar ut till ön och det utgör en riktigt trevlig promenad. Faktum är att det finns 21 broar som tar besökare ut till Grande Ile. Kyrkor och hotell blandas med fotgängare och souvenirbutiker som tillsammans gör detta till ett välbesökt världsarv som du inte vill missa. Grande Ile hamnade på listan år 1988. Håll utkik i kommande nummer av magasinet där du kan läsa mer om Strasbourg och om världens äldsta vinkällare som fortfarande lagrar vitt vin.

 

10. Wieliczka Saltgruva, Polen

Saltgruvan Wieliczka

Allt är gjort i salt i denna gruvan. Jodå, du läste rätt – allt är gjort i salt. Golvet som ser ut som lagda plattor är karvade i salt. Kristallkronan som hänger i taket är gjord i salt. En hiss tar dig 135 meter ner under jorden och en guidad tur tar cirka två timmar. Det sägs att saltet har helande egenskaper och att lungorna mår bra av ett besök här. Saltgruvan går att arrendera för bröllop och festliga event och den hamnade på listan över världsarv redan år 1978. Att denna saltgruva i södra Polen är en av landets största attraktioner är inte svårt att förstå. Den måste helt enkelt besökas och upplevas.

 

11. Coimbras Universitet, Portugal

Ett universitet som har världens vackraste bibliotek. Det skär i hjärtat att man inte får lov att fotografera här inne. Det finns flera delar av universitetet som tillhör världsarvet men det går inte att frångå gulddetaljerna som pryder biblioteket. Gamla och rustika stegar i mörkt som klättras på för att nå böckerna på de högsta hyllorna. Hela området är vackert och det finns mycket att upptäcka. Senaste tillskottet är konstverket från Bordallo II som pryder universitetets vägg. Ta in på en mysig camping och utforska universitetsområdet i Coimbra.

 

12. Budaslottets kvarter, Ungern

Det finns flera platser i Ungerns huvudstad som är världsarv. Ett av dessa är Budaslottets kvarter och nog är det vackert alltid. Strosa runt på området och insup allt storslaget som finns här. Att befinna sig på en sådan historisk plats är verkligen speciellt. Slottet stod färdigställt för första gången år 1265. Sedan dess har det restaurerats och idag står det stolt och blickar ut över Donau. Se till att ta dig tid att gå runt och ta gärna en kopp kaffe eller något kallt att dricka under ditt besök till Budapest och detta världsarv.

 

13. Zollverein, Tyskland

Essens flaggskepp och stolthet är det gamla gruv- och koksverket som sticker upp och påminner om tiderna som varit. År 1937 hade gruvan sin storhetstid och då producerades 3 600 000 ton stenkol. Under samma period fanns det också 6 900 personer som hade anställning i gruvan. I december år 1986 stängdes den permanent med tanke på att lönsamheten inte längre var densamma. År 2001 skrevs den in på listan som världsarv och sedan dess tillåts turister komma hit och besöka området.

 

14. Sevilla Alcazar, Spanien

Ett gammalt moriskt slott som blev ett världsarv år 1987. Slottet har varit känt länge men fick ett riktigt uppsving då det var med som inspelningsplats till tv-serien Game of Thrones. Där finns en känsla kvar även om det ser annorlunda ut i verkligheten jämfört med själva serien. Däremot är det ett enormt vackert slott som man bara måste besöka och spendera tid på. Gå runt bland alla rum och korridorer och missa inte trädgårdarna som finns här också. Ett riktigt storslaget ställe som ligger i spanska Sevilla.


Världsarv är platser med väldigt höga natur- eller kulturhistoriska värden. De är av så pass stort intresse att de ska bevaras som delar av mänsklighetens gemensamma arv. Genom dessa natur- och kulturmiljöer får vi en inblick i jordens och människans historia. När ett världsarv en gång kommit med på UNESCOs världsarvslista garanteras skydd och vård för all framtid.  


Taggad i: Europa  Lista  Sverige