Alde Voice Control - Röststyrning i husbilen

— 01/04-2021

”Hej Alde!” Så börjar varje kommando som du ger Aldes nyhet som tillåter dig styra flera av husbilens funktioner enbart genom att använda din röst.

Alde Voice Control innehåller följande komponenter. En huvudenhet som göms helt i fordonet och så den runda vita mikrofonen, som har en yttre bakgrundsbelyst ring som visar när enheten uppfattat att du pratar med enheten.

Med Alde Voice Control kan du ge en rad olika röstkommandon till din husbil. Du kan exempelvis höja eller sänka temperaturen i bodelen och välja en specifik temperatur mellan 16 till 25 plusgrader. Du kan även aktivera eller avaktivera strömförsörjningen, gastillförseln, motorvärmaren, AC-anläggningen och reglera varmvattnet.

Systemet är kompatibelt med pannmodell Alde 3010 med färgtouchdisplay (inte tidigare Alde 3010-system än så) samt Alde 3020-system.

Om din husbil har en 3010-panna eller en äldre 3020-panna förlorar du några funktioner som Aldes Voice Control inte klarar att hantera. Till senare 3020-pannor är systemet fullt kompatibelt.

Svårigheter med vissa dialekter

En röd ring indikerar att enheten har hört att du vill ge, eller ger, röstkommando. I övrigt kommunicerar systemet med korta ljudsignaler i Aldes panel eller en blinkning på AC:ns ledbelysning för dig som har Aldes klimatautomatik.

Till skillnad från Apples Siri eller Amazons Alexa så är Aldes Voice Control inte uppkopplad. Tanken är förstås att systemet ska fungera i alla situationer, även när du fricampar och kanske inte har tillgång till uppkoppling. Systemet tar därför alltid order från dig och tillåter dig att styra de funktioner som vi tidigare angivit.

Alde ger bekräftelse på din hälsning och dina kommandon genom ljussignal i form av en röd belysning. Med nyare 3020-pannor får du även bekräftelse i form av en ljudsignal.

Så hur fungerar systemet i praktiken? Vi provar!

Det vi noterar är att det krävs tydlighet i de uttal du gör. Det är inte alla gånger som systemet reagerar, men med lite övning på uttal hoppar systemet och funktionerna igång som de ska.

”Hej, Alde!”

Den bakgrundsbelysta ringen som omger mikrofonen lyser rött. Vi fortsätter:
”22 grader!”

Svårare än så är det inte. Men vad händer om vi använder dialekt?
Enligt Alde är det just dialekt, men även uttal, som varit den svåra biten att knäcka. Och alla varianter av dialekter täcks inte fullt ut.

Men vår illa imiterade dalmasdialekt, Göteborgsdialekt och norrländska stämma ger alla jackpot och önskad funktion enligt våra önskemål.

En komplikation är att två personer, med samma dialekt, ändå kan uttala ett ord olika.

Ett exempel: Tjugo två (med en mindre konstpaus) jämfört med tjugotvå. Detta är förstås också något som kan förvirra systemet.

Låt oss komma ihåg att systemet är det första av sitt slag och alldeles säkert kommer att vidareutvecklas. Vid sidan av tydlighet i uttalet, som vi slutligen håller till rikssvenska, så uppstår inga andra komplikationer mellan våra kommando och vad röststyrningen uppfattar.

En mikrofon per språk

Vårt test sträcker sig enbart till svenska, av den anledningen att det är vad mikrofonen är programmerad att uppfatta.

Det är annars möjligt att ansluta flera mikrofoner till samma system. Röstkommandofunktionen finns på svenska,
engelska, tyska och franska. Varje mikrofon är dock programmerad med ett språk. Det innebär att husbilshushåll som är tvåspråkiga (där språken är något av dessa fyra språk) kan vara i behov av två mikrofoner. En mikrofon för varje språk.

Avståndet till mikrofonen är i en normalstor husbil inget problem, så länge du uttalar orden tydligt. Vårt test äger rum i en husbil på ungefär sju meter. I denna råkar vi inte ut för någon patrull. Hur en centralt monterad mikrofon i en tio-elvametersbil fungerar vågar redaktionen inte svara på, då det låg utanför testets omfattning. Alde menar dock att de testat systemet i alla förekommande storlekar av husbilar, från plåtisar till de större linerbilarna.

Tilläggas ska att vi, vid detta test, inte gör en fast montering av mikrofon eller kablage.

Plus

  • Smidigt med röstkommando
  • Bekvämligheten
  • Ska klara de flesta storlekar på husbilar

Minus

  • Kräver tydligt uttal
  • Oklart i vilken omfattning systemet uppfattar dialektala uttal
  • Endast ett programmerat språk per mikrofon

Fakta

Produkt: Alde Voice Control

Tillgängliga språk: Svenska, tyska, franska och engelska.

Kompatibelt med: Se reportage.

Pris: 3 750 kr, inkl. moms men exkl. montering.

Övrigt: Systemet består av två delar. En huvudenhet och en mikrofon. Huvudenheten monteras med medföljande kabel mot Aldes panel. Mikrofon monteras med medföljande kabel till USB-uttag.

Taggad i: tillbehör