Gammal möter nytt i Beja

— 07/07-2021
Beja, Portugal.
Man får en bra överblick över staden från borgen Castelo de Beja.
Beja city center, Portugal.
Inne i Beja centrum samsas det nya med det gamla.
Kaklade hus i Beja, Portugal.
Stundtals känns det som att befinna sig i Porto med alla kaklade byggnader.

För alla som är medelålders eller äldre skapar telefonkiosker ett minne som för tankarna bakåt i tiden. Dessa bås är ett bevis på att det fanns en tid före mobiltelefonerna då det gällde att ha mynt, eller speciella telefonkort för att kunna ringa hem när man befann sig på stan. I Beja är detta fortfarande verklighet. Deras telefonkiosker används inte bara som rekvisita för ett bra foto, likt London. Nej, i Beja syns fortfarande människor stå och prata samtidigt som de snurrar de redan skruvade telefonsladdarna.

I Beja finns å ena sidan mycket av det gamla kvar. Samtidigt har det moderna och nya tagit över. En härlig mix helt enkelt. Denna mix är också något utöver det vanliga och det finns en hel del exempel på detta…

Handla i en kyrka

En kyrka eller en affär - i Beja är det både och.

Vad sägs om en vacker och ack så gammal kyrka. Den tornar upp sig och bjuder in besökarna. Men istället för att ”bara” vara en kyrka så är det också en affär. Det är en annorlunda upplevelse det där med att gå in i en kyrka och handla. Samtidigt är det en ganska så häftig upplevelse. Samma sak gäller med de gamla byggnaderna på gågatorna i stan. De står där, ståtliga och vittnar om svunna tider. Plötsligt lyser en neonskylt upp som visar att här inne minsann är det en väldigt känd klädesaffär som är toppmodern. Och så håller det på – gammalt som möter nytt. Det i sig är inte så ovanligt, många nya och moderna affärer ligger inhysta i gamla lokaler och byggnader. Men, i Beja är det extra synligt på något sätt. Stundtals känns det också som att man hamnat i Porto. Detta på grund av alla kaklade byggnader som finns utspridda i staden. 

Stora skräpdjur, arkeologiskt museum och en dold lucka

Bordalo II konstverk, Beja, Portugal.
Kanske ett av Bejas mest fotograferade konstverk.
Nucleo Museologico, Beja, Portugal.
Nucleo Museologico är ett bra bevis på att det går bra att blanda modernt med gammalt.
Inne i kyrkan Chapel of our Lady finns lönngångar med flera freskomålningar.

Konstnären Bordalo II arbetar mycket med återbruk och vad många skulle kalla skräp. Runtom i hela landet finns hans gatukonst att beskåda på husväggar. Ett signum som han också har är att skapa (vad han själv kallar) stora skräpdjur. Det är exakt som det låter, stora djur som är gjorda av bland annat bildelar och material som folk har kastat. I Beja har han förgyllt en av husväggarna med en enorm tupp som, minst sagt, väcker uppmärksamhet och skapar beundran.

Ett annat ställe som skapar beundran är Nucleo Museologico, ett museum som inhyser väldigt gamla saker men som på något sätt ändå känns modernt. Här samlas olika arkeologiska fynd som hittats som till exempel handknackade mynt från 1500- talet. Golvet är gjort i glas och visar delar av utgrävningarna som pågår under marknivån. Ett tips är att ta sig tid här och verkligen gå igenom och titta på de olika montrarna. Ett informationsblad finns på engelska som informerar om i vilken ordning man ska besöka museet. 

Kyrkan ”Chapel of our lady” är också värt att kika in i. Det är gratis att besöka och även här har sakerna många år på nacken. De olika sakerna som finns i kyrkan har inte alltid tillhört denna utan mycket har fraktats hit.

Om det vill sig väl och med en gnutta tur så kan någon av guiderna öppna en dold lucka som finns i kyrkan. Nej, det är inte tillåtet att gå in bakom luckan och utforska gångarna men det är en speciell känsla att se. I gångarna som ligger gömda i kyrkan finns flera freskomålningar. Ett annorlunda ställe att måla på med tanke på att gångarna inte fanns tillgängliga för allmänheten att beskåda men de hade säkert sina anledningar.

Tvättäkta medeltidsborg och en välbevarad hemlighet

Borgen Castelo de Beja, Beja, Portugal.
Castelo de Beja är en tvättäkta medeltidsborg.

Borgen i Beja, Castelo de Beja, är långt ifrån en storslagen och pampig borg men det är likväl värt att ta en promenad här. Om inte för själva borgen så för den fina utsikten över stan som syns från det högsta tornet. Nog är det en tvättäkta medeltidsborg med allt vad det innebär. Det är också någonting speciellt med att det finns en så pass gammal borg mitt inne i centrum.

Museo Regional, Beja, Portugal.
Vackert kaklad korridor.
Museo Regional, Beja, Portugal.
Ett kyrkorum.
Museo Regional, Beja, Portugal.
Museo Regional kan vara stadens bäst bevarade hemlighet.

Om det bara finns tillfälle att besöka ett enda ställe under vistelsen i Beja så borde prioriteten bli Museu Regional de Beja. Detta är inhyst i ett gammalt kloster och här imponerar byggnaden ikapp med de gamla artefakterna. Stundtals en kyrka och i nästa stund en vackert kaklad korridor. Det kan till och med vara så att detta är en av Portugals bäst bevarade hemligheter. Beja är en stad som ska upplevas till fots och utan stress. Det kanske inte står så mycket om denna väl dolda pärla i guideböckerna och fokus brukar ofta hamna på Alentejos hjärta, Evora. Men med husbilen i Portugal är det enkelt att ta sig till Beja och spendera lite tid i denna mysiga stad. Det går lika bra att parkera i stan som att checka in på campingen som ligger några mil utanför och åka kommunalt.

Resmålsguide: Beja

Camping

Carpark & Alqueva Rural Camping
Estrada Nacional N258, Pedrogao
Ligger 35 kilometer från Beja centrum  

Taggad i: Europa