1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Gatukonst på hög nivå med portugisiske Bordalo II

Gatukonst på hög nivå med portugisiske Bordalo II

— 13/12-2022
Inte långt ifrån Mercado da Ribeira i Lissabon hittar man denna fina räv.

Barnbarn till den ”riktiga” Bordalo är det inte konstigt att konsten sitter i generna. Artur Bordalo II skapar konst gjort av skräp världen över. Min Husbil i Sverige har spanat in flera av hans verk och presenterar de färgglada målningarna. Det går inte annat än att häpna och förundras över hans talang.

Trash animals

Vårt första möte med Bordalo IIs konstverk var inne på LXFactory i Lissabon. Året var 2017 och vi kunde inte sluta studera det detaljerade biet på väggen. Men vad var det gjort av? Var där inte en front från en bil? Och var där inte ett cykeldäck inblandat i konstverket? En snabb sökning på nätet lärde oss att han var gatukonstnär i Portugal som gjort sig känd för sina så kallade ”trash animals”. Stora djur av olika slag som alla har en sak gemensamt - de är gjorda av skräp.

Lissabon-koncentrerat 

Idag har Bordalo II blivit så erkänd att hans konstverk finns över hela världen. Unikt är att du omedelbart kan se när det är hans verk då det är så utstickande och ofta i grälla färger som verkligen syns. Tätaste koncentrationen av hans konstverk finns i Lissabon men de finns på många platser runt om i landet. Vi har träffat några personer som valt att planera sina resor i Portugal för att beta av hans konstverk - ett efter ett. Och det är faktiskt ganska så enkelt att förstå, även om det låter lite extremt. Bordalo II lämnar ingen oberörd och det kan uppstå nästintill ett beroende där man vill se allt som han har skapat.

Uggla på universitetet i Coimbra

Vi har valt ut ett axplock av hans verk som vi sett och som vi gärna vill dela med oss av. Mest speciellt för vår del är det ”ofärdiga” konstverket vid universitet i Coimbra. Detta var ett tillfälle där vi faktiskt fick möjlighet att träffa självaste konstnären. Han höll på med att montera en stor uggla på väggen. Med tanke på att ugglan symboliserar visdom är det ett passande val på ett universitetsområde. Han arbetade från tidig morgon till sen kväll och stod i en lyftkran mest hela dagen. Tillsammans med plastbitar och sprayfärg lyckades han skapa magi på området. Tyvärr så hann vi lämna Coimbra innan mästerverket avtäcktes men vi kommer absolut att åka dit igen och kika på det färdiga resultatet.

Vårt största tips som vi kan ge till er under er resa till Portugal är att kolla upp var ni kan se hans konstverk. Planera in en promenad i Lissabon där ni passerar flera av dessa. Njut, det gjorde vi kan vi garantera!

Konstnären Bordalo II under sitt skapande på universitetet i Coimbra i Portugal.


Denna fina fågel hittar man i staden Agueda i Portugal.


Den här apan finns utanför Bordalo II:s verkstad.


Sök dig till LX-factory i Lissabon för att beskåda detta fina konstverk.
Tvättbjörnen finns att hitta i stadsdelen Belem i Lissabon.


Den här skulpturen i form av ett lodjur kan man hitta i närheten av Lissabon akvarium.


Konstverket finns att beskåda mitt i centrala Lissabon.
Salamandern i Agueda hittar man i stadens centrum.


Tvättbjörnen finns att hitta i stadsdelen Belem i Lissabon


Sjöhästen finns i detta läget på en camping precis utanför Faro.
Konstverket på fiskarna finns vid en av huvudvägarna i Lissabon.


På en parkering i Agueda finns denna häftiga katt.
Taggad i: Europa  Stad