1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Bromölla Camping & Vandrarhem – Mellan sjö och hav

Bromölla Camping & Vandrarhem – Mellan sjö och hav

— 05/11-2021

Bland husbilsåkare kanske Bromölla redan finns på den mentala kartan – i varje fall för de som bor i Skåne eller Blekinge. Här finns nämligen Husvagns-Expo i Bromölla som säljer husbilar till sugna entusiaster. Men Bromölla är mycket mer än så. Det är en plats som är värd att besöka och spendera lite mer tid i. Min Husbil i Sverige besökte campingen och utgick därifrån.

Bromölla camping.
Bromölla camping erbjuder 120 platser.
Bromölla. Strand.
Inte långt ifrån campingen hittar man denna fina strand.

Om man frågar lokalbefolkningen hur länge det har funnits en camping så är risken stor att de säger att den funnits sedan urminnes tider. I sin nuvarande regi har den funnits i 18 år och räknas som en liten intim camping med sina 120 platser. Den är uppdelad på två områden i mysig och naturnära miljö. Det finns både minigolfbana, trampolin och lekplats någonting som gör att campingen lämpar sig väldigt bra för barnfamiljer. Gångavstånd till badplats och cirka 800 meter till stadens centrum ligger den inbäddad i lummig miljö. Att campingen har tre och inte fyra stjärnor beror på att där inte finns en restaurang på området. Kiosk finns på plats men ifall man vill äta så är det till centrum man ska bege sig. Med tanke på att det finns flera olika alternativ på matställen så är det en promenad till centrum inget annat än en fröjd.

Iföhus restaurang

Hotell och restaurang Iföhus
Hotell och restaurang Iföhus hittar man mitt i centrum.
Stenödlor. Bromölla.
Stenödlorna är en symbol för Bromölla.

Ett av de senaste tillskotten till restaurangerna på orten är Hotell Iföhus och restaurang. Under många år stod byggnaden tom men för drygt ett år sedan så förvandlades den till en trendig restaurang samt hotell och konferens. Här serveras både luncher och menyer på kvällarna. Det anordnas ofta evenemangskvällar med till exempel pub- eller plankmeny. Maten kommer mestadels från närområdet och råvarorna väljs med omsorg. Beläget på torget i stan ligger inte bara restaurangen utan även världens största fristående stengodsskulptur (de två urtidsödlorna som är skapade av Gunnar Nylund) samt Sveriges minsta galleri. Galleriet tar inte många sekunder att besöka med tanke på att det är som en telefonkiosk till storleken. Däremot så finns det otroligt imponerande konst att besöka ett stenkast bort.

Ifö Center lyfter orten  

Ifö Center
Utomhusgalleriet vid Ifö Center är ett måste att besöka.
Ifö Center målningar. Bromölla.
Målningarna på Ifö center är ett måste att se.
Delar av Vera Bugattis verk "Dehorning".

Ifö Center kan nästan liknas vid en otroligt duktig plastikkirurg som har gett industriorten Bromölla ett riktigt rejält ansiktslyft. På väggarna till den gamla keramikfabriken tornar stora konstverk upp sig, gjorda av konstnärer från hela världen. Det är ett konstnärsdrivet kulturhus som ger konstnärer möjlighet att göra det som de är bäst på – skapa. Med jämna mellanrum fylls det på med nya tänkvärda målningar som förgyller stadens centrum. År 2019 kom den italienska gatukonstnären Vera Bugatti och gjorde väggmålningen ”Dehorning”, kanske ett av de mest eftertänksamma verken som finns… Det handlar om hur människan behandlar noshörningarna. Tjuvjägare dödar noshörningar för hornen. På vissa ställen har man börjat med att operera bort hornen på djuren så att de inte ska dödas. Är detta rätt sätt? Är en noshörning fortfarande en noshörning om den inte har hornen kvar? Tål att tänka på samtidigt som man beskådar verket.

Många aktiviteter för alla

Bromölla Galleri.
Sveriges minsta galleri ligger på torget i Bromölla.
Näsumaviksleden, Bromölla.
Få Amazonaskänsla på Näsumaviksleden.

Intill Ifö Center finns även paddelbanor, en skatepark samt Rebel Park – södra Sveriges enda actionpark. Hoppa trampolin, åk skateboard eller klättra är bara några av aktiviteterna som erbjuds. Besök också Havsdrakarnas hus och lär dig mer om de stora marina reptilerna som levde för 80 miljoner år sedan. Utanför finns Sveriges minsta bibliotek – ytterligare ett rekordpoäng till Bromölla. Slutligen får man inte glömma att nämna alla fina vandringsleder som finns i området. Utöver den kända Humleslingan finns också Näsumaviksleden som stundtals har lite tropik- och Amazonaskänsla över sig.

Information om Bromölla Camping & Vandrarhem

Adress: Scoutvägen 6, 295 38 Bromölla.

Pris: Husbil inklusive el från 280 kronor per natt.

Faciliteter: Servicehus med dusch och toalett. Bastu, tvättstuga, latrintömning och tömning av gråvatten. Uthyrning av cyklar, båt och kanot. 

Webbadress: www.bromollacamping.se

Taggad i: Camping  Sverige