1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Carado A132 - Mångsidig alkovbil under sex meter

Carado A132 - Mångsidig alkovbil under sex meter

— 05/04-2021

En alkovbil som inte ens mäter sex meter, med fyra bäddar. Det är precis vad vi finner i Carado A132. Kompakta mått med förutsättningar för att rymma en barnfamilj låter bra. Men det finns saker att ta hänsyn till.

Carado A132 exteriör
En alkovbil under sex meters längd? Det är precis vad Carado A132 erbjuder.
Notera hur kort överhänget är bak samt garagedörrens något lägre tröskel. A132 bygger på Fiats högbyggda chassi.

Fördelarna med Carado A132 är redan på papper uppenbara. En alkovbil under sex meters längd, med plats för fyra, 663 kilos lastvikt och allt inom ordinarie B-behörighet. Allt dessutom till ett grundpris på 576 000 kronor? Det låter väl bra?

I mångt och mycket är det också det, men det är ett mål som nåtts genom att ta en och annan genväg som du behöver ta hänsyn till.

Vi hämtar bilen hos Maskincentrum i Växjö, en filial till Maskincentrum i Bockhara. För dem är Carado ett tillskott i märkesfloran som de nu saluför. Det första som slår mig är bildelens höga insteg, som påminner undertecknad om att jag inte är 25 år längre. Däremot får jag den första signalen på besparingar redan bakom ratten. Inga rattfjärrkontroller till stereon känns sådär år 2020 och för en nykomling anno modellår 2021. Det är något som även budgetsegmentet inom personbilssektorn har, med få undantag. Men i en husbil är det tyvärr inga konstigheter att det saknas. Och en extra USB-kontakt i form av en löst hängande kabel känns tyvärr som en billig amatörmässig nödlösning.

Kompakt och bra

Nåväl. På plussidan kan sägas att A132:ans kompakta mått gör husbilen gott. I kombination med Fiats niostegade automatlåda är den riktigt trevlig att köra. Alkovöverbyggnaden gör dock att jag håller tungan rätt i munnen när jag ska manövrera fram och tillbaka i mitten av en allé. Var har jag de nedersta trädgrenarna egentligen?

Det kompakta måttet ger husbilen bättre köregenskaper än många andra alkovbilar. Det här är en bil som jag inte tvekat att köra runt med i en hårt trafikerad storstad. Du vet garanterat var du har husbilens fyra hörn. Höjden är däremot en annan fråga.

Plats för fyra men kanske inte bekvämt för alla

Lite för raka ryggstöd i tvåsitssoffan. Alkovuppbyggnaden ger dock en extra bra takhöjd över salongen.
Carado A132 säng i alkov.
Alkovbädden mäter 210x160 cm. Bra utrymmen, men tyvärr är den blygsamma lampan som skymtas bakom draperiet den enda läslampan över alkovdelen.

Bilfåtöljerna låter sig snällt vridas runt 180 grader, in mot bodelen. Visst finns en blygsam nivåskillnad på golvet mellan bildel och bodel. Skillnaden är dock så marginell att man kan säga att golvytan är helt jämn från bildel ända bak till trappsteget upp mot den tvärställda dubbelsängen bak. Den återkommer vi till.

Dinetten rymmer fyra personer. Tvåsitssoffan har tyvärr en alltför vanlig och obekväm 90-graders sittvinkel. Sittdynan är enkel, vilket gör att soffan känns mer som en obekväm brits med trepunktsbälten. Ovanför soffan siter ett tv-chassi som enkelt låter sig vinklas ut. Alkovutbyggnaden kommer i viss mån även salongen till nytta, då den ger en extra bra takhöjd.

I salongen märks dock ytterligare en besparing. Tyvärr en riktigt dum sådan. Carado A132 har en omfattande invändig dekorbelysning, men den riktade belysningen är aningen snålt tilltaget till antalet. Både vid dinetten och alkovens överbädd. Vid alkovbädden finns endast en läslampa, placerad på ytterkant och med en belysning som dessutom lämnar mer att önska. Alkovbädden har annars en generös takhöjd, men bristfälligt med förvaring. Någon enstaka hylla även där uppe hade varit välkommet.

 Låt oss gå vidare till köket. Ett relativt kompakt kök, men med ett rymligt kylskåp med frysfack och spis med tre brännare.  

Kompakt kök med rymligt kylskåp

Carado A132 kök med trelågig spis, kylskåp under bänken, rund mindre ho med lock och en kökslåda.
Köket är kompakt. Tre brännare och en rymlig Thetford-kyl glädjer oss. På minuskontot noteras att här råder snålt med förvaringsutrymme.

Låt oss gå vidare till köket. Ett relativt kompakt kök, men med ett rymligt kylskåp med frysfack och spis med tre brännare. Överskåpet är generöst tilltaget med fyra invändiga fack. Däremot finns endast en lådhurts samt ett underskåp med en papperskorg.

Lådhurts och skåpluckan har en vit ytfinish som visar sig vara väldigt smutskänslig. Softclose gäller för alla former av hurtsar och skåpluckor, men om husbilen inte står helt jämnt och i ”fel” lutning i förhållande mot luckorna så hålls de inte uppe av sig självt. Det gäller även kylskåpsdörren samt dörren till den klädgarderob som är belägen precis bredvid köket.

Bekväm säng när man väl kommit upp

Carado A132 kök, trappsteg och säng
↑ Under garderoben finns en lådhurts som bildar ett trappsteg upp till sängen bak. Tyvärr kräver det trots trappsteget viss möda att ta sig upp till bädden.
Carado A132 tvärställd säng.
Den tvärställda bädden bak mäter 210x140/130 cm. Tillräckligt med utrymme för att sträcka ordentligt på benen.

Under garderoben finns en lådhurts som när den är utdragen bildar ett trappsteg. Den hurtsen hålls i alla fall kvar i sitt yttersta ändläge och trappsteget gör att det blir lättare att komma upp i den högbyggda tvärställda dubbelsängen. Trappsteget till trots kräver det ändå en viss ansträngning för att ta sig upp i den bakre bädden. Däremot så är sängen bekväm. Måttet är 140/1300x210 (något smalare mot fotändan) och här finns två riktningsbara ordentliga läslampor. Sovrummet har tre överskåp. Den som däremot söker efter någon form av eluttag letar här förgäves.

En besparing är dock bara av godo. Sovrummet skiljs av från övriga bodel med hjälp av ett draperi. Även mörkläggning av bodelen sker med mörkläggningsdraperi. En befrielse, då det är markant enklare och snabbare hanterat än jalusin för alla främre rutor.

Varierat badrum

Carado A132 variobad.
Carados variobadrum har en skiljevägg. Badrumsmodulen förvandlas enkelt från ett bra badrum till en rymlig duschkabin, genom att flytta väggsektionen med ett enkelt handgrepp.

Badrumsmodulen, kallad variobadrum har en vridbar toalett samt en vridbar mellanvägg. När det är dags att duscha flyttar du bara väggen sidledes och ytan förvandlas till en rymlig duschkabin. Enkelt och smidigt.

Elektriskt trappsteg och kompakt garage 

Carado A132 elektriskt fotsteg.
Insteget till bodelen utgörs av en tvåstegs trappa. Riktigt bra. Tyvärr kvarstår ett högt insteg till bildelens dörröppningar. Bodelsdörrens lås är frånskild från bildelens centrallås.

Låt oss gå ut från husbilen. Ett tvåstegs elektriskt trappsteg vid bodelsdörren gör entrén eller utgång genom bodelsdörren enkel. Denna dörr är inte kopplad mot bildörrarnas centrallås.

Garaget har lastluckor på båda sidor. Serviceluckor för både gasol och latrinkassett finns på vänster sida. Tyvärr sitter gasoltubernas utrymme väldigt högt upp. Där ryms två gasoltuber, men räkna med ett både högt och väldigt tungt lyft utan hjälp av någon släde för gasoltuberna.

Carado A132 garage.
Garaget känns väldigt kompakt, men har lastluckor på båda sidor. I utrymmet finns även ett 230V-uttag.
Carado A132 gasollucka.
En hög placering för gasoltuberna utan någon assisterande släde gör ingen glad. Här ryms annars två gasoltuber, men räkna med tunga lyft.

Summa summarum

Sammantaget ger Carado A132 bra signaler. Visst känns det emellanåt som att Carado snubblar på mållinjen, genom att snåla in på saker som inte borde varit en stor sak att lösa. Men det är när allt kommer till kritan en budgetfokuserad instegsmodell. Det märks på sina ställen, men samtidigt överraskar husbilen på andra punkter.

Det största värdet är dock att det är en kompakt alkovbil för fyra, där husbilen ryms på samma begränsade ytor som annars varit lämpliga för mindre campervans.

En styrka som verkligen inte ska underskattas.

Plus

  • Kompakt format
  • Rymliga bäddar
  • Priset

Minus

  • Dåligt med läsbelysning
  • Hög placering av gasoltuber
  • Högt uppsteg till bäddar (trots trappa)

Fakta & specifikationer

Märke: Carado
Modell: A132
Planlösning: 2-sitssoffa, tvärställd dubbelsäng bak samt i alkov
Chassi: Fiat Ducato högbyggt chassi
Motor: 2,3-liters MultiJet, Euro 6D-Temp, 140 hk
L/B/H: 5,95 / 2,32 / 3,14 m
Totalvikt: 3 500 kg
Max lastvikt: 663 kg
Värmesystem: Truma Combi 6, luftburen värme
Färskvatten: 122 liter
Gråvatten: 92 liter
Drivmedel: Diesel
Bränsletank:  90 liter
Bältesplatser: 4
Sovplatser: 4
Grundpris: 576 000 kr    

Carado A132 planlösning
Carado A132 planlösning

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige nr 6 2020

Taggad i: alkov