Det finns mer än Sola i Karlstad

— 09/06-2021

Sola spelar på många sätt en betydande roll i Karlstad men staden bjuder också på ett rikt kulturliv så som museer, en konsthall och opera. Staden är även rik på vatten genom Klarälvens vindlande delta och det direkta läget vid Vänern.

”Vart jag än ser är det eld - eld i husen, eld i luften, eld överallt. Hela världen brinner. Det dånar, det knakar, det skriker, det väser och viner"

Den andra juli 1865 är den blivande skalden Gustaf Fröding fem år och de inledande orden är hans skildring av den brand som kom att ödelägga nästan hela Karlstads stadskärna.

Att ingen människa omkom i den stora branden får anses mirakulöst. För att förhindra att nya bränder ödelägger staden sammanträder stadsfullmäktige redan två dagar efter branden och beslutar att staden ska byggas upp så snart som möjligt. En ny och säkrare stadsplan, kallad von Wachenfeldts plan, med breda gator, boulevarder och torg slås fast i december samma år. Återuppbyggnaden går relativt snabbt och tar bara några år.

I princip är det den stadsplanen som fortfarande gäller i Karlstad idag trots stora förändringar på senare år

Sola i Karlstad

Vid Stadshotellet står statyn av Anna Lisa Holtz.
Statyn som är skänkt till staden av journalisten Lennart Cedrup heter Sola i Kallsta och är skapad av skulptören Herman Reijers. (Karlstad kommun pressbild.)

Idag är Karlstad befolkningsmässigt Sveriges tjugonde största och en stad som de flesta svenskar känner till men kanske inte har besökt. Många har nog hört talas om Sola i Karlstad och tänker att det kanske är så att solen visar sig mer här. I själva verket är Sola i Karlstad en kvinna vid namn Eva-Lisa Holtz. Hon driver under 1700-talet ett eget värdshus och blir genom sitt sprudlande humör och soliga sinne känd som just Sola i Karlstad. Värdshuset kallas till och med Solas i folkmun. Sedan 1985 står en staty av henne uppställd vid Stadshotellet.

Skiner solen mer i Karlstad och är folk lite gladare till sinnes än i övriga landet? Frågar du Karlstad Kommun så är det så och det är ju just solen som står som symbol för staden.

Rikt kulturliv

Värmlands Museum
Vacker vattenspegel framför Värmlands Museum.
Museets äldre del ritades av arkitekten Cyrillus Johansson.
I Bibliotekshuset finns även en biograf.
Konsthallen Sandgrund Lars Lerin invigdes 2012. (Karlstad Kommun pressbild)

Staden har dock mer än solen att visa upp, till exempel är ett besök till något eller några av stadens museer värt ett besök. Några hundra meter från Stora

Torget ligger Sandgrundsudden där Värmlands Museum, Sandgrund Lars Lerins konsthall samt Karlstad bibliotek är belägna.

På Värmlands museum som är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer samsas värmländsk kulturhistoria med internationella utställningar inom konst och fotografi. I den nyare delen av byggnaden hittar man restaurangen Matbruket som serverar god mat tillagad på säsongens bästa råvaror. Varma dagar går det bra att sitta ute, andra dagar är den inglasade paviljongen Lyktan med utsikt över Sandgrund, Klarälven och Museiparken ett bra val.

Ungefär 50 meter från Värmlands Museum ligger konsthallen Sandgrund Lars Lerin som invigs sommaren 2012. Sandgrund som byggs på 60-talet är från början en restaurang men förvandlas på 70-talet till ett danspalats.

Konstnären Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och är känd för sin enastående begåvning och produktivitet. På Sandgrund Lars Lerin finns hans permanenta utställning. Här finns också ett café som är öppet under konsthallens öppettider.

I biblioteksbyggnaden, som tidigare nämnts också hittas på Sandgrundsudden, finns sedan 1973 även biografen Arenan som visar smalare filmer och konserter.  

Brigadmuseum, Karlstad.
På Brigadmuseum får man följa med på en tidsresa från 1945 till 1991.

Någon dryg kilometer från centrum hittar man Brigadmuseum. Följ med på en tidsresa från 1945 till 1991 där du får känna, lyssna, se och höra hur kalla kriget påverkade Sverige. Museets utställning varvar militära och politiska händelser med nedslag i vardagslivets populärkultur.

I det som nu är hotell Clarion Bilan var tidigare ett fängelse. Faktiskt det första svenska cellfängelset när det invigs 1847. I de 91 cellerna har tusentals fångar förvarats under åren. 1968 upphör fängelseverksamheten och nu är det ett museum i hotellets källare.

Teaterns olika skepnader

Karlstad Teater
Karlstad Teater uppfördes 1893 och används idag av Wermland Opera.

Karlstad Teater invigs 1893. Tidigare finns ingen fast teater men många är de teatersällskap som besöker staden på sin resa mellan Stockholm och Kristiania (numera Oslo) och gärna stannar till för att spela någon pjäs.

Teatern byggs 1937 om till biograf men återställs till teater inför 100-årsjubileet 1993. Numera är det Wermland Opera som huserar i byggnaden. Många stora operor har hörts i byggnaden som till exempel Carmen, Don Juan, Figaros bröllop och Bohème. Kommande föreställningar är bland annat operan Pajazzo & Gianni Schicchi samt musikalen Jag älskar dig, du är perfekt men…

Mariebergsskogen

Mariebergsskogen ligger vid Vättern och har mycket att erbjuda.
Informationsskylt om Lillskogen i Mariebergsskogen.
Får i Lillskogen.
Våffelstuga, Mariebergsskogen, Karlstad.
Ta en våffla hos Spikgården våffelkafé.
Och slå dig sedan ned i trädgården om det är fint väder.
Utanför Mariebergsskogen kan du parkera din husbil i ett dygn.

Mariebergsskogen ligger vid Klarälven och hit kan man antingen ta en promenad från stan på cirka 20 minuter eller ta husbilen. Här finns nämligen en stor parkering med några platser avsedda för husbilar där man får stå i ett dygn.

Markägare Conrad Höök, skänker 1895 Mariebergsskogen till Karlstad stad då han sätter ett stort värde i skogen och de vackra omgivningarna och vill att detta ska hållas intakt. Staden håller sitt löfte än idag och området är idag Karlstads stadspark och är öppet året om och har gratis inträde.

I Mariebergsskogen finns mycket att upptäcka, till exempel finns här djurparken Lillskogen med svenska lantraser av alla de slag.

Mariebergsskogen är även ett friluftsmuseum. Hit har byggnader flyttats för att bevaras för eftervärlden, till exempel Vädersågen som är den enda återstående sågen i sitt slag i Värmland.

Här finns även en friluftsteater under tak sedan 1943. Här har man tagit emot storheter som Louis Armstrong, Pet Shop Boys, Zarah Leander, Jimi Hendrix med flera.

Naturum Värmland håller också till i Mariebergsskogen. Mot Klarälven vetter byggnadens stora panoramafönster som suddar ut gränsen mellan ute och inne. Där inne finns utställningar att se, butik att besöka och café med goda bakverk att fika på. Utomhus kan man från bryggan se fiskar i vattnet och fåglar i våtmarken.

Stan är full av vatten

Flygbild över Karlstad.
En flygbild visar hur Klarälven vindlar sig fram genom staden tills den till sist rinner ut i Vänern. (Karlstad Kommun pressbild)
Upplev Karlstad från vattnet i en av stans båtbussar. (Karlstad Kommun pressbild)

Den 46 mil långa Klarälven börjar som en bäck i Härjedalen, rinner sedan över gränsen till Norge för att sedan återkomma till Sverige där den rinner ner genom Värmland och mynnar ut i Vänern. Dess namn syftar på vattnets klarhet.

I Karlstad mynnar Klarälven i ett delta som sedan leder den ut i Vänern genom åtta mynningsarmar. Så man kan säga att hela stan är full av vatten, precis som Robert Broberg sjöng om Stockholm.

På sommarhalvåret kan man uppleva staden från vattnet i en av stans båtbussar, eller varför inte hyra kanot eller kajak och paddla en tur på älven och i Vänern.

Älven är väldigt ström så Karlstad Kommun rekommenderar inte att man badar där utan uppsöker någon av de mer etablerade badställena som till exempel badet vid Mariebergsskogen. Vill man bada i Vänern är det en god idé att ta sig ut till Skutberget där det finns både klippor och strand.

På Skutberget finns också en camping samt flera motionsspår, äventyrsgolf med 18 hål, samt början på en vandringsled som sträcker sig ända till Kil, 22 kilometer bort. Vintertid prepareras skidspår så länge det finns nog med snö.

Gustaf Frödings minnesgård

På Alsters Herrgård föddes Gustaf Fröding den 22 augusti 1860.
Restaurang och café på Alsters Herrgård, Karlstad.
Restaurangen på Alsters Herrgård.
Alsters Herrgård, Karlstad.
Utsikten från restaurangens uteplats.

Vill man kombinera kultur med natursköna omgivningar ska man ta sig nio kilometer österut från stan, nämligen till Alsters Herrgård som har anor ända från 1700-talet. Herrgården är nog mest känd som Gustaf Frödings födelsehem som nu är en minnesgård i hans namn.

Vill man lära sig mer om Fröding finns en utställning på huvudbyggnadens övervåning. Man kan även följa med på de allmänna visningar som erbjuds dagligen.

I huvudbyggnaden hittas också Alsters herrgårdskafé där det lagas god svensk husmanskost och bakas välsmakande kaffebröd. Vid varmare väderlek rekommenderas att sätta sig ute och njuta av utsikten över den vackra herrgårdsparken och den grusade vägen ner mot Vänern.

Den som väntar på nåt gott

I rådande pandemitider är mycket stängt och event är framflyttade så vänta gärna med ett besök tills läget är mer stabilt så att staden kan få visa sig från sin bästa sida.

Resmålsguide: Karlstad

Camping & ställplats

Mariebergsskogen 

Treffenbergsvägen, 652 29 Karlstad

På Mariebergsskogens parkering får du parkera i ett dygn. Här finns ingen service.

Sundsta 

Sävegatan, 654 63 Karlstad

Här får det plats omkring 12 husbilar. Parkeringsplatser är reserverade för husbilar och kostar inget. Här kan du stå i sju dygn. Ingen service i dagsläget men planer finns på ställplatser med el.

Kroppkärr 

Sjöängsgatan, 654 61 Karlstad

Kroppkärrssjön ligger cirka 3 kilometer från centrum. Här finns möjlighet att stå upp till sju dygn. Här tas ingen avgift för parkeringen och du har närhet till Klarälvsbanan, en kommunal badplats och en tillgänglighetsanpassad led. Ingen service.

First Camp Skutberget Karlstad 

Skutbergsvägen 315, 653 46 Karlstad

Ligger 8 km från centrum.

Nyanlagda husbilsplatser med el på asfalt, har gräs och stenlagd yta intill samt tillhörande grill och är 10 m djupa och 8 m breda. De ligger nära hoppkuddar, lekplats och reception.

Prisexempel: 1 dygn i juli för 2 personer fr. 365:-

Billigare i lågsäsong.

Bomstadbaden Karlstad

Bomstadsvägen 640, 653 46 Karlstad

Ligger 10 km från centrum.

Har några speciella platser för husbilar, med stenläggning och hårt packat grus att stå på.

Prisexempel: 1 dygn i juli för 2 personer fr. 435:-

Billigare i lågsäsong.

Mat & dryck

Zest - Karlstads Ekologiska Matbar & Hälsohub 

Norra Strandgatan 17, 652 24 Karlstad

Här serveras kreativa salladsskålar, varma soppor, grytor och dumplings. Här finns något för alla.

Matbruket, Värmlands museum 

Sandgrundsudden, 651 08 Karlstad

Vällagad mat med säsongens råvaror i fokus.

Serverar alltid soppa, vegetariskt, kött, fisk samt andra trevliga rätter.

Cava42 

Karlagatan 42, 652 23 Karlstad

Här blandas smörrebröd med den spanska smårätterskulturen men ibland också med värmländska rätter. Drycken fokuserar kring cava, men det finns självklart andra spännande viner, ölsorter och drinkar.

Matbaren, Värmlands museum.
Dagens hos Matbaren, Värmlands museum.
Gott och nyttigt hos Zest.
Härlig miljö hos Zest.
Taggad i: Sverige