1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Detta visste du inte om Tyskland – sakerna du troligtvis inte hade koll på

Detta visste du inte om Tyskland – sakerna du troligtvis inte hade koll på

— 28/08-2024
Autobahn känner väl alla till när det gäller Tyskland, men visste du följande saker? Bild: stock.adobe.com

The Beatles hade sitt genombrott i Hamburg

Många vet att Beatles har en koppling till Hamburg men visste du att de fick sitt stora genombrott i Hamburg. De spelade i början av 60-talet i det (ö)kända Red Light District. Det sägs att de stundtals bodde bakom en bioduk och lirade ganska så mycket på relativt sunkiga hak under början av sin karriär.

The Beatles har fått ett torg uppkallat efter sig på Reeperbahn i Hamburg. Bild: Adobe Stock


Världens första snabbmatsställe öppnade i Tyskland

Är det bara vi som var säkra på att det var USA som var hemlandet åt snabbmat? Faktum är att det är Tyskland. Regensburgs taverna invigdes så tidigt som innan Inkariket. 1146 efter Kristus närmare bestämt. Coolast av allt är att den finns kvar än idag och serverar korv och snabbmat i rustik anda.


Tyskarna uppfann magasinen

Det första månadsmagasinet kom ut 1663 och Min Husbil i Sverige blev magasin 2015. Bild: Ida Carlsson

Min Husbil i Sverige hade kanske inte funnits om inte tyskarna fanns. Boktryckarkonsten uppfanns av Gutenberg och steget från bok till magasin föll sig ganska så naturligt. År 1663 kom magasinet ”Erbauliche Monaths Underredungen” ut med sitt första nummer. Den räknas idag som världens första regelbundet publicerade tidskrift.


Världens smalaste gata finns söder om Stuttgart

I staden Reutlingen finns en gata som heter Spreuerhofstraße. Enligt Guiness har den fått utmärkelsen ”världens smalaste gata”. På den smalaste delen är den ynka 31 centimeter bred så det gäller att man inte har klaustrofobi för då klarar man nog inte av att gå på denna vägen. Turligt nog finns det andra vägar som är bredare också.


Youtube är inte lika självklart i Tyskland

Youtube-klipp verkar försvinna i Tyskland. Bild: EmmaStock - stock.adobe.com

Även om vi alla inte själva laddar upp klipp på Youtube så känner nog de flesta av oss till Youtube och har troligtvis kollat på några klipp där genom åren. Om det handlar om knep till husbilen eller annat varierar nog men om man är i Tyskland så riskerar man att klippet plockas bort. Det verkar inte finnas någon som vet varför – det bara är så.


Tyskland har en mängd nobelpristagare

Albert Einstein fick 1921 års Nobelpris i fysik för sin upptäckt av lagen för den fotoelektriska effekten. Bild: stock.adobe.com

Första gången nobelpriset delades ut var år 1901 och då var det tysken Wilhelm Röntgen som mottog priset i fysik för *trumvirvel* röntgenmaskinen. Sedan dess har tyskarna kammat hem hela 80 pris för olika bedrifter. Mest känd är troligtvis Albert Einstein som ju de flesta av oss känner till.


Det är olagligt att få ”soppatorsk” på Autobahn

Se till att tanka så du inte får soppatorsk på Autobahn. Bild: creativemariolorek - stock.adobe.com

Kan vara bra för alla oss som kör husbil på Autobahn att veta. Att köra slut på bränslet är inte bara jobbigt och frustrerande utan dessutom olagligt. Verkar faktiskt vara en konstig lag med tanke på att du får köra så fort som du vill men du får inte få slut på diesel utan att vara olaglig – konstigt värre.


Tyskarna äter 800 miljoner currywurst per år

Tyskarna älskar sin currywurst. Bild: stock.adobe.com

En typ av korv som serveras med ketchup och curry och som tyskarna är galna i. Nog för att de älskar sin korv men det är någonting speciellt just med denna currywurst. Varje tysk petar i sig cirka tio korvar per person. Det är galet mycket korv när man tänker efter. Och sedan är det upp till var och en att avgöra om korven är så god som tyskarna anser att den är.


Världens längsta ord är på tyska

Ok är ni redo… Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft. Jadå det är ett ord. Vad det betyder? Det är en sammansättning av ord som lite förenklat betyder någonting i stil med: byggnadshandläggarnas fackförbund för primära elektriska anläggningar för Danubes ångfartyg. Någon som vågar sig på att uttala det?    


Tyskland gränsar mot nio länder

Tyskland gränsar mot nio länder, nämligen Polen, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Danmark. Bild: stock.adobe.com

Är det inte galet när man tänker på det? Tyskland gränsar mot hela nio olika länder. Att landet låg mellan en bunke länder kanske inte är någonting nytt men att det gränsade mot nio olika länder kanske man inte vet om. Med sitt centrala läge är det ett land som har väldigt många grannar helt enkelt.


Taggad i: Europa  Lista