1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 10 saker som du kanske bara ser på Disgusting Food Museum

10 saker som du kanske bara ser på Disgusting Food Museum

— 09/12-2022

Det finns massor med mat som inte tilltalar våra svenska smaklökar. Här kommer tio delikatesser från världens alla hörn. Den ena är godare än den andra - eller kanske ser vi det som att den ena är äckligare än den andra?!

Menudo

En soppa som kommer från Mexiko och som är väldigt populär. Den görs på får- eller komage. Magen kokas och tvättas flera gånger för att minska den starka lukt som den annars avger. Sedan kokas magen i flera timmar tills den blir mjuk och serveras med en buljong som är kryddstark. Konsistensen är något seg och lite svampig.

 

Kunga Cake

I östra Afrika finns perioder med mygginvasioner. När dessa inträffar arbetar flera byar tillsammans för att fånga fjädermyggorna. Enklast är det att ta fuktiga kastruller eller tallrikar och vifta med dessa i luften så att myggorna fastnar. Myggorna mosas sedan ihop till en kaka och blir som en hamburgare. Burgaren innehåller mycket protein och sägs ha lite av en nötig smak.

 

Casu Marzu

Alla ostälskare se hit för detta är en riktig delikatess från Sardinien. En pecorino-ost öppnas och lämnas ute för att locka till sig ostflugor. Dessa lägger sina ägg i osten och larverna börjar sedan att äta sig ur osten. Deras bajs kan jämföras till konsistensen av en mjukost och ska vara en delikatess. Alla som äter osten måste skydda ögonen från hoppande larver. En annan anledning till att denna ost nu är olaglig inom hela EU är att larverna kan överleva inuti en människa och kan äta sig igenom tarmväggarna.

 

Hákarl

En delikatess från Island som ni kan läsa mer om i reportaget i tidningen. Det finns en anledning till att stjärnkocken Anthony Bourdain beskrivit denna delikatess som ”det värsta, äckligaste och det mest fruktansvärda han någonsin ätit”. Vad är det? Enkelt förklarat är det fermenterad haj. Och med tanke på att hajen avsöndrar sitt urin genom huden så är det också ammoniak som den sega biten smakar.

 

Kopi Luwak

Världens dyraste kaffe som har ett kilopris på cirka 30 000 kronor. Vilda kattdjur (afrikanska palmmårdar) äter mogna kaffefrukter. Sedan plockas bajset upp och de osmälta kaffebönorna samlas in. Tyvärr så hålls många av djuren fångna i trånga burar och kaffet i sig smakar inte bättre än någon annan kopp kaffe så helt onödigt att köpa denna typ av delikatess.

 

Tjurpenis

I Sverige är vi kanske mest vana vid att servera detta till våra hundar som ett tuggben. Men, i Kina är detta en populär rätt, troligtvis tack vare att den sägs ha afrodisiakiska effekter. Urinröret snittas och penisen tvättas för att minska urinlukten. Sedan måste den kokas väldigt länge för att bli ätbar. De som smakat denna delikatess beskriver den som flottig och lite slemmig.

 

Musvin

Exakt som det låter så är detta ett vin gjort på musungar som dränks och bryggs i risvin. Viktigt är att ungarna inte är mer än några dagar gamla eftersom de måste vara blinda och hårlösa. I Kina anser man att detta är en hälsodryck som hjälper mot astma och leversjukdomar. Man måste lagra vinet upp till ett år innan den kan avnjutas. Hur den smakar? Som bensin med en eftersmak av ruttnande djur.

 

Balut

Balut är ett kokat ankägg från Filippinerna som innehåller ett delvis utvecklat ankfoster. Detta är populär gatumat och ägget äts med fördel direkt från skalet och förtärs i sin helhet. Det sägs att alla delar är mjuka så det är bara att stoppa i sig näbb och allt tillsammans med fostervattnet. Balut anses vara ett afrodisiakum och ett bra botemedel om du har bakfylla. Frågan är bara hur du ska kunna förmå dig att äta det eller?!

 

Su Callu

På Sicilien i Italien slaktas en killing direkt efter att den diat. Magen på killingen och den osmälta mjölken gnuggas med salt och hängs sedan på tork i flera månader. Det sägs att det är ganska svårt att äta denna ost och smaken har beskrivits som bensin och ammoniak blandat med fett och vax - en riktig delikatess eller vad säger du?

 

Habushu

Destillerat risvin blandas med honung och örter. Det låter inte så illa… Men, sedan kräver receptet en orm. Ormen kyls ned tills den blir medvetslös och sedan rensas den på inälvor, detta för att drycken inte ska få en frän lukt. Därefter sys den ihop igen och läggs i flaskan. När ormen tinar så vaknar den upp och dör i en aggressiv och stående position. Alkoholen neutraliserar giftet och sägs ha medicinska egenskaper. Drycken tillverkas i Japan.

 

Se till att besöka Disgusting Food Museum i Malmö för att inspireras (eller förfäras) av fler delikatesser!

Taggad i: Upplevelse  Sverige