1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Dorfgastein på sommaren - när du vill hitta lugnet

Dorfgastein på sommaren - när du vill hitta lugnet

— 11/05-2023
Dorfgastein

Det är en liten stad men en ack så mysig sådan. Här bor inte ens 2 000 invånare men på sommar och vinter förvandlas den till en pittoresk liten ort med förvånansvärt många besökare. Min Husbil i Sverige var här och promenerade runt.

Vandringskängor på

Mest känt är Dorfgastein för sin skidåkning på vintern. Den anses vara ett väldigt bra alternativ när vädret inte tillåter skidåkning på grund av blåst eller dålig sikt. Då flockas folk i Dorfgastein och åker på backar i skogen här. Familjer som inte är så vana skidåkare kommer också med fördel hit. Nu är det däremot inte snö utan grönt och somrigt. Skidorna byts ut mot vandringskängor och det finns ett otaligt antal leder att välja mellan. För nog hör det till att man vandrar när man kommer till en sådan plats?!

Grottvandring

Ifall du vill ha en mängd av aktiviteter och roa dig från morgon till kväll så är det bättre att åka till närliggande Bad Gastein som är större och som erbjuder fler aktiviteter. Men om du vill ha en trevlig stund i lugn miljö så är detta platsen för dig. Om du har ork och energi så är ett besök till Schauhöhle Entrische Kirche ett bra alternativ. Vandringen som leder till grottan tar mellan en halvtimme och en timme och det blir gradvis brantare. Däremot är det en trevlig utflykt och själva resan till grottan är minst lika spännande som grottan i sig.

Badland

När värmen kickar in och solens strålar gör att du vill svalka dig så finns Solarbad Gastein - ett badland för hela familjen. Här är det inte lika stort fokus på termalbad och helande utan här finns vattenrutschkanor och olika pooler för de mindre samt en simbassäng om andan faller på. Det finns också tillgång till bastu och varma stolar för den som föredrar detta. Solarbad Gastein är ett väldigt trevligt ställe där du kan spendera flera timmar utan att känna dig rastlös. Och vad passar bättre efter en dag i vattnet än att ta en promenad på byn?

Österrikisk husmanskost

Det tar inte lång tid att ta sig runt stadskärnan och då hinner du passera både en liten kyrka samt några butiker och affärer. Stämningen är avspänd och mysig och det känns nästan som att gå runt i en stad utan bekymmer på något konstigt sätt. När det är dags att äta är den familjära restaurangen Almstad'l zum Hias ett bra alternativ. Här serveras österrikisk husmanskost med rejäla portioner och med mycket hjärta.

Vi känner att vi bara skrapat på ytan när det gäller Dorfgastein. Vi förvånas lite över att grannstaden Bad Hofgastein är full med folk och här är det bara ett fåtal personer som vi möter under vår promenad. Tyvärr ska vi bege oss vidare på nästa äventyr men en sak är säker… vi kommer att återvända hit vid ett senare tillfälle och fortsätta utforska denna lilla pärla.

Att vandra i det här vackra landskapet är en ynnest sommartid.
Många av balkongerna här är välfyllda av fina blommor.
Kyrkan ligger mitt i byns centrum.
Dorfgastein är verkligen en mysig liten by.
Taggad i: Europa  Upplevelse