1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Dreamer Living van - Drömbil för plåtisfantaster!

Dreamer Living van - Drömbil för plåtisfantaster!

— 15/03-2021

Franska Dreamer har ett brett utbud plåtisar i varierande storlek och utföranden i sin kollektion. Under modellåret 2020 presenterar företaget ett par nya intressanta och annorlunda modeller. En av dessa är 6,36 meter långa Living Van – en riktig drömkärra för många plåtisfantaster.

Dreamer Living Van
Dreamer Living Van – en drömbil för plåtisfantaster.

Dreamer, ingår i prestigemärket Rapidos ägarstruktur. Systermärket som specialiserat sig på vans/plåtisar lockar många köpare, såväl nere på kontinenten som i Sverige och de nordiska länderna.

En av förklaringarna till framgångarna är förstås märkestillverkarens goda renommé och anseende, men också det breda modellutbudet. Här finns något för alla smaker och behov. En av företagets stora nyheter under modellåret 2020 är plåtisen Living Van. Min Husbil i Sverige lät provköra bilen hos återförsäljaren PR Husbilar i Sollebrunn. Här kommer vår rapport!

Lite högre och längre

Dreamer Living Van - bakändan
Bilen är byggd på Fiat Ducato maxichassi, dvs den mäter 6,36 m i strumplästen. Den är också lite högre (ca 30 cm) jämfört med basutförandet.

Vi börjar med exteriören. Bilen är byggd på Fiat Ducato maxichassi, dvs den mäter 6,36 m i strumplästen. Den är också lite högre (ca 30 cm) jämfört med basutförandet. Rent estetiskt stör höjdskillnaden inte på något sätt. Den vitlackerade bilen, designen och placeringen av fönster smälter väl in och ger ett väldigt gott intryck. Man blir helt enkelt lite sugen på att kolla in vad den har att erbjuda.

Jag väljer att göra entré genom sidodörren. Redan vid det elektriska utfällbara insteget här får man Rapidofeeling, med patenterad infälld skohylla till vänster, längst ner i köksenheten. Sidodörren går att öppna hela vägen, men även med stopp halvvägs. Innanför sidodörren finns en stadig och rejäl myggnätsdörr.

Små finurliga detaljer

Dreamer Living Van dinett och förarmiljö
Sköna säten i såväl fåtöljer som soffa. Soffbordet har som synes en extra bordsskiva att dra ut ifall man behöver mer plats för gäster.

På steget in i loungen, eller kombinerat kök och sittplats om man så vill, möts man av en ljus och snygg interiör i träfanér. Soffa med ställbara nackstöd och framstolar i äggskalvit läder ger ett tjusigt och exklusivt intryck. Den smakfullt infällda dekorbeslysningen längs golvet, väggsidorna och i taket förstärker helhetsintrycket på ett behagligt sätt. Ännu bättre blir det när man sätter sig i de bekväma kaptensfåtöljerna och betraktar den rundade diskreta köksenheten, vask och gasolhäll med kombinerad värmesköld och stänkskydd över två ordentliga gasplattor.

Köksenhet med 3 rejäla utdragslådor som är mjukstängande och en extra avställningsyta att fälla upp.
Dreamer Living Van kök
När stänkskyddet är nedfällt får man en extra avställningsyta.

Den franska innovationen gör sig gällande när man fäller ner stänkskyddet tillika värmesköld över hällen och vips får man en avlastningsyta eller skärbräda om man så vill. Väldigt finurligt och bra!

En annan smart detalj är den infällda kryddhyllan i sidodörren och även den smala och långa hörnspegeln från golv till tak som avgränsar kök och passage, vilket bidrar till mer rymd och ljus.

Sittsoffan med de ställbara nackstöden ger bra komfort och blir ännu bekvämare när man skjuter fram sittdelen. Det stora soffbordet är flyttbart i sidled, allt efter behov – och med den vinklade och underliggande utdragsskivan får man en rejäl matplats.

Dreamer Living Van dinett soffa
Skjut fram sittdelen så får du en skönare vinkel på soffan.

Mycket förvaring

Själva köksenheten med uppfällbar och mindre avlastningsyta på sidan, innehåller 3 rejäla utdragslådor, samtliga med soft close. Här finns besticklåda, band i lådorna som håller tallrikar och kastruller och andra husgeråd på plats samt behållare för avfallssortering. Även detta väl genomtänkt och bra!

Kylskåpet, som öven har ett frysfack, är placerat på golvet och har en avlastningsyta uppepå.

Bakom soffan står ett golvplacerat kylskåp på hela 90 liter (85 l + 6 l frysfack). Ovanpå kylskåpet en ny avlastningsyta med ett infällt mindre väggfack med plats för småflaskor, vinäger, olivolja med mera som hålls på plats med starkt gummiband under färd.

Bilen är också förberedd för solpaneler och här finns flera eluttag, men också laddning med USB.

Dreamer Living Van solpaneluttag
Förberett för solpaneler.

Bekväm taksäng

Dreamer Living Van taksäng
Taksäng med dolda förvaringsfack

Från taket (tack vare de extra centimetrarna på höjden) fäller man med enkelt handgrepp ner taksängen med bekväm skummadrass och dämpare över den främre sittgruppen och förarkabinen, utan att behöva fälla eller vika framstolarna. Sängen är bred och bekväm för två personer (1900 x 1300 cm). Med taksängen nedfälld (nås med medföljande stege) finns ovanför sängen ett öppningsbart takfönster och längs väggsidorna även plats för förvaring, vilka blir dolda när taksängen är uppfälld. Fiffigt!

Smarta lösningar

Dreamer Living Van garderob/dusch enligt Modul space-konceptet
Garderob-systemet Modul-Space, där en garderob fälls in i det dolda duschutrymmet och kan nås både in- som utifrån.
Dreamer Living Van dusch
Duschen med en extra vikvägg för att kunna stänga om sig.
Dreamer Living Van badrum
Toalettutrymmet hittar man på motsatt sida från duschen.

Hygienutrymmena är väl tilltagna med separat toalett med handfat i den en och separat dusch i den andra enligt det patenterade ”Modul-Space” konceptet!

Det tål att upprepas att Rapido-koncernen med dess produktutvecklare, designers, inredningsarkitekter och ingenjörer erbjuder många smarta och innovativa lösningar. Lösningarna i Rapidos husbilar förekommer även i systermärkena, det vill säga Itineo, Dreamer och i det fjärde husbilsmärket Campérêve (plåtis/vans) som dock inte är så vanlig i Sverige.

Ett bra exempel på smarta lösningar är koncernens patenterade garderob-system Modul-Space, där en garderob fälls in i det dolda duschutrymmet vilket nås både från in- och utsidan. Med svängarm fälls modulsystemet ut och fungerar då som avskiljare mot sovrummet eller som i Living Van – ett vardagsrum med matplats för fem som också kan bäddas ner till tvärbädd (1855x1645 mm) om man så vill.

Baktill i den här plåtismodellen finns alltså en u-sittgrupp. Vilket inte bara är ett kul grepp utan också smart och lite överraskande. Över u-gruppen finns fyra djupa förvaringsskåp längs de båda långsidorna och även förvaringslådor under själva sittgruppen.

Dreamer Living Van u-soffa som kan bli en säng
U-soffa bak med plats för fem personer att äta. Man kan också göra om det till en tvärbädd med måtten 1855x1645 mm.

Säkerhet till tusen

Dreamer Living Van Fiat Ducato förarmiljö
Fiatmiljö med 9-växlad automatlåda.

Om bodelen imponerar, så måste även chassit och själva bilen Fiat Ducato framhållas. Den nya motorn, 140 hk och den
9-växlade automatlådan är en fröjd att ratta. En märkbar och stor skillnad mot föregångarna. Bilen är naturligtvis utrustad med alla finesser och tänkbara säkerhetssystem som bland annat ABS, ESC och ACR (antisladd) samt ROM (rullningsreduktion) och starthjälp i backe. Som tillval finns ECO Pack, Traction + med Hill Decent Controll (som hjälper till att hålla den önskade farten i nedförsbacke utan att hela tiden behöva arbeta med bromsen.

I den extrautrustade provkörningsbilen fanns både backkamera och navigator – vilket borde vara standard i alla bilar!

Förarmiljön i bilen är enkel och väl beprövad, med samtliga reglage lätt överskådliga och begripliga.

Extrautrustning

Efter att ha provkört Dreamer Living Van är det mycket positiva vibbar. I min bok noteras bilen med orden, ”snygg, rymlig, smart, välbyggd, gedigen,”. Här finns gott om förvaring och massor av smarta och bra lösningar. Designen och det ljusa materialvalet förstärker det goda helhetsintrycket.
Dreamer Living Van kan, enligt mitt sätt att bedöma, mycket väl vara en drömbil för många plåtisälskare.

Grundpriset, strax över 700 000 kronor, är förstås inget man snyter ur näsan direkt. Men i jämförelse med många andra plåtisar i samma segment, får man trots allt mycket för pengarna. Med alla tillval och extrautrustning springer det fort iväg. Närmare 800 000 kr (eller närmare bestämt 779 280 kronor) får man betala för den extrautrustade provkörningsbilen.

Plus

  • Alla smarta och praktiska lösningar 
  • Sittgrupp bak 
  • Taksäng och hygienutrymmen

Minus

  • Snyggt, men opraktisk vit läderklädsel 
  • Tillägg för vinterisolering 
  • Snålt med standardutrustning

Fakta & specifikationer

Märke: Dreamer
Modell: Living Van
Planlösning: Taksäng manuell ovanför sittgrupp
Chassi: Fiat Ducato
Motor: Fiat, 140 hk automat
L/B/H: 636x205x288 cm
Totalvikt: 3500 kg
Maxlast: 382 kg
Värmesystem: Truma Combi D, CP plus.
Färsk-/gråvatten: 95/100 l
Bränsletank: 75 l och 19 l Adblu
Bältesplatser: 4
Sovplatser: 4
Extrautrustning: Automat AT 9, alloy wheels 16¨ och ECO Pack, aluminiumfälgar, läderklädd ratt och växelspaksknopp, styrning av stereo från ratten, Safety pack (automatisk bromsassistent + Lane departure warning (avåkningsvarnare)- helljusassistent, + Traffic signs recognition (skyltscanningskamera), regn- och skymningssensor, Truma Combi 6EH (istället för combi 4 diesel) med iNet, elektrisk golvvärme, isoleringskit bakdörrar.
Grundpris: 705 500:-
Testbil: 779 280:-

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 4 2020

Taggad i: plåtis/van