1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Ett paradis för strutsälskare i Dalarna

Ett paradis för strutsälskare i Dalarna

— 20/04-2022

Strutsar i Sverige? Kanske är det ingenting som man tänker på som något naturligt. Dessa djur svämmar över i de södra delarna av Afrika men de finns i Sverige också. På Sahlins struts i Borlänge får du komma riktigt nära dessa stora fåglar och lära dig mer om livet på en strutsfarm.

Röd byggnad i trä med vita fönster och en takterrass. Bakom syns ett ladutak. Framför huset finns en gräsmatta med picknickbord och till höger en stor parkering.
Även husbilen får plats på Sahlins Struts stora parkering.

Strutsar är slipade överlevare

Närbild på struts som äter
Strutsen kan springa i upp till 70 kilometer i timmen.

Den största fördomen som strutsen dras med är att den sägs vara korkad. Världens största fågel som inte kan flyga sägs ha en hjärna som en ärta och stoppa huvudet i sanden när den blir rädd. Men faktum är att nästan samtliga personer som har haft kontakt med strutsar och arbetat med dessa säger att sanningen är en helt annan. Strutsen är en slipad överlevare i den grymma rovdjursfyllda världen. På Sahlins föds de upp både för köttets och äggens skull. Det är ett perfekt ställe att besöka med familjen och parkeringen är rymlig nog för husbilen. Bäst av allt är att det även finns en restaurang där du kan äta och avnjuta en mängd olika rätter.

Ett världsrekord på Sahlins struts

En struts i närbild med ett väldigt stort öga.
Strutsen har väldigt stora ögon.

Det är väldigt häftigt att en strutsfarm som ligger i norden har ett världsrekord. Rekordet gäller storleken på ett ägg. Det är nämligen här som världens största ägg hittades med en vikt på hela 2 589 gram. Nog för att strutsägg är stora men detta tog priset. Här på farmen får du gå en runda, beskåda strutsarna och samtidigt lära dig massor med rolig fakta om fåglarna. Visste du att en struts kan springa upp till 70 km/h? Eller att alla honor lägger sina ägg samlade och hjälps åt med ruvningen? Att de har de största ögonen som tittar på dig är också en väldigt speciell känsla. Det går inte att inte bli intresserad och viljan att veta mer växer.

Stort och smått på samma gång

En bebisstruts med ullig fjäderdräkt
Har man tur så får man se bebisstrutsar på gården.

Har du tur så finns det små bebisstrutsar under ditt besök. De är otroligt söta med sina överdimensionerade knän och man vill gärna gå fram och gosa. Det får man tyvärr inte och det har med säkerhet att göra – både din och djurens välmående är en prioritet här på farmen. I Sydafrika erbjuds till och med ridning på strutsar men med tanke på att en vuxen struts kan klyva en man på mitten med hjälp av en enda spark så är detta inte något alternativ i Sverige. Och kanske är det lika bra. Du får nöja dig med att se djuren på nära håll och njuta av deras sällskap för en stund. Däremot så är det fullt tillräckligt och det är nästan hundra procents garanti att du kommer vara nöjd med ditt besök hit.

Ät middag på Sahlins struts

Världens största strutsägg syns i kupan. Den hittar du i butiken där du även kan köpa glass gjord på strutsägg.

Kanske känns det inte helt rätt att gå en runda på farmen för att i nästa stund frossa i sig en måltid som innehåller struts. Men, för den som inte smakat strutskött innan så är det otroligt gott. Nej, det smakar inte som kyckling som man kan tro. Snarare påminner smaken om oxkött. Och inne på restaurangen kan du också köpa glass som är gjord på strutsägg. Det är svårt att säga ifall äggen påverkar smaken på glassen jämfört med ”vanlig” glass men en sak är säker – den är väldigt god. För de som kommer hit med mindre barn så finns det en fin lekplats och aktiviteter som man kan hitta på när man befinner sig här. Sahlins struts är ett väldigt trevligt utflyktsmål för alla som befinner sig i närheten av Borlänge. Se till att lägga till farmen på din lista över platser att besöka.

Läs mer på deras hemsida: www.sahlinsstruts.se

Taggad i: Upplevelse  Sverige