1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Galna festivaler som du inte vill missa

Galna festivaler som du inte vill missa

— 26/10-2023

Festivalernas festival känner nog alla till – Karnevalen i Rio De Janeiro, Brasilien. Men, det finns en mängd olika festivaler och event som verkligen är häpnadsväckande och ett minne för livet. Min Husbil var på Fallasfestivalen i Valencia (som ni kan läsa om i senaste numret). Här är vår bucketlist över festivaler i Europa som vi vill uppleva.

Om du inte vill bli nergrisad av tomater, så åk inte till spanska Buñol sista onsdagen i augusti. Bild: adobe stock

La Tomatina – Spanien

Världens största matkrig sker i spanska Buñol. Den sista onsdagen i augusti förvandlas staden till ett inferno av tomater. Det kommer lastbilar med övermogna tomater och dessa dumpas på stadens torg. Sedan börjar folkfesten och alla får kasta tomater på varandra. Tidigare var denna festival gratis men med tanke på att det är begränsat till 20 000 deltagare så kostar det numera att delta. Kanske den mest galna festivalen som finns?! Oavsett så är det någonting som man bara måste uppleva!


Använd dina luftgitarrkunskaper till att skapa fred. Bild: adobe stock

Air Guitar World Championship – Finland

Den finska staden Oulu har i augusti en annorlunda tillställning. Det handlar helt enkelt om att komma dit och spela på osynliga instrument och visa upp sig för världen. Hela evenemanget går ut på att skapa fred. Tanken är att du inte kan hålla i en pistol när du spelar luftgitarr och det lockar garanterat till skratt. Och tro det eller ej men denna festival lockar publik från hela världen och blir allt mer populär för varje år som går. Episkt!


Hylla grisen! Klä ut dig till en gris och ät sedan så många grisar du orkar. Det är temat i La Pourcailhade Festival i franska Trie-sur-Baïse

La Pourcailhade Festival – Frankrike

En hyllning till grisen. På alla sätt och vis. Tävling för bästa grisdräkten är en av aktiviteterna som händer i augusti under festligheterna i Trie-sur-Baïse. Ett ganska så udda sätt att fira grisen på är att man äter gris tills man nästan storknar. Gris är trots allt ett av de mest sålda kötträtterna i världen så det kanske inte är så konstigt ändå att man firar detta i Frankrike. Oavsett så är det en helt galen festival som man bara måste uppleva för att förstå tror vi.


I Fenny Bentley i Derbyshire brottas man med tårna.

Toe Wrestling Championship – England

England kom på att de ville ha en festival och en sport som de var ensamma om. Resultatet blev en festival och tävling som innefattar tåbrottning. Detta måste ju vara ett paradis för alla som älskar fötter. Och även om fötter inte är din grej så är det ändå en annorlunda upplevelse att få vara del av. Ok, vi kommer inte att ställa upp i själva tävlingen men att se andra tåbrottas tackar vi inte nej till.


Bästa kroppsmålningen vinner i österrikiska Klagenfurt. Bild: adobe stock

World Bodypaint Festival – Österrike

Österrikiska Klagenfurt förvandlas till ett vandrande konstverk. Det är en mässa och en festival i ett där folk från hela världen kommer och tävlar i vem som gör den bästa kroppsmålningen. Detta inträffar i juli och det som höjer feststämningen mycket är att även besökarna klär ut sig och målar sig efter egen fantasi. Detta verkar vara en enda stor fest där alla bara är glada och förväntansfulla. Helt klart en festival att besöka.


På festivalen Busójárás i Mohács i Ungern blandas folkdans med djävulska masker. Bild: adobe stock

Busójárás, MohácsUngern

Tradition möter festival i denna festival som inträffar i februari varje år. Folkdans blandas med djävulska masker och allt detta görs för att säga hejdå till vintern. Olika föreställningar visar hur historien utspelade sig, bland annat för den kroatiska minoriteten. Festivalen har vuxit sig större och innefattar också en marknad och marknadsstånd där det går att köpa massor med gottesaker och dricka. En annorlunda festival som vi helt klart vill uppleva.


Om du känner för att rulla ost upp och ner för backar ska du bege dig till England i maj. Bild: Brian P (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Cheese Rolling Festival – England

Rulla ostar ner för backar. Japp, det finns en sådan festival också och den händer i England varje maj. Priset för vinnaren vars ost når målet först är helt enkelt osten. Tidigare gick tävlingen också ut på att fånga ostarna när de var på väg ner för backen. Detta har dock ändrats med tanke på att ostarna får en väldans fart och risken för skador bland de tävlande var för stor.


Vill du helst bli knockad av en apelsin eller en tomat? Är det apelsin så åk till italienska Ivera i februari. Bild: adobe stock

Battle of the Oranges - Italien

Ytterligare en festival som sticker ut extra mycket. I februari inträffar apelsinfestivalen i italienska Ivera. 600 000 kilo apelsiner kastas i ett stort fruktkrig. Det handlar om att återskapa ett krig mellan Napoleons trupper och lokalbefolkningen. Apelsinerna agerar helt enkelt vapen och det är folkfest i hela staden. Vi kan inte sluta tänka på hur det måste dofta där när alla apelsinerna träffar marken. En festival som bara måste upplevas på plats tror vi. 

Taggad i: Lista  Europa