1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Filmen Nomadland - en annorlunda vinkel på nomadliv

Filmen Nomadland - en annorlunda vinkel på nomadliv

— 23/02-2023
Typisk Instragrambild av vanlife, men är det så här lyxigt?

När hela internet svämmar över av glassiga bilder på ”vanlife” och nomadliv är det enkelt att sugas med och tro att livet på heltid i en husbil är lyx och bara lyx. I den Oscarsvinnande filmen Nomadland visas en annan sida – den råa sanningen på både gott och ont.

Filmen visar fantastiska miljöer, ungefär som på den här bilden.

Fern, spelad av Frances McDormand, har mist både man och arbete. Hon flyttar in i sin van för att söka lyckan – en resa som tar henne på ett annorlunda äventyr. Filmen är stundtals ganska så mörk och visar hur det är att trotsa vädrets makter. Den visar också hur det är att ha en begränsad ekonomi och att söka arbete för att överleva. Men, den visar framförallt hur frihet och vänskap skapar minnen för livet. Och de olika miljöerna som speglas i filmen är verkligen grandiosa. Det sägs att regissören, Chloé Zhao, endast filmade under vissa tider på dygnet för att få till det på bästa sätt och det lyckades.

Varför ska man se Nomadland?

Filmen är ett bra drama utan action eller överraskande element. Den är ganska så förutsägbar men den är ändå väldigt bra. Framförallt så finns det mycket att lära. Det är på tiden att det ”glassiga” husbilslivet balanseras upp av hur verkligheten kan se ut. Husbilsliv och nomadliv är helt fantastiskt. Vi var nomader på heltid under fem år och det var en fantastisk period. Men, visst är det skillnad mot att bo i ett hus eller en lägenhet. Att ständigt behöva tänka på var man kan fylla på vatten och tömma tanken kan stundtals vara påfrestande om man fricampar.

 

Instagrams bild av Nomadliv

Det är uppfriskande att se en film som inte förskönar utan speglar en annan sida av vanlife mot den som visas på internet. Unga människor som parkerat sina bilar på spektakulära platser och där allting ser ut som taget ur en dröm. Det skapar stor kontrast mot filmen Nomadland där Fern har en ganska så tråkig uppsyn med kortklippt hår och bekväma kläder. Och det bästa av allt är att båda sidorna är bra på sitt sätt. Att bara visa härliga semesterbilder visar inte de dagarna som är kämpiga. Nomadland har hittat en berättarstil där dysterheten har överhanden men där det ”glassiga” lyser igenom.

 

Var kan man se filmen Nomadland?

Nomadland finns att streama på Disney+. Den går också att hyra på SF Anytime.

Information om Nomadland

Regissör: Chloé Zhao.
Manus: Chloé Zhao efter en reportagebok av Jessica Bruder.  
Skå
despelare: Frances McDormand, David Strathairn. Linda May, Swankie och Bob Wells som fiktionaliserade versioner av sig själva m.fl.
Genre: Drama.   

Taggad i: Filmtips