1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Filmen om Galenskaparna After Shave - snart på en bio nära dig

Filmen om Galenskaparna After Shave - snart på en bio nära dig

— 04/09-2022

Det göteborgska humorfenomenet Galenskaparna After Shave 40 års-jubilerar. Samtidigt släpps filmen om det älskade gänget som med värme, sketcher, musik och mängder av ren galenskap har fått oss att skratta i fyra decennier. Den 9 september är det premiär för ”Det ska va gôtt å leva” på ett stort antal svenska biografer.

Bakom produktionen står en rutinerad trio: Anna Hammarén, Håkan Hammarén och Rasmus Ohlander.

Anna Hammarén
Anna Hammarén
Håkan Hammarén
Rasmus Ohlander
Rasmus Ohlander

Anna Hammarén är radioproducent och jobbar mycket med dokumentärer för P1. Maken Håkan är bland annat producent till serien ”30o i februari” och ”Den inre cirkeln”. Rasmus Ohlander är filmklippare av drama och dokumentär.

Min Husbil i Sverige har fått en intervju med Anna Hammarén, som kallar sig ”ett stort fan” av gänget, ända sedan början på det tidiga 1980-talet:

- Jag kom hem om kvällarna och då hade min mamma bandat himla många program på VHS-kassett. Vi tittade och skrattade tillsammans! Jag såg alla deras revyer. När vi började producera ”Det ska va gôtt å leva” fick jag kliva in i en annan roll, regissörsrollen istället för ”stort fan”. Det har varit väldigt roligt att träffa och vara nära några som man beundrar och samtidigt som journalist få ställa vilka frågor som helst, även de obekväma.

Hade det kunnat bli en annan humorkonstellation än Galenskaparna After Shave?

Min man Håkan och jag pratade om att göra något tillsammans. Jag kom upp med förslaget. Vi finns i Göteborg och detsamma gäller för dem. Vi gillar dem. Nej, det hade inte kunnat vara någon annan humorgrupp.

Hade ni roligt under arbetet med filmen?

Claes Eriksson
Per Fritzell

Vi hade mycket roligt. De är alla så tillmötesgående och hjälpsamma. Det syns inte så mycket i filmen på 100 minuter, men vi har hängt med dem i oräkneliga timmar. Varit hemma hos de flesta av dem. På Claes lantställe på Tjörn, fiskat hummer tillsammans. Mött Per i rollen som tränare åt sin son. De är alla extremt duktiga berättare och vi har fått lyssna till dem om deras liv och gärning. Hur det började och vilka drömmar de hade. Hundåren och sedan genombrottet. De flesta av dem trodde att det skulle ”vara ett tag”, men kärnan i truppen, Claes var redan från början målinriktad och visste vad han ville.

Dokumentären innehåller en del aldrig visat material. Kan du avslöja något?

Anders Eriksson, Kerstin Granlund och Claes Eriksson.

Produktionen innehåller en del repetitionsbilder, men också material från långt innan gänget hade bildats. Där finns filmer som Claes gjorde, men Anders som skådespelare, när de knappt var tonåringar. En massa konstiga och lustiga filmer. Även Claes sketcher från studentåren. Jättebra sketcher! Och alla sånger - Claes har producerat över 600 sånger, varav flera har legat på Svensktoppen.

En sista fråga som är jätteviktig för Min Husbil i Sverige: Är låten ”Husvagn” från Macken med?

Ja, det är den! Många låtar kom inte med, men ”Husvagn” kunde vi inte undvika.
Dessutom har Claes en hel del roliga tankar kring låten och hur den har tagits emot.

Det ska va gôtt å leva – En film om Galenskaparna After Shave

Premiär: 9 september. Premiären sammanfaller med Galenskaparna After Shaves 40-årsjubileum.

Medverkande: Knut Agnred, Anders Eriksson, Kerstin Granlund, Claes Eriksson, Per Fritzell, Jan Rippe samt i arkivmaterial även Peter Rangmar.

Regi: Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén. 

Taggad i: Tips