1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. 5 länder – 5 museum som du inte vill missa

5 länder – 5 museum som du inte vill missa

— 21/03-2024

Vissa älskar museum. Vill besöka alla och verkligen ta sin tid. Andra är inte så intresserade. Men, det finns många museum som borde besökas av alla. Min Husbil i Sverige har besökt fem länder och fem museum som du garanterat kommer att gilla.

Glasmuseum i Málaga, Spanien

Det marknadsförs som ett museum med glas men faktum är att det är så mycket mer än det. Glas och kristall i alla former och färger samlade på ett museum. En imponerande samling med bland annat en kristallkrona som är värd 500 000 euro. Har du tur så får du en av ägarna som guide under ditt besök. Här får du lära dig att ingen vet hur glas uppfanns – ingen vet vem som kom på idén eller när det skedde. Däremot vet man att vin tidigare serverades i snapsglas och att man snapsade sitt vin. Samtidigt som du lär dig mer om glas i form av rolig fakta så går du runt i huset och spanar in allt som finns. Faktum är att här finns mer än bara glas att titta på. Gamla möbler tillsammans med familjeporträtt ger känslan av att vara hemma hos någon. En riktig pärla i Málaga!
Läs mer: https://www.museovidrioycristalmalaga.com/


Marinmuseum i Hamburg, Tyskland

Nio våningar med fokus på det marina. Nio våningar att utforska och upptäcka. Med tanke på storleken på detta museum så är det bra ifall du kan avsätta några timmar här. Utställningar med olika teman där du får lära dig om allt som hör havet och båtlivet till. En riktigt häftig grej som finns här är fartygssimulatorn. Då får du en känsla av hur det är att styra ett riktigt skepp med allt vad det innebär. Mycket krigshistoria med gamla uniformer och vapen som överlevt krig och elände. Lite varstans finns bärbara stolar utplacerade. Meningen är att du kan bära med dig en stol under ditt besök och vila när du känner för det.
Läs mer: https://www.imm-hamburg.de/international/en/


Konstnärernas Skagen, Danmark

Skagens museum och Anchers hus är ett måste att besöka under en trip till Skagen. Museet är annorlunda inrett med tavlor från golv till tak. Glöm det sparsmakade konstgallerierna som ofta bara har ett fåtal tavlor per rum. Här är det verkligen späckat med konstverk i alla möjliga storlekar och färger. Anchers hus är platsen där Anna och Michael Anchers konst samlats. Huset tillhörde familjen och är idag ett museum. Utöver parets konst på väggarna finns här också en mängd gamla möbler och visar familjens annorlunda inredningsstil. Att sätta mattor på borden istället för dukar var tydligen en grej. Dessa två platser i Skagen är trevliga museum som du inte borde missa.
Läs mer: https://skagenskunstmuseer.dk/en/museums/anchers-hus/


Solidaritetsmuseet i Gdańsk, Polen

Solidaritet. En landsomfattande strejk som utbröt i Polen år 1980 och där arbetarna satte sig emot kommunismen. Idag finns ett museum tillägnat folkrörelsen och det är ett väldigt intressant ställe. Med hjälp av en audioguide väljer du själv hur mycket information du vill ha samt vad det är du är intresserad av. En annan intressant iakttagelse är byggnaden som själva museet är inhyst i. Den är verkligen unik och speciell och måste beskådas från utsidan också under ditt besök.
Läs mer: https://ecs.gda.pl/


Dalarnas museum Falun, Sverige

Dalarna är nog så svenskt det kan bli och i Falun finns ett museum tillägnat till just Dalarna och dess historia. Kurbitsmålningar, dalahästar, kläder, möbler och annat – allt med fokus på Dalarna. Vissa av utställningarna är permanenta och vissa tillfälliga. Oavsett så är det ett väldigt bra och välgjort museum. I ett rum finns det kläder. Även om modet ändrats sedan dess så går det inte annat än att imponeras av det enormt detaljerade hantverket. Dalahästarna är så klart också en stor favorit där det finns en hel mängd gamla dalahästar från olika områden. Ett museum där det finns plats även för självaste Selma Lagerlöf.
Läs mer: https://dalarnasmuseum.se/

Taggad i: Kultur  Europa