1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Fler vackra stopp längs med Skåneleden

Fler vackra stopp längs med Skåneleden

— 29/08-2024
Fler vackra stopp längs Skåneleden följer här. Bild: stock.adobe.com

Skåneleden är otroligt fin. Ett väldigt vackert vandringsstråk som sträcker sig genom de finaste delarna som Skåne har att erbjuda. I senaste numret av Min Husbil i Sverige kan ni läsa om några vackra stopp och här kommer ytterligare sex saker som ni inte vill missa.

Åka ånglok

Ibland behöver man vila fötterna lite så då kanske en tur med ångloket. Bild: Daniel "Mini" Majak

SL4, Österlen etapp 6

Ja, Skåneleden handlar om att vandra. Men en riktigt rolig avstickare är att faktiskt ta en tur med ångloket som trafikerar Österlen. Var beredd på att eventuellt bli lite sotig, i alla fall om du står ute när tåget tuffar på. Gammalt och vackert tar det sig sakta fram i en vacker natur med omväxlande omgivning. Jordbruk varvas med skog och det är en pittoresk och trevlig tur även om just denna inte görs till fots.

Läs mer om Ångtåget


Hovdala slott

Hovdala slott Bild: stock.adobe.com

SL2, Nord till syd etapp 4
Här vandrar du mellan slott i en otroligt vacker miljö. Missa inte trähuset som ligger vackert inbäddat vid sjön. Det stod färdigt år 2006 och lockar hit folk som vill äta gott samtidigt som njuter av den fina utsikten. Mossar och myrar passeras under denna vackra vandring som stundtals känns väldigt sagolik. Hovdala slott erbjuder också flera olika guidade turer som tar dig in på slottet och runt den vackra slottsträdgården.

Läs mer om Hovdala slott

 

Falsterbonäset

Vacker strand längs Falsterbonäset. Bild: Ida Carlsson

SL5, Öresund etapp 22

På hösten samlas flyttfåglar på området och stället förvandlas till en ypperlig plats för alla som gillar skåda fågel. Det som är extra bra med denna etappen är att där finns busshållsplatser med jämna mellanrum längs med sträckan så det går bra att avbryta för dagen och sedan fortsätta sin vandring när det är dags igen utan att missa någonting. Falsterbokanalen följer med som vandringskamrat och under hela turen har du varierande landskap. 

Läs mer om Falsterbonäset och sydvästra Skåne

 

Stenshuvud

Vacker utsikt från Stenshuvud Bild: stock.adobe.com

SL4, Österlen etapp 5

Alla skåningar har troligtvis besökt nationalparken. Om inte privat så under en utflykt med skolan. Det är här som det finns ålabodar och om du kommer till hösten så finns det möjlighet att besöka ett äkta ålagille. Ål tillagad på olika sätt som sköljs ner med någonting alkoholhaltigt. Ta dig till toppen (stundtals ganska så utmanande) med sällskap av en mur som är resterna efter en fornborg.

Läs mer om Stenshuvud nationalpark

 

Upplev medeltiden

Trelleborgen är en världsunik rekonstruerad vikingaborg. Bild: stock.adobe.com

SL2, Nord till syd etapp 23

Det är under denna etappen som du har möjlighet att se knubbsälar som vilar uppe på klipporna. Om du någongång ska ha med dig en kikare så är det nu. I Skåre finns en gammal försvarsanläggning från 1600-talet. Men här finns också en badstrand och möjlighet att ta ett dopp för den som vill kyla ner sig. Även kyrkogrunden i Maglarp är väl värd att besöka. Tanken var att denna gotiska kyrka från 1909 skulle ersätta den gamla medeltida kyrkan. Inne i Trelleborg finns Trelleborgen som är en rekonstruerad vikingaborg. Den är unik i världen i och med att den byggts upp igen på precis samma plats som den låg på för mer än tusen år sedan.

Läs mer om Skåre hamn

Taggad i: Sverige  Upplevelse