1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Från rosa till blått

Från rosa till blått

— 03/11-2021

Det finns riktiga turistfällor och så det finns gömda pärlor. Vissa kan vara riktigt häftiga trots att det vimlar av turister på platsen. På andra ställen kan du befinna dig helt ensam och undra varför här inte finns mer folk. Min husbil har varit på två platser med sådana motsatser - från rosa till blått – från den dolda pärlan till den härligaste turistfällan. Båda är lika fantastiska och båda är gratis.

Från rosa...

På avstånd förstår man inte tjusningen men ju närmare man kommer desto mer magiskt blir det. Det är bakterier som gör att vattnet får den rosa färgen.
Saltkristallerna blir mer synliga när vattnet dunstar. Varje år utvinns cirka 700 000 ton salt från sjön.

Landet är Spanien. Staden för det rosa miraklet heter Torrevieja och här är sannolikheten stor att du kommer att vara ensam. Inte i Torrevieja i sig utan vid den rosa sjön. Nästan alla som befinner sig i staden har hört talas om den rosa sjön och många planerar att de ska åka dit. Anledningen till att det inte blir av är kanske för att det inte är så lättåtkomligt att ta sig hit kommunalt – enklast är det att komma med bil, husbil så klart!

Det är lätt att tro att du har blivit lurad - att det inte finns någonting här eller att du helt enkelt kört fel. Du parkerar en bit ifrån vid ett bostadsområde men du kan hela tiden se husbilen från sjön. När du går mot vattnet så ser du inte det magiska, det är ingenting som syns på håll utan det växer fram först när du är riktigt nära. Plötsligt ser du det - att hela sjön är rosa. Det är bakterier som gör att vattnet får den rosa färgen. Om du istället promenerar en bit bort så blir vattnet grundare och tappar lite av den härliga färgen. Däremot så växer saltet fram istället. Detta är ett naturreservat och numera är det förbjudet att bada i sjön. Men det är en väldigt häftig syn och nog känns luften extra ren här tack vare saltet. Här har vattnet en salthalt på 300 gram per liter så om det hade varit tillåtet att bada så hade du flutit som en kork.

Det pratas ganska så mycket om saltets effekter på människokroppen och framförallt lungorna. Saltspa blir allt vanligare och här i Torrevieja kan du uppleva det helt kostnadsfritt. Har du tur kan du också se flamingos som letar efter räkor, alltså dubbelt rosa. Varje år tillverkas cirka 700 000 ton salt från Torreviejas sjöar. Saltet används till allt möjligt och inte bara till matlagning. Även vid tillverkning av glas och textilier och för att salta vägarna så klart.

Till blått!

Den blå smurfbyn Júzcar syns från långt håll.
Smurfbyn Júzcar
I byn Júzcar bor cirka 200 innvånare.
Överallt syns spår av smurfarna.

Från gömda pärlor till galna turistfällor. Från rosa till blått. Välkomna till den väl omtalade smurfbyn Júzcar. Den ligger nära Marbella och det är omöjligt att missa den när du börjar närma dig. Byn i sig har cirka 200 invånare men det kommer busslast med turister hit med jämna mellanrum. Hela byn är en enda turistfälla men en riktigt härlig sådan. 

Varför? Svaret är 4 200 liter blå färg och en by som gick med på att målas om till blått - allt för att promota Sony Pictures smurffilm. Året var 2011 och det sägs att Júzcar valdes ut eftersom byn är känd för sina svampar och smurfarna älskar ju svamp. Sagt och gjort. Tanken var att det skulle vara en tillfällig smurfby men intresset blev så stort så byborna bestämde sig för att behålla byn blå och fortsatte att sälja smurfrelaterade prylar. Tyvärr så verkar nu en konflikt ha utbrutit mellan byn och skaparna av smurfarna och det sägs att Júzcar inte längre får marknadsföra sig som en smurfby. Det har diskuterats vitt och brett om de blå husen kommer att återställas till den vita ursprungliga färgen men än så länge förblir den blå och byborna verkar inte vilja kännas vid några förändringar. I affärerna säljs fortfarande smurfiga gosedjur och på väggarna finns fortfarande de söta figurerna målade. Byn i sig är inte så stor men du kan ändå spendera en hel dag här.

 Strosa runt bland gränderna och försök att upptäcka alla häftiga detaljer som finns. Katten Gargamel syns sura i vissa fönster och gammelsmurfen tornar upp sig intill byns pub. Jodå detta är en riktig turistfälla och du kommer troligtvis inte att vara den enda som är turist här. Men det är en riktigt häftig upplevelse och även den mest inbitna vuxna garanteras hitta lite av sitt barnasinne vid ett besök till världens enda smurfby.

Taggad i: Europa