1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Gaztelugatxe – Ett måste för alla Game of Thrones fans

Gaztelugatxe – Ett måste för alla Game of Thrones fans

— 31/03-2022

Året var 2011 och världen delades först i två läger. De som tittade på den påkostade tv-serien och de som inte ville veta av den. Några år senare hade världen nästintill enats och majoriteten tittade på Game of Thrones. Fan eller inte. Gaztelugatxe blir en trevlig utflykt för både stora och små. Min Husbil i Sverige har varit på platsen för att utforska stället.

Med husbil till Gaztelugatxe

Vid en resa till Bilbao väljer många att lämna husbilen på camping och åker med en arrangerad utflykt till Gaztelugatxe. Detta är en bra idé ifall man har en större husbil. Om man har en mindre bil och är ute i god tid så går det bra att parkera på stället. Parkeringen är inte alltför stor så det gäller bara att man planerar sitt besök och kommer i rätt tid. Personligen så väljer vi att komma hit kvällen innan och övernattar i bilen. Några tyskar och fransmän har tänkt likadant så vi är ett par husbilar som förväntansfullt väntar på att det ska bli morgon så att vi kan gå bort till halvön som blivit världskänd tack vare sin medverkan i Game of Thrones.

En välfylld plats

Halvön Gaztelugatxe med kyrkan på toppen.
I serien Game of Thrones ligger slottet Dragonsden animerat på toppen.

Det är inte en så ansträngande promenad att ta sig ut till självaste inspelningsplatsen. Var dock beredd på att inte vara ensam. Sedan halvön synts i tv så vallfärdar folk hit för att få en igenkänningsfaktor och känna sig som att de tillhör serien. Sedan stället blivit så populärt krävs att du har bokat din plats i förväg. Eller rättare sagt, du har möjlighet att komma hit ändå men risken finns att du får vänta en lång tid innan du släpps in. Nu kanske du undrar vad det är du ska släppas in i?! Det är en liten kyrka som ligger på toppen av halvön. Inget världsunikt i sig då denna inte var med i serien utan ersattes av ett animerat slott. Troligtvis är det självaste promenaden som är det unika och som kan ge en igenkänningsfaktor.

En trevlig promenad

Som vi nämnt tidigare så är promenaden inget ansträngande. Området öppnar vid tiotiden så vi hinner dricka kaffe och äta varsin macka innan vi beger oss – förväntansfulla och spända. Under promenaden pratar vi och återberättar tv-serien för varandra. Ännu finns det inget som antyder om vad som komma skall. Vi är inte ensamma men det finns heller inte så mycket folk som vi förväntat oss. Plötsligt tornar den lilla halvön upp sig. En bro leder vägen till trappan. 241 trappsteg som tar dig hela vägen fram till den lilla kyrkan. Tillägnad Johannes döparen sägs det att man ska ringa i klockan tre gånger samtidigt som man önskar sig någonting och då uppfylls önskningen.

Skylt i trä som visar vägen till Gaztelugatxe (1,1 km), en utsiktsplats (100 meter) och parkering (250 meter).
Vägen är väl utmärkt så det är lätt att hitta rätt.
Restaurang i gammal spansk stil.
Det finns en restaurang precis vid ingången där man kan fylla på med energin.
Ett plattare parti på en stig med utsikt över den branta trappan upp till Gaztelugatxe.
Det finns platta sträckor också på väg till Gaztelugatxe.
Brant trappa upp till Gaztelugatxe.
Efter bron är det dags att ta trappan upp till toppen.
Gaztelugatxe fångat från ovan. Man ser vägen som är omgärdad av vatten på båda sidor följt av trappan upp till ön där kyrkan finns.
Utsikten från toppen är väl värd mödan från alla trappsteg.

Från tv-serie till verklighet

Risken finns att du inte känner igen dig från tv-serien med tanke på att rätt så mycket i serien är tillagt. Den lilla kyrkan har ersatts av slottet Dragonsden i säsong sju av Game of Thrones. Vi har spenderat kvällen innan med att kika på klipp som visar när Daenerys Targaryen (en av karaktärerna) ska ta sig till slottet. Och när vi ser den lilla halvön med trapporna så känner vi igen oss direkt. Vi är redo – vi är taggade och vi vill påbörja vandringen ut. Men, tji för vår del. Vi har inte kollat i förväg och det visar sig att ett jordskred har spärrat av en del av gången. Arbetet pågår för fullt med att återställa stigen men det innebär också att vi inte har möjlighet att nå toppen. Samtidigt så gör det ingenting – vi får se det på håll och vi får uppleva känslan. Att vi dessutom kan ta en sväng med drönaren gör att vi får se det från ovan också.

Väg har rasat ner på grund av jordskred. Grävmaskiner finns på plats för att reparera.
En del av stigen försvann i ett jordskred men arbetet pågår för fullt för att återställa den.

Upplev Gaztelugatxe på bästa sätt

Vi gick på en halv nit eftersom vi inte hade kollat all information i förväg. Däremot så kan ni lära er av våra misstag. Med andra ord är första tipset att se till att försäkra er om att där är öppet och att vägen fram till kyrkan är tillgänglig. Kom tidigt på morgonen eller kvällen innan så att du får plats med husbilen på parkeringen och att du kan komma iväg under förmiddagen. Under dagen fylls det snabbt på med folk så då får man vara beredd på trängsel. Slutligen vill vi också ge rådet att boka en biljett i förväg. Då slipper ni stå och vänta och kan gå rakt in och njuta av allt som Gaztelugatxe har att erbjuda! Vi hoppas att ni kommer att gilla platsen lika mycket som vi gjorde

Taggad i: Europa