Gdansk - en historisk upplevelse

— 17/03-2021

Gillar man historia, kultur, spa, shopping, god mat och dryck är Gdańsk ett nära och trevligt resmål. Perfekt för husbilsresenärer som vill njuta av livets goda – till anständiga priser.

Mariakyrkan vid Dlugi Targ i Gdansk.
Den ståtliga Mariakyrkan vid det långa torget, Dlugi Targ i Gdansk.

Ståtliga Mariakyrkans gotiska torn reser sig majestätiskt över oss när vi går längs avlånga Dlugi Targ (långa torget), ett av Europas vackraste torg i centrala Gdańsk. Torget är omgivet av rikt utsmyckade renässanshus med Neptunusfontänen i centrum. Allt tycks se väldigt gammalt, mysigt och pittoreskt ut med kullerstensgator, massor av små affärer, bärnsten i långa rader samt alla restauranger och barer. Här trivs och trängs också turisterna – allt fler för varje år.

Lite svårare att ta in är att allt detta vackra och livfulla var helt sönderbombat under andra världskriget och många år därefter. Idag är alltså allt detta återuppbyggt på nytt.

Härlig blandning

När det gäller mat och dryck ska man förstås testa det traditionella polska köket – gärna tillsammans med öl och vodka.

Mariakyrkan, det långa torget och den gamla hamnkranen vid Motlawa-floden är Gdańsk mest kända symboler. Den mer än tusen år gamla hamnstaden har förstås en lång och intressant, men också våldsam historia att berätta. Stadens stolthet är också dess födelseort för många kända personer, inte minst astronomen Jan Hevelius, fysikern Daniel Fahrenheit, filosofen Artur Schopenhauer, författaren Günther Grass, solidaritetsledaren och före detta presidenten Lech Walesa med flera.

Utöver de största turistattraktionerna finns här en mängd sevärdheter och upplevelser som gör Gdańsk till ett mycket trevligt och intressant resmål.

Tycker man om spa och behandlingar finns här mycket att välja på. Detsamma gäller shopping, på flera av de stora varuhusen är utbudet större än vad vi i Sverige är vana vid!

När det gäller mat och dryck ska man förstås testa det traditionella polska köket – gärna tillsammans med öl och vodka. Matportionerna är oftast rejält tilltagna, så lossa gärna på livremmen.

Är man dessutom intresserad av historia – så har man absolut hamnat på rätt plats.

Blandningen av det förflutna och nutid skapar en unik och harmonisk atmosfär som är svår att hitta någon annanstans.

Motlawafloden i Gdańsk.
Motlawafloden i Gdańsk.
Gamla stan i Gdansk
Gamla stan i Gdansk

Historiska platser

Det var här den 1 september 1939 (för drygt 80 år sedan) det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein befann sig utanför Polens kust och staden Gdańsk (dåvarande Danzig) och beskjuter det polska fortet Westerplatte med artillerield – vilket också blev inledningen av andra världskriget.
Minnena från den här tiden är många och omfattande, såväl på halvön Westerplatte, som ligger strax utanför stadskärnan och som idag är en utflyktspark med minnesmonument och informationstavlor som berättar om beskjutningen och belägringen.
Värt att besöka är det gamla centrala Posthuset som inrymmer ett litet museum som i detalj berättar om händelserna just denna ödesdag den 1 september 1939 – då 36 civila hjältemodiga postanställda låste in sig i lokalerna i ett tappert försök att stoppa de överlägsna tyskarna. Polackerna höll stånd i 7 timmar, sedan var allt över, inklusive vaktmästarens egna lilla dotter på 10 år. Fyra personer lyckades dock fly från den tyska beskjutningen och belägringen av posthuset.

Andra världskriget

Andra världskrigsmuset är en pampig byggnad..

Vill man gå ännu längre ner på djupet är centralt belägna ”Andra världskrigsmuseet” värt ett besök. Jättemuseet på 23 000 kvadratmeter invigdes 2017 och representerar dåtid, nutid och framtid och innehåller en mängd olika labyrinter med riktigt påkostade och moderna multimediautställningar. Här visas tusentals föremål, många donerade av familjer och anhöriga, släkt och vänner som var med och kan berätta. Vi får veta om framväxten av fascism, nazism och kommunism. Utställningen med alla dessa föremål, däribland vapen, kläder och personliga ägodelar är sammantaget ett upplevelserikt och intressant tidsdokument. 

Museet tog åtta år att planera och har kostat uppemot 1 miljard kronor.

Inträdet är 25 PLN, ca 65 kr, vilket är i allra högsta grad anständigt. Här finns mycket att se och uppleva – så avsätt minst 3 timmar för ditt besök.

Polsk gata innan andra världskriget på Andra Världskrigsmuseet i Gdansk.
Så här kunde det se ut på gatorna i Polen före kriget.
Förintelselägret Auschwitz på Andra Världskrigsmuseet i Gdansk.
Förintelselägret Auschwitz på Andra Världskrigsmuseet.

Omskriven historia

Museet är mycket sevärt, välregisserat och intressant, men är man som besökare någorlunda historiskt påläst, ger utställningen tyvärr en lite skev och nationellt vinklad bild av historiska händelserna och verkligheten.

De flesta känner säkert till att antisemitism och andra grymheter på vissa håll förekom även bland den inhemska och samtida befolkningen under krigsåren i Polen.

Strax efter invigningen av andra världskrigsmuseet 2017 valde det högerpopulistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa att sparka museichefen som byggde upp och ansvarade för museets innehåll, då man ansåg att samtida polsk antisemitism inte ska visas eller förekomma i historiebeskrivningen. Man har således bytt ut vissa utställningsdelar som fanns med i början, för att istället framhålla och ge utrymme för en mera nationalistisk hjältemodsbild av verkligheten.

Pinsam avslutning

Den polska och inte minst den samtida judiska befolkningen, som var med vid händelserna under andra världskriget, har reagerat starkt mot omskrivningen och anser att innehållet inte är direkt trovärdigt, eftersom man medvetet undanhåller sanning, vittnesmål och fakta. Det har även förekommit både nationella och internationella protester från historieexperter och media.

Att polskt hjältemod gärna lyfts fram på ett museum, byggt och beläget i Gdańsk för dyra pengar kan på goda grunder ha sin förklaring. Det blir aldrig riktigt lyckat när politisk klåfingrighet försöker tysta den fria kulturen och konsten i ett demokratiskt land. Utelämnandet av inhemsk och samtida historiebeskrivning är därför inte riktigt ok. Inte heller påståendet att det var Polen som ensamma knäckte Enigmakoden (tysk kryptering under andra världskriget). Museets avslutning är direkt löjeväckande och pinsam, när en animerad film berättar att Polen som fredsälskande land kastade ut både nazister och kommunister och vann kriget.

Lite synd och smolkigt i ett för övrigt fantastiskt uppbyggt, mycket sevärt och fint museum.

Solidaritetsmuseet

Ett annat bättre och trovärdigare museum att lyfta fram i Gdańsk är istället Solidaritetsmuseet eller ESC, Europeiska Solidaritetscentrum. Museet visar Polens väg från kommunism till demokrati på ett modernt och mycket gripande vis.

Reseguide Gdansk

Färja

Från Nynäshamn (Gdańsk, PolLine) och Karlskrona (Gdynia, Stena Line). 

Boende

Camping Stogi.
Riktpris: 19,40 Euro
Adress: ul. Wydmy 9, 80-656 Gdańsk

Camper Park Stogi 114
Riktpris: 18,40 Euro.
Adress: Ul. Wydmy 6, 80-656 Gdańsk

Att göra 

Stadsvandring, shopping, spa, kultur, historia, musik, utställningar. 

Sevärdheter

Mycket, speciellt för nöjeslystna och kultur- och historieintresserade. 

Mat och dryck

Internationell och polsk mat i alla prisklasser med specialiteter som Zapiekanka (polsk pizza), Gofry (våffla), Zurek (traditionell bondsoppa), Golonka (långkokt fläsklägg), rökt korv och fisk, mjölksyrad gurka och andra grönsaker. Inhemskt öl och vodka (vinbarerna blir dock allt fler). 

Prisklass

I genomsnitt ca 30 procent lägre priser jämfört med Sverige. 

Valuta

Zloty

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 3 2020

Taggad i: Europa