1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Golfcamparna högprioriterar bra ställplats

Golfcamparna högprioriterar bra ställplats

— 25/05-2021

Runt hälften av alla golfcampare väljer golfbana utifrån hur bra ställplatserna är. Det är nytt för i år och viktigare än hur prisvärd banan är. Detta framgår av årets Golfcamping-undersökning, genomförd på uppdrag av Golfhäftet.*

År 2021 blir ännu en sommar med hemester och swemester och runt 80 procent av golfcamparna svarade i undersökningen att det är golfcamping som gäller i år.

- Vi ser en fortsatt stark trend gällande golfcamping och en sommar med mycket hemester väntar även detta år. Det är roligt att se att klubbar runt om i hela landet dyker upp som favoriter hos golfcamparna, det finns många guldkorn att upptäcka denna sommar, säger Fredrik van Speijk, vd på och medgrundare till Golfhäftet.

I topp bland golfcamparnas absoluta favoritklubbar märks Mariestads GK, Emmaboda GK och Vinbergs GK. Mariestads GK omnämns också som en av golfklubbarna med bästa utsikten från ställplatsen och bästa närliggande badplats. Med bäst utsikt som epitet utmärker sig också Mora GK, Älvkarleby GK och Tomelilla GK.

En extra stjärna i kanten tilldelade deltagarna i undersökningen Fjällbacka GK, Trosa GK och Eksjö GK för bästa närliggande badplatser.

Tomelilla Golfklubb är en av de golfklubbar som utmärker sig med bäst utsikt från ställplatsen.

Husbil vanligast bland golfcampare

Av de 632 deltagarna i undersökningen hade drygt 40 procent golfcampat minst 20 gånger. Elva procent hade gjort det mer än tio gånger och 38 procent hade provat på det mellan två och tio gånger. Endast tio procent hade bara golfcampat en gång tidigare.

Den vanligaste golfcamparen kommer i sin husbil, hela 64 procent. En fjärdedel föredrag att golfcampa med husvagnen. Övriga tar bil, båt, tält, stuga eller bor på bed & breakfast. Fyra av tio golfcampare planerar dessutom mer än tre veckor golfcamping under året.

Ställplatsens kvalitet viktigast 

I fjol rankade deltagarna i undersökningen banans prisvärdhet som viktigaste kriterium. I år svarade hälften att ställplatsens kvaliteter var allra viktigast. Fyra procent ansåg att närheten till första tee är viktig medan 43 procent fortfarande rankade prisvärdheten högst.

Hur väljer då golfcamparna sin rutt? Här fick deltagarna svara på en flervalsfråga.

Nio av tio svarade att de lade upp sin rutt utifrån de golfbanor de ville spela på. Drygt hälften kollade in väderprognosen och valde bana efter sol och vind. Nära fyra av tio planerade rutten efter aktiviteter och sevärdheter de ville baka in i sin golfsemester. En femtedel prioriterade att kunna träffa släkt och vänner längs med semesterrutten och en av tio menade att rutten skulle tillgodose hela familjens önskemål.

 

*Golfhäftet ger halv greenfee på runt 1 100 banor i sjutton länder.

Taggad i: Nytt i branschen