1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Gotland är Sveriges bästa sommardestination

Gotland är Sveriges bästa sommardestination

— 02/08-2022

En av Sveriges solsäkraste platser, unik natur, pulserande nattliv, kritvita stränder och campingplatser på A-lägen. Det gör Gotland till Sveriges bästa sommardestination enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Forsbergs Fritidscenter.

Strand med hög klippa bakom.
Gotland är enligt undersökningen Sveriges bästa semesterdestination

Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter, är inte helt överraskad av undersökningens resultat, där nio procent av de totalt 1 145 tillfrågade personerna svarade Gotland:
- Det är svårt att hitta bättre förutsättningar för en lyckad semester.

På andra plats kommer Stockholms skärgård (åtta procent) och på en god tredjeplats följer Österlen (sju procent). Men är det hela sanningen? Gotland förtjänar säkerligen sin förstaplats, men därefter märks en viss lokalpatriotism. Det är lättare att semestra närmare hemmet. Tittar man på svaren från tillfrågade stockholmare blir förstahandsvalet Stockholms skärgård (22 procent). Hela 24 procent av tillfrågade göteborgare tycker att Bohusläns skärgård är det främsta semesterparadiset och sjutton procent av tillfrågade Malmöbor placerar Österlen överst på prispallen. Borta bra men hemma bäst…

Vilka är då städerna vi helst besöker på semestern? Inte oväntat hamnar Visby högt upp på favoritlistan, endast besegrat av huvudstaden. På tippad tredjeplats hamnar Göteborg. Men även här är lokalpatriotismen påtaglig. Om tio procent av de tillfrågade svarar att Stockholm förtjänar platsen högst upp på prispallen, tycker mer än var fjärde stockholmare (26 procent) att deras stad är den bästa sommarstaden. Ser man till tillfrågade göteborgares svar, tycker endast två procent att Stockholm förtjänar förstaplatsen. Dessutom svarar 35 procent av desamma att ”Götet” är bästa sommarstaden.

Undersökningarna genomfördes under perioden 16 till 19 mars i år. 1 145 personer i åldern 18 till 79 år tillfrågades.

Tio i topp svenska semesterdestinationer:

1. Gotland

2. Stockholms skärgård

3. Österlen

4. Bohusläns skärgård

5. Öland

6. Hallandskusten

7. Höga kusten

8. Siljanbygden

9. Smögen/Kungshamn

10. Hälsingebygden

Tio i topp svenska sommarstäder:

1. Stockholm

2. Visby

3. Göteborg

4. Halmstad

5. Varberg

6. Lysekil

7. Helsingborg

8. Båstad

9. Ystad

10. Borgholm

Taggad i: Nytt i branschen  Resenytt