Gott till grillat

— 09/07-2021

Rökig melonsallad till biffen | 4 portioner

Rökig melonsallad till biffen

Ingredienser:

  • 500 gram vattenmelon (vikt utan skal och kärnor)
  • 1 rödlök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 kruka koriander
  • ½ tsk liquid smoke
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär vattenmelonen i tärningar.
  2. Skiva löken så tunt som möjligt.
  3. Hacka koriander.
  4. Blanda allt i en skål.
  5. Blanda liquid smoke med sambal oelek och dressa melonsalladen med blandningen.
  6. Salta och peppra efter smak.
  7. Låt stå en halvtimme innan servering.

Apelsinsallad till lammet | 4 portioner

Apelsinsallad till lamm

Ingredienser:

  • 2 apelsiner
  • 1 rödlök eller silverlök
  • En handfull svarta oliver
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 7 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala apelsinerna och tag bort så mycket som möjligt av det vita. Skär dem i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem lite omlott på ett uppläggningsfat.
  2. Skiva löken så tunt som möjligt och lägg över apelsinskivorna.
  3. Halvera och kärna ur oliverna och tillsätt till apelsiner och lök.
  4. Blanda vinäger och olja. Häll över apelsinsalladen.
  5. Salta och peppra efter smak.

Picklad rödlök och coleslaw till färsbiffen | 4 portioner

Picklad rödlök och coleslaw till färsbiff

Ingredienser till löken:

  • ½ dl ättika (12 %)
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 3 rödlökar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, ättika, socker salt och pepparkorn tills sockret har löst sig.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Skiva löken tunt och häll över lagen.
  4. Låt stå några timmar i kylskåp.

Ingredienser till coleslaw:

  • 8 dl riven vitkål
  • 1 riven morot
  • ½ rödlök, finhackad
  • 1 rivet äpple
  • ½ dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk osötad senap
  • 1 msk kummin
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda riven kål, morot med skalat och rivet äpple och lök.
  2. Mortla kumminfröna grovt och blanda med grönsakerna.
  3. Blanda majonnäs, creme fraiche och senap. Vänd ner i grönsakerna
  4. Salta och peppra efter smak.

Hummus och tabbouleh till kycklingen | 4 portioner

Hummus och tabbouleh till kyckling

Ingredienser till hummus:

  • En tetra med kikärter (380 gram)
  • 1 citron
  • 2 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten tills det slutar skumma. Låt rinna av.
  2. Lägg kikärter, pressad vitlök och olja i en bunke. Pressa över citronosaft.
  3. Mixa med stavmixer till en inte alltför homogen massa.
  4. Smaka av med salt, peppar och citron.

Ingredienser till tabbouleh:

  • 3 dl. kokt bulgur
  • 8 dl. slätbladig persilja
  • 1 kruka mynta
  • 2 tomater
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 msk olivolja
  • Salt och peppar

 Gör så här:

  1. Koka bulgur och låt svalna.
  2. Hacka persiljan och myntan mycket fint. Lägg i en skål.
  3. Tärna tomaterna och tillsätt till persiljehacket.
  4. Pressa ned vitlöken.
  5. Blanda citronsaft och olivolja, dressa taboullehn.
  6. Smaka av med salt och peppar.
Taggad i: Recept