Gott till grillat
Rökig
melonsallad till biffen | 4 portioner
Ingredienser:
- 500 gram vattenmelon (vikt utan skal och kärnor)
- 1 rödlök
- 1 tsk sambal oelek
- 1 kruka koriander
- ½ tsk liquid smoke
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skär vattenmelonen i tärningar.
- Skiva löken så tunt som möjligt.
- Hacka koriander.
- Blanda allt i en skål.
- Blanda liquid smoke med sambal oelek och dressa melonsalladen med blandningen.
- Salta och peppra efter smak.
- Låt stå en halvtimme innan servering.
Apelsinsallad till lammet | 4 portioner
Ingredienser:
- 2 apelsiner
- 1 rödlök eller silverlök
- En handfull svarta oliver
- 2 msk vitvinsvinäger
- 7 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skala apelsinerna och tag bort så mycket som möjligt av det vita. Skär dem i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem lite omlott på ett uppläggningsfat.
- Skiva löken så tunt som möjligt och lägg över apelsinskivorna.
- Halvera och kärna ur oliverna och tillsätt till apelsiner och lök.
- Blanda vinäger och olja. Häll över apelsinsalladen.
- Salta och peppra efter smak.
Picklad rödlök och coleslaw till färsbiffen | 4 portioner
Ingredienser till löken:
- ½ dl ättika (12 %)
- 1 ½ dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 10 hela svartpepparkorn
- 3 rödlökar
Gör så här:
- Koka upp vatten, ättika, socker salt och pepparkorn tills sockret har löst sig.
- Låt lagen svalna.
- Skiva löken tunt och häll över lagen.
- Låt stå några timmar i kylskåp.
Ingredienser till coleslaw:
- 8 dl riven vitkål
- 1 riven morot
- ½ rödlök, finhackad
- 1 rivet äpple
- ½ dl majonnäs
- 2 dl creme fraiche
- 1 tsk osötad senap
- 1 msk kummin
- Salt och peppar
Gör så här:
- Blanda riven kål, morot med skalat och rivet äpple och lök.
- Mortla kumminfröna grovt och blanda med grönsakerna.
- Blanda majonnäs, creme fraiche och senap. Vänd ner i grönsakerna
- Salta och peppra efter smak.
Hummus och tabbouleh till kycklingen | 4 portioner
Ingredienser till hummus:
- En tetra med kikärter (380 gram)
- 1 citron
- 2 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök
- Salt och peppar
Gör så här:
- Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten tills det slutar skumma. Låt rinna av.
- Lägg kikärter, pressad vitlök och olja i en bunke. Pressa över citronosaft.
- Mixa med stavmixer till en inte alltför homogen massa.
- Smaka av med salt, peppar och citron.
Ingredienser till tabbouleh:
- 3 dl. kokt bulgur
- 8 dl. slätbladig persilja
- 1 kruka mynta
- 2 tomater
- 2 msk pressad citronsaft
- 1 klyfta vitlök
- 6 msk olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
- Koka bulgur och låt svalna.
- Hacka persiljan och myntan mycket fint. Lägg i en skål.
- Tärna tomaterna och tillsätt till persiljehacket.
- Pressa ned vitlöken.
- Blanda citronsaft och olivolja, dressa taboullehn.
- Smaka av med salt och peppar.