Grövelsjön – tummen upp året runt

— 07/05-2021

Under vintern är det skidåkning i vackra spår som gäller. På sommaren byts skidorna ut till vandringskängor. Oavsett när på året man besöker Grövelsjön så utlovar området en vacker miljö med många spännande möten. Min Husbil i Sverige har tagit pulsen på det omtyckta området som ligger i norra Dalarna.

Äventyret börjar vid Sjöstugan. Det är en stugby och camping i ett, alldeles intill självaste Grövelsjön. Här kan man hitta information om de olika lederna och det som finns att göra och se i området. Stannar man längre är det en bra plats att planera för kommande dagars aktiviteter. Det finns hur mycket, eller hur lite, som helst att göra här. Det som lockar mest är dock de vackra stråken samt fiske då det finns både öring och röding i Grövelsjön. För den som är sugen på att upptäcka omgivningen via sjön finns också kanotturer, som sommartid är populära. På dagens schema är det vandring som gäller. Det finns över 20 olika leder att välja mellan i olika svårighetsgrad. Vissa är bara på någon, eller några få, kilometer medan andra är långa och tar hela dagen att ta sig igenom. Linnés källa och Linnéstigen är två av lederna och det är inte helt taget från luften att de heter Linné. Självaste botanikern var nämligen en av Grövelsjöns första turister. Han kom hit på 1700-talet tillsammans med några studenter från Uppsala och tillsammans kartlade de växter vid Grövelsjön. För den store mannens ära finns idag flera leder på området som bär hans namn.

Sjöstugan, camping, Grövelsjön. Dalarna
Fin utsikt över Grövelsjön från campingen och stugbyn Sjöstugan.
Sjöstugan, camping, Grövelsjön. Dalarna.
I Sjöstugan finns gott om information om aktiviteterna i området.

Vattenfall och renar

Silverfallet, Grövelsjön.
Silverfallet med snötäcke över stora delar.

Följande dag påbörjas med en måttlig vandring till Silverfallet. Den sex kilometer långa turen rensar både kropp och själ. Frågan är om citatet ”då resan är målet” någonsin passat så bra in på någonting som nu. Självklart är Silverfallet imponerande och storslaget men även växterna och miljön på vägen dit utlovar en trevlig promenad. Det är också en speciell känsla att höra vattenfallets kraft men bara se delar av det då det har ett täcke av snö över sig. Och sedan finns ju renarna. Trots att det inte finns några vilda renar i Sverige så vandrar de fritt och rör sig lite som de själva vill. Chansen är stor att man möter de fyrbenta vännerna under sin resa till och från Grövelsjön och att de står och betar vid vägkanten. Om man vill vara 100 procent säker på att träffa renar så finns Renbiten. Och hos Renbiten handlar det inte bara om att se renar. Här finns ett flertal olika aktiviteter som man kan följa med på. Vanligast är matningen. Då får man gå med till ett renhägn och mata de ståtliga djuren. Renbiten har haft sin verksamhet och butik i många år men de började med personliga möten med renar för en si sådär åtta år sedan då renen Lovis kom in i deras liv.

Lovis mamma hade fallit offer för en varg och den lilla bebisen handmatades. Det framkom snabbt att Lovis inte skulle klara sig på egen hand ute och då bildades en mindre flock i hägn där besökare fick komma och interagera med renarna. En annan populär attraktion är att promenera med renar. På vintern är det snöskor som gäller och under den rogivande promenaden får besökarna lära sig mer om tomtens favoritdjur och medhjälpare. Senaste tillskottet till flocken är lilla ”Njejta” vars namn betyder flicka på samiska.

Vissa renar har väldigt stora och vackra horn.
Renbiten, Grövelsjön, Dalarna.
Njejta är Renbitens nya flockmedlem.

Sylen och flygplanet i vattnet

Sylen är en vacker vandringsled på åtta kilometer.

En annan sak man inte bör missa att göra när man befinner sig i Grövelsjön är att vandra den populära leden med namnet ”Sylen”. Turen börjar med en båttur till grannlandet Norge och därefter väntar en vandring på åtta kilometer tillbaka till Sverige igen. Håll utkik efter flygplanet som ligger i vattnet – strandat sedan andra världskriget. Det fick nödlanda och har blivit kvar sedan dess. Alla användbara delar tog befolkningen tillvara på så det är bara ett skal kvar. Ett skal på en fantastisk plats som man bara vill utforska mer och mer – Grövelsjön levererar!

Flygplan från andra världskriget. Grövelsjön.
På vägen till Norge passerar man ett flygplan från andra världskriget.

Information om Sjöstugan 

Adress: Sjövägen 14, 790 91 Idre.
Pris: Husbil inklusive el 300 kronor.
Faciliteter: Kök. Servicehus med dusch, toalett och möjlighet till bastu. Latrintömning och vatten- påfyllning.
Webbadress: www.sjostugan.nu

Taggad i: Camping  Sverige