Guide till vad du ska äta i Österrike och var du kan njuta av rätterna
Är inte maten något av det viktigaste när det kommer till att njuta av sin semester? Det är väldigt viktigt att mat och dryck har lite extra kärlek i sig för att det ska bli en fullträff. Här kommer några alternativ på rätter och sötsaker som du inte får missa och var du kan avnjuta dessa när du är i Österrike.
Wienerschnitzel
Det är många länder som slåss om denna delikatess men sanningen är att det är Österrikes nationalrätt. Den är så djupt rotad i det österrikiska köket att majoriteten av restauranger har den som alternativ på sin meny. Köttet är panerad och stekt kalvschnitzel men det finns också med fläsk för den som föredrar det. Restaurangerna som serverar denna landsrätt är många och den smakar bra på de flesta ställen. Ett väldigt bra alternativ är restaurangen Seegrube i Innsbruck.
Tafelspitz
Det sägs att denna rätt med långkokt nötkött i buljong var en favorit bland kejsare under deras härskarperiod. Den serveras ofta med potatis samt pepparrots- och äppelmosblandning. En sak är säker – den smakar utsökt och köttet är väldigt mört. Restaurangen Plachutta Wollzeile i Wien har specialiserat sig på just denna rätt och vågar till och med påstå att deras Tafelspitz är världsberömd.
Käsespätzle
USA har sin traditionella Mac’n’Cheese och Österrikes svar på det är Käsespätzle. Detta är en traditionell rätt som serveras i Alperna där någon typ av äggnudlar blandas med ost. Ofta toppas det med stekt lök. Perfekt rätt för att få energi innan det eventuellt är dags att bege sig ut i backarna igen. Rätten blir också ofta en snabb favorit bland yngre barn med tanke på att det i grunden är pasta som serveras. Går med fördel att avnjuta på Weisses Rössl i Innsbruck.
Leberknödelsuppe
En soppa som inte faller alla i smaken men som snabbt blir en favorit bland alla som gillar lever. Rätten består av lever-knödel som serveras i en klar buljong. Ett vanligt alternativ är att ha denna som förrätt. Detta är en traditionell och väldigt gammal rätt som uppskattas och serveras på flera restauranger. En snabb favorit är dock Sennhütte i St. Anton där det tillagas till perfektion i den trevliga familjeägda restaurangen.
Gulasch
Många tänker nog på Ungern när det kommer till gulasch. Men faktum är att Österrike har sin egen variant på denna rätt. Den är en tjockare och mer mättande gryta som har lök som botten. Sanningen är att där ofta är lika mycket lök som kött i denna variant. Resultatet blir en mustig gryta som värmer bra och som mättar. Utöver detta så smakar den utsökt också. Ett ställe du kan avnjuta detta på är Wirtshaus Saalbacher Hof i Saalbach.
Vegetariska alternativ
För alla som inte äter kött… misströsta inte. Kraüt & Ruben i Bad Hofgastein serverar enbart vegetariska och veganska alternativ – någonting som de gör till perfektion. Mättande och väldigt brett sortiment där alla kan hitta någonting som faller dom i smaken. Glöm en sliten sallad med tomat till middag. Här är det ”riktiga” rätter som smakar utsökt som serveras på tallrikarna.
Brettljause
En charkutteribricka som innehåller en mängd olika österrikiska ostar, charkprodukter och inlagda grönsaker. Detta serveras tillsammans med grovt bröd som ett lättare mål. Ett perfekt tillfälle att smaka en mängd av landets godsaker på en och samma gång. På Junger Stube i Bad Hofgastein är de kanske extra goda med väl valda delikatesser som du bara vill ha mer av. Bland ostarna hittas det snabbt nya favoriter.
Mozartkulor
Dessa underbart goda chokladpraliner med pistagemarsipan och nougat gäller det att köpa i Salzburg. De skapades år 1890 för att hedra kompositören med samma namn och där finns ”kopior” av kulorna ute på marknaden. För originalet gäller det dock att ta sig till Fürst konditori och köpa alternativet som är förpackat i silverpapper och med blå emblem. Dessa säljs på flera platser runtom i huvudstaden.
Apfelstrudel
Kanske den mest klassiska av efterrätter där tunna lager av deg fylls med kryddade äpplen. Ofta serveras den antingen med vaniljsås, glass, eller båda delar. Det finns en mängd olika ställen som säljer dessa och det finns till och med fik som specialiserat sig på dessa och serverar strudel med olika fyllning. Ett väldigt trevligt alternativ är dock Konstanzer Hütte i St. Anton.
Kaiserschmarrn
Vad får du om du tar en fluffig pannkaka som du river i bitar, karamelliserad och serverar med florsocker och eventuellt sylt eller någon frukt. En klassisk efterrätt som många väljer att njuta av till lunch. Kanske är Österrike det perfekta landet att vända på rätterna och börja med efterrätten? En riktigt god Kaiserschmarrn går att avnjutas på Waldhäuslalm Restaurant i Schladming.
Lokal öl
Det finns flera lokala bryggerier att välja mellan. Stora välkända jättar som Stiegl Brauerei, Gösser och Ottakringer blandas med en mängd mikrobryggerier med olika specialiteter. Att dricka öl i Österrike är någonting som hör vardagen till. Se gärna till att köpa med dig lite olika ölsorter från butikerna och låt dessa följa med i husbilen för att avnjutas under resans kvällar för att hitta nya favoriter.
Österrikiskt vin
Det finns gott om vinproducenter i Österrike och det lokala vinet är otroligt välsmakande. Ett väldigt bra alternativ är det vita vinet Grüner Veltiner. Ifall du befinner dig i Innsbruck så styr stegen till Wienhaus Tyrol. Här serveras det viner från hela landet och inte nog med det – det är också en butik så det går bra att köpa med sig flaskor hem. Smaka dig fram under måltiden och vet vad du köper eller chansa och lita på sommelierens rekommendationer.




