1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Här får du mest pist för pengarna i vinter - och öl så klart

Här får du mest pist för pengarna i vinter - och öl så klart

— 31/10-2022

STS Alpresor har gjort en gedigen undersökning där de undersökt vilka destinationer som är mest prisvärda när det gäller vinterns skidresor. Resultatet visar att Alperna är det bästa alternativet.

I undersökningen har liftkortspriser på några av svenskarnas favoritorter i Alperna och i fjällen jämförts med varandra. 

– I vår jämförelse har vi tittat på vad priset för ett liftkort kostar och delat det med storleken på skidområdet. I italienska Val Gardena betalar man exempelvis bara 3 kronor per pistkilometer, vilket kan jämföras med hela 64 kronor i norska Hemsedal. Italien är samtidigt ett relativt billigt land att resa till för svenskar, till exempel för att äta ute, medan Norge är betydligt dyrare. Vill man få mer skidåkning för pengarna är alltså Alperna dit man ska åka, säger Hanna Bernvid, vd STS Alpresor i ett pressmeddelande.

I italienska Val Gardena kostar varje pistkilometer 3 kronor till skillnad från norska Hemsedal där den kostar 64 kronor.

Tre kronor per pistkilometer

Ifall du väljer att åka skidor i Val Gardena så kostar en pistkilometer ynka tre kronor jämfört med om du väljer en backe i Hemsedal då det istället sticker iväg till hela 64 kronor per pistkilometer.

 – Skillnaden på pistkilometer för de olika skidorternas totala område är enorm, i Alpernas Val Gardena får man tillgång till hela 1220 km, det motsvarar en bilresa från Göteborg till Luleå. Väljer man i stället att åka till Hemsedal, då hinner man inte ens till Borås. Skillnaden är tydlig, i Alperna kan man få mer för pengarna och något för alla, säger Hanna Bernvid.

Billigare med after ski i Alperna

En öl i Saalbach eller en i Hemsedal, vad väljer du?

Och vad passar bättre ihop med skidåkning än en stor stark? Även i detta fall är det billigare att njuta av afterski i Alperna jämfört med många andra destinationer.

– I Alperna är skidåkningen och afterskin inte bara bättre utan även ofta billigare. I afterski- meckat Saalbach och i svenskorten Bad Gastein får man en stor stark för runt femtiolappen, det är svårt att slå i Sverige. Trots att den svenska kronan just nu är svagare mot euron så är det generellt betydligt billigare att både äta och dricka i stora delar av Alperna, säger Hanna Bernvid.


Så packa husbilen och bege er till Alperna för en riktigt härlig (och billigare) skidsemester!

Källa: www.alpresor.se

Taggad i: Europa  Sverige  Tips