1. Hem
  2. /

Håll koll på vikten - Viktmässig information direkt i skärmen

— 19/02-2021

E&P Hydraulics har precis tagit fram en särskild trycksensor för hjulaxlarna. Systemet känner av fordonets vikt och kan även punktbestämma vikten mellan hjulen.


All information presenteras på en särskild läsplatta som ingår i systemet. En app är under utveckling, men då användaren då vore helt beroende av en stabil uppkoppling för att få helt rätt uppgifter så är en sådan app ännu inte verklighet.

Egen informationsdisplay

All information presenteras på en skärm som medföljer. Det finns en plan på att systemet ska vara kompatibelt med en app i mobilen, men hittills är det ännu en framtidsplan.

- En app kräver uppkoppling och tappar du kontakten så blir informationen som visas fel, förklarar Miro de Jong. Därför använder vi hittills bara systemets egen informationsdisplay.

Systemet är endast kompatibelt med E&P Hydraulics egen nivåreglering, även äldre versioner. Det får endast monteras samt kalibreras av fackman.

Vikten av att hålla koll på vikten

- Som förare är det bra att ha svart på vitt vad husbilen verkligen väger om något händer och försäkringsbolaget börjar forska i lastvikten, menar Miro de Jong.

Vikten är även viktig att hålla koll på, ur ett körkortsbehörighetsperspektiv och fordonets godkända totalvikt. Monteringen ska fackman klara på ungefär en timmas tid. Prislappen är 3 500 kronor i samband med montering av ett nytt E&P Hydraulics nivåregleringssystem alternativt 9 500 kronor för montering på äldre E&P-system.

Skillnad på överlast och olovlig körning

Inom rättsväsendet skiljer man på överlast och olovlig körning. Överlast är när du egentligen har rätt körkortsbehörighet, men lastvikten överstiger fordonets maximala lastvikt. I normalgraden så slutar detta med böter och körförbud på plats till dess att lastvikten matchar det som fordonet är godkänt för. Med andra ord så får du lasta ur bilen på plats, innan du släpps vidare i trafiken, med ett bötesföreläggande som fortsatt följd. I normalfallet stannar straffet med just detta, även om undantag alltid kan förekomma beroende på situation.

Om du dessutom saknar rätt körkortsbehörighet för att köra det fordon eller fordonstyngd inklusive lastvikt som du gör så rubriceras det istället som olovlig körning. Detta är ett mer allvarligt brott som är mer sannolik att leda till att du, förutom böter även förlorar ditt körkort.

Att skylla på att du inte hade en aning om vikten eller reglerna lär du inte komma långt med, då det är fordonets förares skyldighet att vara insatt i vad som gäller.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 2 2020.

Taggad i: