Heta Hamburg - staden med de intressanta siffrorna

— 23/06-2021

Budgeten var satt till 75 miljoner euro. När byggnaden stod färdig hade den i verkligheten kostat 865 miljoner euro, bara en si sådär 11,5 gånger mer än beräknat. Men vad gör det i en stad som Hamburg? Tysklands näst största stad har många ögonbrynshöjande historier och siffror att dela med sig av. Följ med Min Husbil i Sverige på en, något annorlunda upptäckt av staden.

Det är få länder som är så husbilsvänliga som Tyskland och staden Hamburg är inget undantag. Det finns flera olika stora campingar att välja mellan och även om de ligger en bit utanför stan så finns det bra förbindelser kommunalt för att ta sig till stadskärnan.

Första stoppet är Knaus Campingpark som briljerar med sina stora platser och fräscha faciliteter. Visst, med tanke på att den ligger intill autobahn så hörs en del ljud från den närliggande trafiken men såvida man inte är superkänslig så är det ingenting som stör.

Från campingen tar det cirka 80 minuter in till stadens centrum. Det kanske kan låta som mycket men förbindelserna med tåg och buss fungerar väldigt smidigt. Och ett annat plus är för alla hemtama svenskar som saknar sina köttbullar – misströsta inte, IKEA ligger fem minuters promenad från campingen.

Konserthallen Elbphilharmonie

Elbphilharmonie, Hamburg.
Elbphilharmonie består av 1 100 glaselement.
Utsikt från Elbphilharmonie, Hamburg.
Utsiktsplatsen från Elbphilharmonie.

I Hamburgs hamn passerar varje år cirka 1 000 000 containrar. Den är Europas tredje största hamn och landets största. Idag används inte längre hamnområdet till att bara lasta av, eller på containrar utan området har blivit stor turistattraktion.

Mest iögonfallande är så klart Elbphilharmonie, som hade sin första offentliga konsert den 11 januari 2017. Enkelt förklarat är det en konserthall, ett hotell och bostadslägenheter vars arkitektur är tänkt ska bli en symbol för staden. Och nog är den imponerande och pampig. Det är en vacker byggnad som är placerad längst med Elbe floden. Elbphilharmonie vilar på en lagerbyggnad som stått sedan 60-talet. Under första året som konserthallen öppnade hade den 4,5 miljoner besökare, någonting som visar vilket enormt intresse det finns för denna byggnad. För den som vill se en konsert gäller det att vara ute i god tid. Cirka åtta månader i förväg rekommenderas det att boka en biljett. Det finns andra knep också, som att ställa sig i kö och hoppas på att någon inte hämtar ut sin biljett men bäst är att ha framförhållning. Det är däremot gratis att besöka byggnaden och gå runt på deras ”plaza” som ligger 37 meter över markplan. Se bara till att boka biljetter till besöket – endast ett visst antal människor kan besöka Elbphilharmonie varje dag.

Med sina 1 100 glaselement och med plats för 2 100 åskådare i konserthallen är det självklart imponerande. Men att budgeten överskridits så kraftigt är svårt att inte nämna. Det är olika uppgifter och siffror som gäller, beroende på vem man pratar med. I slutändan får informationen hämtas från de tyska dagstidningarna och projektplanen och resultatet visar då att budgeten överskridits med mer än elva gånger. En otrolig felkalkylering med andra ord!

Roliga Miniatur Wonderland, lärorika Dialoghaus och niovåningsmuseet Internationales Maritimes Museum

Miniatyrmuseet lockar miljontals besökare varje år.
Sverige har också en hörna på miniatyrutställningen.
Till och med Mary Poppins finns i miniatyr.

En bit från konserthuset ligger Hamburgs och Tysklands mest välbesökta attraktion. Miniatur Wonderland har i nuläget redan haft närmare 19 000 000 miljoner besökare sedan det öppnade år 2001. Stället har en plats i Guiness rekordbok och briljerar med världens längsta modelljärnväg. Och nog är det värt att spendera tid här. Stället är väldigt stort och består av städer och områden som är uppbyggda i miniatyr. Det går inte att få nog av alla detaljer och tiden försvinner fortare än man kan ana. Men, det är först när detaljerna studeras som det blir väldigt roligt. Överallt finns små gömda meddelanden och budskap, någonting som säkert gjort arbetet roligare under de 923 000 timmarna som det tagit hittills att bygga världen i miniatyr. Kor med dykartuber, stålmannen och självaste miljöaktivisten Greta Thunberg har en egen plats på museet. Varje kvart blir det kväll och natt över städerna i miniatyr då tänds istället 389 000 lampor och visar hur det ser ut på natten i minilandet. Detta är en plats som måste upplevas i verkligheten helt enkelt.

Dialoghaus, Hamburg.
Dialoghaus är en lärorik erfarenhet.
Dialoghaus, Hamburg. Tobias Schauenburg.
Tobias Schauenburg är en av de döva guiderna på Dialoghaus.

Från en glad upplevelse där synen utgör 100 procent av attraktionen till en annan upplevelse som kanske inte anses lika trevlig men som är en väldigt lärorik sådan. Dialoghaus erbjuder besökarna att, liksom miniatyrmuseet, stiga in i en annan värld. Denna värld är dock mer mörk och dunkel. Dialoghaus erbjuder tre olika utställningar varav en heter ”dialog im dunkeln”. Här handlar det om att spendera 90 minuter i totalt mörker. Med hjälp av en vit käpp och en synskadad guide gäller det att navigera sig runt i en värld utan att kunna se någonting. Det är inga lampor som kommer att tändas ifall det blir obehagligt – detta är så riktigt det kan bli. Nog är det stundtals obehagligt och vissa problem dyker upp. I upplevelsen ingår bland annat en båttur, en vandring i parken och ett besök på en pub. Samtidigt så är det en väldigt nyttig erfarenhet och efter ett besök här får den egna synen en annan uppskattning. På Dialoghaus finns också en utställning där det istället är hörseln som försvinner. I detta fall är guiden döv så det går inte att kommunicera genom att prata. Däremot märks det snabbt hur bra man faktiskt kan göra sig förstådd utan det talade ordet. Den sista utställningen handlar om att åldras och bli gammal. Samtliga utställningar på Dialoghaus är otroligt lärorika och de lämnar ett intryck som få attraktioner klarar av att göra. Ifall tiden inte räcker till att besöka alla utställningar så är ett tips att försöka hinna med så många det går – ”ahaupplevelser” utlovas.

Internationales Maritimes Museum, Hamburg.
Marinmuseet ligger inhyst i en vacker byggnad.
Internationales Maritimes Museum, Hamburg.
Marinmuseets utställning består av nio våningar med saker.

Elbefloden slussar turister dagarna i ända på guidade båtar. Det är en trevlig utflykt och ett avbrott från promenaderna i hamnen. Se bara till att båtturen erbjuder information på engelska för de flesta är enbart på tyska. En visit till marinmuseet Internationales Maritimes Museum Hamburg som består av nio våningar är också värt ett besök.

Elbe, Hamburg.
Se Hamburg från vattnet genom att ta en båttur på Elbe och passera under några av stadens 250 broar.

Rikt teaterutbud

Camping Stover Strand, Hamburg.
På Camping Stover Strand erbjuds bland annat glamping.

Efter några dagar i HafenCity-kvarteret och den mäktiga hamnen är det så dags att utforska en annan stadsdel av Hamburg. Kanske är det också dags att prova på en annan camping? Camping Stover Strand ligger på samma avstånd till centrum men på motsatt sida av staden. Här infinner lugnet sig och med tanke på campingens miljö kan det vara trevligt att spendera några dagar här utan att söka sig till centrum. Med en egen strand och bastu går dagarna i en maklig lunk.

Reeperbahn, Hamburg.
Hamburgs största partygata - Reeperbahn.
Även dagtid är Reeperbahn värt ett besök.
Beatles på Reeperbahn, Hamburg.
Beatles är en viktig del av Reeperbahn.

När storstadslivet återigen lockar kanske det är dags att besöka en av världens mest kända gator. Det går ju inte att vara i Hamburg utan att åtminstone kasta ett öga på ”Reeperbahn”, Hamburgs största ”red light district” och turiststråk nummer ett. Det är här som Beatles slog igenom, det är här som det finns en gata där enbart män är tillåtna och det är här som sexbutikerna duggar tätt. Det är också här som alkoholen flödar obehindrat. Det sägs att Reeperbahn idag är ett populärt ställe på grund av sitt rika teaterutbud – om det är sant eller inte får besökarna själva avgöra. Däremot är Hamburg känt för att vara en riktigt stor teaterstad. Tredje största till och med, efter Broadway i USA och London i Storbritannien. Musikalerna och teatrarna som utspelas här är nästan uteslutande på tyska, någonting som ofta irriterar turisterna. Men, faktum är att även Hamburgborna och tyskarna själva är irriterade över detta för de anser inte att de förstår vad som sägs trots att det är på deras modersmål. Till saken hör att, många av artisterna som uppträder i musikalerna och teatrarna är skådespelare från andra länder som egentligen inte talar språket men som bara lärt sig sina repliker. Ibland blir alltså inte uttalet så ”tyskt” som det kanske borde vara. Tyskakunskaper eller inte – att besöka en teater eller musikal är nästan obligatoriskt – vad sägs om Cirque Du Soleil’s enda musikal ”Paramour” som spelas i Hamburg sedan april i år (2019. Red. anm.)? Akrobatik behöver inget talat språk och showen är helt fantastisk.

Paramour, Hamburg.
Paramour är en av många musikaler som har spelats i Hamburg

Kulinariska Hamburg

HACO, Hamburg.
På restaurang Haco lägger ägaren Björn Juhnke ner hela sin själ vilket märks.
Maten anpassas till vinet inne på Witwenball

Och på tal om fantastisk, så är Hamburg en riktigt kulinarisk stad. I nuläget finns det elva restauranger i Hamburg som har blivit utmärkta med de berömda Michelinstjärnorna. Snart kommer det nog att finnas minst en stjärna till för det går inte att undgå stjärnskottet HACO (som är ett ordspel på Hamburg och engelskans ord för hörna, corner). Ägaren Björn Juhnke, lägger hela sin själ på stället och det märks. Restaurangen har i nuläget redan en rekommendation i Michelinguiden, en väldigt välförtjänt sådan. Detta är inte bara en restaurang för att stilla hunger utan en upplevelse i sig. Här är det avsmakningsmenyer som erbjuds och det är med eftertanke, nytänkande och finess. Vad sägs om ”tallskottsis” som palettrensare innan efterrätten?! 

Om vin är av intresse så finns restaurangen Witwenball som specialiserat sig på just vin och med fokus på små och gärna lokala vingårdar. Maten matchas till de olika vinerna och med tanke på att menyn byts ut var sjätte vecka är detta ett favoritställe även för lokalbefolkningen.

Ja, Hamburg har mycket att erbjuda. Med sina 104 distrikt och kvarter, mer än 2 500 broar och med fler än 120 teatrar och museer är det garanterat att man hittar just sitt guldkorn i Hamburg.

Resmålsguide: Hamburg

Campingar och ställplatser

Knaus Campingpark, Wunderbrunnen 2, 22457 Hamburg. En stor camping som ligger cirka 80 minuter från centrum.

Camping Stover Strand, Stover Strand 10, 21423 Drage. En femstjärnig camping i anslutning till vatten och med en egen strand.

Wohnmobilparkplatz, St. Pauli Hafenstraße 89, 20359 Hamburg. Detta är en husbilsparkering mitt i stan. Här finns ingen möjlighet till att tömma gråvatten eller kassett men många står här under några dagar med tanke på närheten till centrum. 

Mat och dryck

Underdocks, Neuer Kamp 13. Ett bevis på att kvalitet inte behöver vara dyrt. Lite snabbmatsstuk med fokus på fisk och havets läckerheter.

HACO, Clemens-Schultz-Straße 18. Fine dining med avsmakningsmeny.

Witwenball, Weidenallee 20. Fokus på vin men även fantastisk mat.

Die Gute Botschaft, Alsterufer 3. Asiatisk mat med modern tvist. Restaurangen ägs av den berömde tyske tv-kocken Tim Mälzer.

Taggad i: Europa