1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Danmark och hygge, nu kommer vi…

Danmark och hygge, nu kommer vi…

— 15/02-2022

I Sverige har vi fredagsmys, i Danmark har man ”hygge”. Men så är man också världens lyckligaste folk.

Gata med kullersten i Köpenhamn.
Mysiga kullerstensgator i Köpenhamn.
Pölsevagnen i Köpenhamn
Dansk pölse og en bajer, är efterlängtat.

En bra början är dansk pölse, smörrebröd och pilsner – allt i gott gemytligt sällskap, eller ”Hygge”, som danskarna säger.
Utan restriktioner, munskydd och obligatoriska covidpass kan vi återigen släppa loss i Danmark. Som skåning känns det som att återse en kär gammal vän. Vårt glädjetjut delas säkert med allas vår längtan att få resa ut och se världen igen.
Att vi och snart hela världen öppnar upp sig igen efter pandemin, känns nästan lite overkligt.

Färgglada hus vid vatten.
Nyhavn – klassisk mark för en svensk.
Affärsgata i Köpenhamn med få människor.
På Ströget är det så här års inte lika trångt.

”Hygge” för en dag

Vi möts av ett och annat vårtecken, som välkomnande vintergäck och snödroppar. Men det finns så mycket mer efterlängtat att se och uppleva i Danmark, inte minst i coola Köpenhamn, oavsett årstid och väderlek.
Vi väljer att hoppa över de stora sevärdheterna och shoppingen den här gången och tar i stället sikte på det mest klassiska som Danmark är mästare på, nämligen ”hygge”, det vill säga mat och dryck i trevligt gemyt och gott sällskap. Att må bra helt enkelt.

Inte konstigt att danskarna är väldens lyckligaste folk, tänker vi.

Rikt kulturliv

Köpenhamn är som bekant en stad full av kända turistattraktioner. Många har fotograferat den lille Havfrue och vaktavlösningen på Amalienborg. Några har säkert shoppat loss på Ströget och andra minns förmodligen att de varit i Nyhavn och druckit pilsner.

Allt detta är själva sinnebilden av svenskarnas intryck av Köpenhamn, denna kosmopolitiska metropol som bjuder på vacker arkitektur, myllrande folkliv, god mat och rikt kulturliv.

Mitt i allt detta har vi också länge och innerligt längtat efter dansk pölse, smörrebröd och en kall pilsner.

Danska smørrebrød

Danska smørrebrød avnjuts bäst på plats i sin rätta miljö.
Saluhall i Köpenhamn
Torvehallerne – ett eldorado för alla matälskare.

För alla matälskare är Köpenhamns saluhall Torvehallerne rena himmelriket. Saluhallen ligger på Israels plads i närheten av Nørreport och här finns allt i matväg, och då menar jag verkligen allt!

Inne i saluhallen intar vi en klassisk dansk frokost (dvs lunch) på populära Hallernes Smørrebrød. En så efterlängtad smakupplevelse att vi hotar med att komma tillbaka inom kort. Notan betalas med kreditkort, på så vis slipper vi det obegripliga danska räknespråket; halv tres, halv fjerds och halv fems etcetera.

Gratis är gott

Botaniska trädgården, Köpenhamn.
Vintergäck välkomnar oss i Botaniska trädgården i Köpenhamn.
Magasin Du Nord, Köpenhamn
Fönstershoppa eller shoppa loss på anrika Magasin Du Nord vid Kongens Nytorv.

Köpenhamn är kanske inte världens billigaste stad att förlusta sig i, men har man nu befunnit sig i en global Coronakoma, på gränsen till nervsammanbrott, får det gärna kosta några extrakronor.

Att bara strosa runt på välkända ströget och i Nyhavn är förstås ett gratisnöje i sig. Andra gratisaktiviteter är Christiansborgs slott med Köpenhamns högsta torn, 106 meter högt! Tornet är dessutom gratis att besöka och bjuder på en magnifik utsikt över stan. Andra gratisnöjen är bland annat vackra botaniska trädgården nära Nørreport. Vill man däremot besöka gamla anrika Palmhuset i samma park, får man punga ut med 60 DKK, (ca 75 kr), vilket absolut är värt pengarna.

Ett annat gratisnöje är ”skyltshoppingen” på anrika Magasin Du Nord vid Kongens Nytorv. Skulle du trots allt vilja shoppa loss finns ett brett utbud av allt som du och plånboken förmodligen inte behöver.

Eldorado för filmälskare

Cinemateket, Köpenhamn.
Cinemateket för dig som är filmnörd.

Gillar man film är tipset Cinemateket som lyder under Det danska filminstitutet. På Cinemateket visas film och det hålls föreläsningar. Filmnördar kan här göra prisvärda CD-fynd av udda klassiska filmer, såväl utländska som svenska.
Just nu ligger focus på rockikonen David Bowie och hans 30 år på vita duken.

David Bowie på Cinemateket pågår till och med 6 mars.

Ställ bilen i Sverige

Om man nu vill förlusta sig lite och inte tar med bilen över till Danmark, är bästa tipset att parkera på säker och trygg ställplats i till exempel Helsingborg eller Malmö. För några hundralappar tar man sig över sundet och Köpenhamn, antingen via tåg direkt eller via HH-färja och lokaltåg till Danmarks huvudstad.

Sedan är det bara att lossa på handbromsen. Snart är du en mästare på ”hygge”.

 

Taggad i: Norden