1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. I väntan på den rätta glöden

I väntan på den rätta glöden

— 25/06-2021

Grillkvällen är över. Alla är mätta. Då är glöden i grillen som bäst. Varför har vi så bråttom? Låt grillen ta sin tid. Bjud på smått och gott i väntan på den perfekta glöden.

Vitlöksfrästa oliver | 4 personer

Vitlöksfrästa oliver

Ingredienser:

  • 250 gr oliver med kärna (svarta, gröna eller blandade)
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • Ett par kvistar färsk oregano eller timjan (repade)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • Peppar

Till servering: Bröd

Gör så här:

  1. Spola av oliverna, låt dem rinna av och torka dem i hushållspapper.
  2. Skiva vitlöksklyftorna lövtunt.
  3. Värm olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlök och oliver. Låt fräsa under ständig omrörning i tre minuter, tills oliverna mjuknat.
  4. Strö över hälften av örterna.
  5. Häll över vinäger och vatten, låt koka kraftigt till spadet har reducerats till hälften.
  6. Rör ner resten av örterna. Smaka av med nymalen peppar.
  7. Servera direkt ur stekjärnet med t.ex. tandpetare.

Tortillas med ostgömma | 4 personer

Tortillas med ostgömma

Ingredienser:

  • 2 stora, mjuka tortillas
  • 100 gr. riven lagrad ost
  • 1 skivad tomat
  • Finhackade färska örter efter eget tycke och smak
  • Finhackad chili efter eget tycke och smak (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Lägg en tortilla på en ugnsplåt eller ett mikrofat
  2. Fördela ost, tomat, örter och eventuellt chili över tortillan.
  3. Täck över med den andra tortillan.
  4. Rosta i ugn 225° C. eller crisp-effekt på micron tills osten har smält och tortillan har fått lite färg och krispig struktur.
  5. Låt stå ett par minuter.
  6. Dela i tårtbitar och servera.

Rostade cashewnötter med rosmarin | 4 personer

Rostade cashewnötter med rosmarin

Ingredienser:

  • 500 g naturella cashewnötter
  • ½ dl finhackad färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda hackad rosmarin med olja och någon nypa flingsalt i en skål.
  2. Rosta cashewnötterna i torr stekpanna. Låt dem få färg, men passa på, för de bränns lätt.
  3. Häll de varma nötterna i olje- och örtblandningen. Rör om så att allt blandas väl.

Gorgonzolafyllda selleristavar | 4 personer

Gorgonzolafyllda selleristavar

Ingredienser:

  • 1 stånd stjälkselleri
  • 1 hg gorgonzola
  • 1 hg mascarpone
  • 4 msk grädde
  • Peppar

Gör så här:

  1. Ansa och skölj selleristjälkarna, skär dem i drygt decimeterlånga bitar. Låt rinna av.
  2. Blanda gorgonzola, mascarpone och grädde till en jämn kräm.
  3. Smaka av med nymald svartpeppar.
  4. Lägg upp sellerin på ett fat med den konkava sidan uppåt.
  5. Spritsa ostkrämen i selleristavarnas urgröpning.

Hemmagjord färskost med många smaker

Färskostbollar

Förberedelser dag 1 och 2:

  1. Häll 1 kg grekisk eller turkisk yoghurt i en silduk. Häng silduken (t.ex. i kökskranen) så att yoghurten kan rinna av under tre timmar.
  2. Lägg en nätsil i en bunke. Placera silduken i nätsilen. Ställ en vikt ovanpå. Låt stå i kylskåp i två dygn.
  3. Kan vara smart att förbereda hemma. En nätsil i en bunke och en tyngd ovanpå tar mycket plats i husbilens kyl.

Dag 2:

  1. Nu har yoghurten blivit färskost. Tag ut från kylen. Forma små bollar, lagom till en munsbit.
  2. Rulla dem i finhackade örter eller rostade sesamfrön.

Man kan också smaksätta färskosten genom att blanda i:

  • 1 – 2 krossade vitlöksklyftor, en nypa salt och eventuellt finhackad chili.
  • En planta finhackad koriander, rivet skal och ett par matskedar saft av en lime och en nypa salt.
  • Femton blad basilika och ett litet knippe gräslök som finhackats.
  • Servering: Lägg upp på fat, häll gärna över lite olivolja.

 

Ps. Ingen silduk? Det hade inte vi heller. Vi kilade in på Netto och köpte ett par nylonstrumpbyxor. Tvättade av dem i lite diskmedel och sköljde noga. Slog en rejäl knut rätt högt upp på ena benet (klippte av allt under knuten) och lät strumpbyxan agera silduk. Fungerade alldeles utmärkt!

Taggad i: Recept