I väntan på den rätta glöden
Grillkvällen är över. Alla är mätta. Då är glöden i grillen som bäst. Varför har vi så bråttom? Låt grillen ta sin tid. Bjud på smått och gott i väntan på den perfekta glöden.
Vitlöksfrästa
oliver | 4
personer
Ingredienser:
- 250 gr oliver med kärna (svarta, gröna eller blandade)
- 3 klyftor vitlök
- 4 msk olivolja
- Ett par kvistar färsk oregano eller timjan (repade)
- 1 dl vitvinsvinäger
- 3 msk vatten
- Peppar
Till servering: Bröd
Gör så här:
- Spola av oliverna, låt dem rinna av och torka dem i hushållspapper.
- Skiva vitlöksklyftorna lövtunt.
- Värm olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlök och oliver. Låt fräsa under ständig omrörning i tre minuter, tills oliverna mjuknat.
- Strö över hälften av örterna.
- Häll över vinäger och vatten, låt koka kraftigt till spadet har reducerats till hälften.
- Rör ner resten av örterna. Smaka av med nymalen peppar.
- Servera direkt ur stekjärnet med t.ex. tandpetare.
Tortillas med ostgömma | 4 personer
Ingredienser:
- 2 stora, mjuka tortillas
- 100 gr. riven lagrad ost
- 1 skivad tomat
- Finhackade färska örter efter eget tycke och smak
- Finhackad chili efter eget tycke och smak (kan uteslutas)
Gör så här:
- Lägg en tortilla på en ugnsplåt eller ett mikrofat
- Fördela ost, tomat, örter och eventuellt chili över tortillan.
- Täck över med den andra tortillan.
- Rosta i ugn 225° C. eller crisp-effekt på micron tills osten har smält och tortillan har fått lite färg och krispig struktur.
- Låt stå ett par minuter.
- Dela i tårtbitar och servera.
Rostade cashewnötter med rosmarin | 4 personer
Ingredienser:
- 500 g naturella cashewnötter
- ½ dl finhackad färsk rosmarin
- 2 msk olivolja
- Flingsalt
Gör så här:
- Blanda hackad rosmarin med olja och någon nypa flingsalt i en skål.
- Rosta cashewnötterna i torr stekpanna. Låt dem få färg, men passa på, för de bränns lätt.
- Häll de varma nötterna i olje- och örtblandningen. Rör om så att allt blandas väl.
Gorgonzolafyllda selleristavar | 4 personer
Ingredienser:
- 1 stånd stjälkselleri
- 1 hg gorgonzola
- 1 hg mascarpone
- 4 msk grädde
- Peppar
Gör så här:
- Ansa och skölj selleristjälkarna, skär dem i drygt decimeterlånga bitar. Låt rinna av.
- Blanda gorgonzola, mascarpone och grädde till en jämn kräm.
- Smaka av med nymald svartpeppar.
- Lägg upp sellerin på ett fat med den konkava sidan uppåt.
- Spritsa ostkrämen i selleristavarnas urgröpning.
Hemmagjord färskost med många smaker
Förberedelser dag 1 och 2:
- Häll 1 kg grekisk eller turkisk yoghurt i en silduk. Häng silduken (t.ex. i kökskranen) så att yoghurten kan rinna av under tre timmar.
- Lägg en nätsil i en bunke. Placera silduken i nätsilen. Ställ en vikt ovanpå. Låt stå i kylskåp i två dygn.
- Kan vara smart att förbereda hemma. En nätsil i en bunke och en tyngd ovanpå tar mycket plats i husbilens kyl.
Dag 2:
- Nu har yoghurten blivit färskost. Tag ut från kylen. Forma små bollar, lagom till en munsbit.
- Rulla dem i finhackade örter eller rostade sesamfrön.
Man kan också smaksätta färskosten genom att blanda i:
- 1 – 2 krossade vitlöksklyftor, en nypa salt och eventuellt finhackad chili.
- En planta finhackad koriander, rivet skal och ett par matskedar saft av en lime och en nypa salt.
- Femton blad basilika och ett litet knippe gräslök som finhackats.
- Servering: Lägg upp på fat, häll gärna över lite olivolja.
Ps. Ingen silduk? Det hade inte vi heller. Vi kilade in på Netto och köpte ett par nylonstrumpbyxor. Tvättade av dem i lite diskmedel och sköljde noga. Slog en rejäl knut rätt högt upp på ena benet (klippte av allt under knuten) och lät strumpbyxan agera silduk. Fungerade alldeles utmärkt!