1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Jakten på rekordhuvudstäderna fortsätter

Jakten på rekordhuvudstäderna fortsätter

— 31/08-2022

Min Husbil i Sverige har letat reda på 14 huvudstäder som alla, på något sätt, har någon form av världsrekord. Vad sägs som att sätta upp dessa på din måste-besöka-lista och bege dig ut med husbilen. Världsrekordsjakt när den är som bäst helt enkelt. 7 av städerna hittar ni i nummer 5 av min Husbil i Sverige. Här kommer resterande sju.

8. Warszawa, Polen

I Warszawa kan du tillbringa mycket tid utan att bli uttråkad.

Polens huvudstad har skrivit in sig i Guiness Rekordbok genom att bygga världens största insektshotell. Med sina 89,37 kubikmeter slog den det tidigare rekordet som legat på 81,26 kubikmeter. Hela bygget bestod av mindre små ”hus” som vart och ett var 1,5 meter långa och 80 centimeter djupa. Hela projektet genomfördes av cirka 200 polska företag och skapades för att uppmärksamma miljövänliga lösningar inom byggnader. Hela bygget ska nu delas in i 150 olika delar och placeras ut på olika platser runtom i staden och landet. Warszawa är en väldigt trevlig huvudstad som har mycket för dig att erbjuda. Missa inte att äta de polska pirogerna på någon av stadens alla restauranger och ta en öl att skölja ner maten med. Gamla stan är otroligt mysig och här kan du tillbringa mycket tid utan att bli uttråkad.

9. Berlin, Tyskland

AquaDom & SEA LIFE Berlin är världens största cylindriska akvarium.

AquaDom & SEA LIFE Berlin är ett måste för alla som är intresserade av akvarium och det marina som händer under vattenytan. Det är helt enkelt världens största cylindriska akvarium och finns inne på Radisson Blu Hotel. För att krydda det ytterligare lite så finns där en hiss som tar besökarna hela de 25 metrarna upp till toppen av akvariet. Det ryms cirka en miljon liter vatten och där finns ungefär 1 500 invånare i akvariet. Uppskattningsvis äter fiskarna här åtta kilo mat varje dag! Såvida du inte bor på hotellet så krävs det biljett till grannbyggnaden SEA LIFE Berlin, någonting som är väl spenderade slantar. Missa inte att besöka monumentet över Berlinmuren när du befinner dig i Tysklands huvudstad. Ett viktigt stycke historia som inte lämnar någon oberörd.

10. Prag, Tjeckien

Pragborgen, världens största medeltida slott.

Världens största medeltida slott hittar du i Tjeckiens huvudstad Prag. Pragborgen täcker en yta på nästan 70 000 kvadratmeter och den är också upptagen på UNESCOs världsarvslista. Slottet tros ha grundats någon gång runt år 880 och området består av en omfattande samling palats och kyrkobyggnader från olika epoker samt en mängd romantiska byggnader - allt på samma område. Här får du räkna med att spendera hela dagen för att inte stressa igenom allt som finns att beskåda. För den som har ett genuint intresse och vill ha ut maximalt av sitt besök så erbjuds guidade turer på olika språk, däribland på engelska. Och när du ändå befinner dig i Tjeckiens huvudstad så är de ”dansande” husen också en attraktion som är väl värd att se samt det astronomiska uret - ett mästerverk som du gärna vilar ögonen på. 

11. Madrid, Spanien

Prado sägs vara ett av de bästa och mest populära konstmuseerna i världen.

Om du är intresserad av mode och kläder så är Madrid huvudstaden för dig. Butikskedjan Zara har också sin största butik här. Den stoltserar med inte mindre än 6 000 kvadratmeter av mode och accessoarer. Efter att ha shoppat färdigt så besök någon av caféerna och beställ med fördel en god kopp kaffe. Eller varför inte spana in någon av takbarerna och välj någonting starkare att förtära. Under din vistelse i Madrid så borde du också försöka få in ett besök till Pradomuseet. Detta sägs vara ett av de bästa och mest populära konstmuseerna i världen. Besök Mercado San Miguel för tapas i världsklass. Marknaden har funnits sedan 1916 och stoltserar med att vara Europas största kommunala marknad med över 200 försäljare och bås. Gå vilse i myllret och njut av både god mat och dryck.

12. Lissabon, Portugal

Pastéis de Belém är en portugisisk klassiker.

Portugals mest kända bokaffär må ligga i Porto och fått sitt kändisskap från Harry Potter-författarinnans böcker. Men sanningen är att det är Lissabon som har, inte mindre än två, världsrekord när det kommer till bokhandlare. Bertrand Books öppnade dörrarna år 1732 och finns fortfarande kvar idag. Det gör den till världens äldsta bokaffär som fortfarande är i bruk. Men, i Portugals huvudstad finns också världens minsta bokhandel. Den är så liten så där bara finns plats för en enda person. Trots detta så finns här inte mindre än cirka 3 000 böcker att botanisera bland. Den som arbetar i bokhandeln får helt enkelt gå ut när du besöker affären. Böcker och litteratur i all ära men ett besök till Lissabon är inte komplett utan att du besöker den kända stadsdelen Belém samt äter den kända bakelsen Pastéis de Belém.

13. Paris, Frankrike

Paris vill ha världens största takodlingar.

Eiffeltornet, Louvren och Champs Élysées är bara några av Frankrikes huvudstads flaggskepp. I Paris går det att spendera flera veckor utan att stöta på samma platser om så önskas. Paris har någonting för alla och hit går det att komma året runt. Men, en sak som många kanske inte vet är att Paris just nu arbetar med ett projekt. Det går ut på att huvudstaden ska ha världens största takodlingar. När projektet är färdigt kommer odlingarna att uppnå en storlek av två fotbollsplaner. Det var pandemin som sparkade igång projektet och med tanke på att det inte finns så mycket ”lediga” ytor i staden så är det perfekt att odla på taken istället. Med miljön i fokus arbetar de för att nå sitt mål. Självklart måste du se till att besöka ett café och äta baguette med något gott pålägg och en makron till efterrätt

14. Bryssel, Belgien

Delirium Café i Bryssel har världens största utbud av öl

För att vara ett relativt litet land så kan Belgien skryta med att landet eller invånare skrivit in sig i Guinness rekordbok mer än hundra gånger. Det handlar om allt från belgare som var först ut med att korsa False Bay i Sydafrika till att lyfta tyngst vikt med tänderna. Men när det gäller Bryssel så finns ett rekord som återkommer. The Delirium Café har världens största utbud av öl samlat på ett ställe. En rolig detalj är att de år 2004 hade 2 004 öl i sitt sortiment. Här serveras öl från ett 60-tal olika länder och stället är väldigt populärt. Och när du besöker Bryssel så är det obligatoriskt att smaka den belgiska chokladen. Känd över hela världen finns den att köpa nästintill överallt.

Taggad i: Europa