1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Kul, hett, vackert och gott med röda gubbar

Kul, hett, vackert och gott med röda gubbar

— 11/06-2021

Vad smakar mer sommar än jordgubbar? Solmogna, svenska, söta gubbar! Här får du inspiration till annat gubbsällskap än glass, filmjölk eller vispad grädde.

Jordgubbssallad

Jordgubbssallad
Lika fräsch och god till en bit grillad lax som en mör biff.

Ingredienser till fyra portioner:

  • 1 liter jordgubbar
  • 150 gr. rucola
  • ½ rödlök
  • 2 nävar svarta kalamataoliver
  • 100 gr fetaost
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • Flingsalt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i inte alltför tunna skivor.
  2. Skölj och torka rucolan.
  3. Strimla rödlök så tunt som möjligt.
  4. Blanda jordgubbar, rucola, oliver, lök och smulad fetaost i en salladsskål.
  5. Blanda olivolja och balsamvinäger i en kopp. Häll över salladen. Blanda väl. Smaka av med salt och nymalen peppar. Servera genast.

Het, söt jordgubbssalsa

Smakar underbart till rökig biff eller grillade revbensspjäll.

Ingredienser:

  • Mangochutney
  • Sweet chili-sås
  • Finhackad rödök
  • Färsk chilipeppar
  • Rikligt med jordgubbar

Gör så här:

  1. Blanda lika delar mangochutney och sweet chili-sås.
  2. Tillsätt finhackad rödlök.
  3. Tillsätt finhackad chilipeppar till angenäm styrka och smak.
  4. Skär jordgubbarna i bitar eller skivor och rör ned dem i salsan.

Jordgubbs- och halloumispett på grillen

Riktig sommargrillning! Gott till det mesta eller som förrätt.

Ingredienser:

  • Jordgubbar
  • Halloumiost
  • Svartpeppar
  • Crema di balsamico eller reducerad balsamvinäger
  • Svartpeppar
  • Några kvistar färsk oregano eller timjan

 Gör så här:

  1. Tänd grillen. Pensla gallret med lite matolja innan du lägger på spetten. Om träspett: Blötlägg dem i förväg, så att de inte tar eld.
  2. Skölj och ansa jordgubbarna.
  3. Dela halloumiosten i små kuber, dock inte mindre än att de håller ihop när du trär dem på grillspetten.
  4. Varva jordgubbar och ost på spetten.
  5. Grilla.
  6. Servera med några stänk crema di balsamico (alternativt reducerad balsamvinäger) och någon kvist färsk oregano eller timjan.

Symfoni av jordgubbar och mörk choklad

Smakerna av solmogna jordgubbar och riktigt mörk choklad gifter sig på ett fantastiskt sätt. Vackert och gott till kaffet eller som efterrätt.

Ingredienser:

  • Jordgubbar
  • Mörk choklad (minst 70% kakao)
  • Pärlsocker

Gör så här:

  1. Skölj och torka jordgubbarna, men låt det gröna sitta kvar. Fungerar som ”handtag”.
  2. Dela mörk choklad i mindre bitar och smält i vattenbad.
  3. Doppa halva jordgubbarna i den smälta chokladen. Lägg på bakplåtspapper.
  4. Dekorera med lite pärlsocker.
  5. Låt chokladen stelna i kylen en liten stund.
Taggad i: Recept