1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. På en lärorik och smakfylld upplevelseresa i polska Kaszuby

På en lärorik och smakfylld upplevelseresa i polska Kaszuby

— 02/06-2021

Är inte det mesta av världen redan upptäckt? Jo till viss del men ibland så dyker det upp dolda skatter. Skatter som måste lyftas fram och upptäckas – som förtjänar en stund i rampljuset. En sådan plats är Kaszuby. Området ligger i norra Polen och har mycket som är värt att uppleva. Följ med Min Husbil i Sverige på en, stundtals skumpig, rundresa!

Anledningen till att Kaszuby inte finns med på några listor över platser att besöka är troligtvis att det inte går några direktflyg hit. Men vem behöver flyg när det finns husbil? Ett av de enklaste sätten att nå regionen är att ta färja från Karlskrona till Gdynia och sedan köra ett par mil söderut och vips så är du på rätt plats. Du kan också med fördel passa på att besöka Gdansk under din rundresa och spendera ett par dagar i staden med en rik kultur.

Bröd bakat enligt gamla traditioner

Karola Bober
Karola Bober bakar bröd i förkläde och hårskydd med regionens mest kända broderier.
Brödbak hos Karola Bober
Karola Bobers bakformar är 120 år gamla och brödet bakas utomhus i vedeldad ugn.

Camping Tamowa ligger fint beläget vid en sjö som heter Kłodno och har plats för 30 husbilar. Här kan du stå ett par dagar och ta utflykter till de olika platserna i regionen.  

Tänk närproducerat och ekologiskt – en supertrend i Sverige nu och ett vanligt sätt att leva på här i regionen. Möt Karola Bober. Hon finns i staden Lipusz där hon erbjuder workshops i konsten att baka bröd enligt gamla traditioner. Hennes brödformar är 120 år gamla och receptet är traditionellt för regionen. Belöningen efter knådande och kämpande är nybakat bröd som dessutom bakas utomhus i en vedeldad ugn. Pricken över det berömda i:et är det färgglada förklädet och hårskyddet som du har på dig under tiden som du visar dina kulinariska färdigheter. Det är ett tryck med regionens mest kända broderier. Traditionellt tillverkas det av nunnor och består av sju färger. Broderiet är någonting som du ser i mer eller mindre samtliga affärer i staden.

Ölprovning i Kościerzyna

Stary Browar, ölprovning.
Ölprovning på Stary Browar
Stary Browar
Äta gott kan man också göra på Stary Browar. Här anka med lite otippade tillbehör som hallon, jordgubbar och marshmallows.

Efter att ha ätit det nygräddade brödet kanske det är dags för en öl, eller två. Bege dig till staden Kościerzyna, dryga två mil bort. Här finns restaurangen Stary Browar som också är ett bryggeri, ett museum, en pub och ett hotell. Och just det, ett spa också!

Ifall det är du som ska köra husbilen så kanske ölprovningen från deras bryggeri inte är aktuell. Men du behöver inte misströsta – du kan bada i ölen istället. Jodå, det finns en spaavdelning på hotellet där du kan bada i den beska drycken för en överkomlig peng (cirka 300 kronor för två personer). Det är ett litet bryggeri så tillverkningen är begränsad till 1 700 flaskor per linje och dag. Där finns i dagsläget två linjer som står för produktionen.

Även om öl inte tillhör dina favoriter så erbjuder restaurangen en äkta smakupplevelse. Anka som serveras med hallon och marshmallows är bara ett exempel på dess vågade meny. Tro det eller ej men smakerna passar bra tillsammans och skapar en väl balanserad måltid. Du behöver inte vara gäst på hotellet för att kunna vara med på ölprovning, besöka spat eller restaurangen.

Ekologisk ostfarm som tar socialt ansvar

Osada Burego Misia kor
Närproducerat så det förslår på Osada Burego Misia där gårdens kors mjölk används till produktionen av ost.
Osada Burego Misia
Den rökta osten hos Osada Burego Misia får smaken av äpple.

I Kościerzyna finns också Osada Burego Misia. Det är en självförsörjande ekologisk farm där funktionshindrade med olika handikapp bor och arbetar. De hjälps åt med att ta hand om djuren och använder mjölken från sina kor till att tillverka olika ostar. Grenar från äppelträden är med i processen av att röka ostarna och det lämnar en fräsch men ändå rökig smak i slutprodukten. Även här är deras produkter väldigt prisvärda med tanke på att en ost som lagrats i sex månader eller längre bara kostar 70 zloty per kilo, motsvarande cirka 170 kronor.   

Tänk på

Om du vill köra på motorvägar med en husbil som har en maxvikt på över 3 500 kilo så behövs viaTOLL. Du fäster en elektronisk avläsare (en Viabox) i framrutan som du laddar med pengar och summan dras automatiskt när du passerar kontrollstationer. Det finns ett stort antal bensinstationer, bland annat Orlen som är en bensinmackskedja, där du kan fylla på avläsaren. Vid ditt besök i Kaszuby så kan du undvika betalmotorvägar om du så önskar.

Polens största lavendelodling

Lawendowa Osada
Lawendowa Osada är norra Polens största lavendelodling.
Lawendowa Osada spa
Bada i tunna bland lavendeldoft på Lawendowa Osada.

Stundtals kan vägarna i Kaszubyregionen vara lite lappade och ”hoppiga”. Turligt nog så handlar det om kortare sträckor där vägen inte är av bästa sort. Snart kör du på en fin asfalterad väg och mot nästa mål.

Lawendowa Osada är stället där norra Polens största lavendelodling finns. Visserligen är det ett hotell och spa men du kan även betala för att endast besöka lavendelfarmen, bada i både pool och badtunna samt besöka ett saltrum i deras spaavdelning. Att andas in luften från ett rum som är täckt av salt ska vara väldigt bra för andningsvägar och lungor.

Doften av lavendel kommer du inte ifrån men det är också det som är en stor del av tjusningen. Detta ställe är verkligen avkopplande och många väljer att spendera flera dagar här. Även denna plats är ekologisk och familjeägd. Basia och Bartek Idczak lägger all sin lediga tid på att se till att du som besökare har det bra här. En riktig oupptäckt pärla i Kaszuby!  

Honung i fokus

Bikuporna hos familjen Toporkiewicz
Bikuporna hos familjen Toporkiewicz är som små konstverk.
Biodlingen i Dzierzgonu
Här finns en uppsjö av olika honungssorter att välja på.

Låt nästa mål bli Dzierzgoń och förbered dig på en färgglad upplevelse. Här finns nämligen familjen Toporkiewicz som driver ett företag i äkta familjeanda. Detta kan bli ett snabbt, eller ett mer långdraget besök – det är helt upp till dig. Om du vill så kan du gå direkt till butiken och smaka dig fram till din honungsfavorit. För det är honung som är i fokus här. Familjen driver en honungsfarm och har en uppsjö av olika honungssorter och smaker att välja på. Ifall du vill så kan du få se bikuporna och de är verkligen som små konstverk. Miniatyrhus med snickarglädje och färger som sticker ut. Lär dig mer om hur tillverkningen går till och har du tur så kan du även smaka alkohol som är tillverkad av honung. 


I Kaszuby finns begränsat med campingar. De flesta ligger i turisttäta Gdansk och Sopot. Däremot så kan du med fördel köra husbilen från ställe till ställe. Vissa väljer att ta in på camping i Gdansk och sedan gör de dagsutflykter till de olika platserna.

Resmålsguide: Kaszuby

Camping & ställplats

Camping i Kaszuby:

Camping Tamowa
Zawory 47a, Chmielno

Camping Kalex 
Jamnowski Mlyn 15, Parchowo

Camping i Gdansk:

Camping 218 Stogi
Wydmy 9, Gdansk

Ställplats i Gdansk:

Camper Park Gdansk
University of Technology
Towarowa 40, Gdansk

Se & göra

Baka hos Karola Bober 
Bytowska 28, 83-424 Lipusz.
Reservationer: +48 605 449 569

Stary Browar 
ul. Slodowa 3, 83-400 Koscierzyna

Osada Burego Misia 
Wętfie 1, Nowy Klincz, 83-400 Kościerzyna

Lawendowa Osada 
Młyńska 6a, 83-047 Przywidz

Familjen Toporkiewicz 
Miodowa 1,  82-440 Dzierzgon

Taggad i: Europa  Polen  Upplevelse