1. Hem
  2. /

Klart att cykeln ska med!

— 29/04-2021

Ett cykelställ är ett cykelställ. Enkelt. Eller? Faktum är att det finns ett och annat att tänka på vid köp av ett cykelställ till husbilen. Hos Kama Fritid har man bra koll på olika cykelställstyper och hur du som konsument bör resonera inför ett stundande köp, för att på ett säkert sätt få med familjens cyklar på husbilssemestern.

Ta med cykeln på husbilssemestern.

Att få med sig cykeln på husbilssemestern tillför både ett extra värde och ger ett bra tillfälle för spontanmotion. Den vanligaste lösningen för att få med sig familjens cyklar är en bakmonterad cykelhållare. I stort domineras marknaden av cykelställ för husbilar av Fiamma och Thule.

Antalet versioner av cykelställ är däremot fler än två. Vilken version du bör välja hänger givetvis helt ihop med dina behov och även cyklarnas förutsättningar.

Identifiera behov

Börja med att identifiera dina behov. Hur många cyklar ska med på resan? Är du osäker på om behovet kommer att förändras med tiden så gör du klokast i att välja ett adaptivt cykelställ. Alltså ett cykelställ där du senare kan komplettera med extra bärskenor, för att kunna ta med dig ytterligare en cykel. Alternativet är ett fast cykelställ, vars lastkapacitet inte kan påverkas i efterhand.

Gemensamt för båda versioner är att dess skenor har låsanordningar som ska låsa fast cykelns hjul med snabblåsningssystem. Beslagen för hjulen är justerbara, vilket gör att ställen är adaptiva efter cykelns storlek. Samma skena för såväl vuxencykel som barncykel alltså. Notera att dessa snabblåsningssystem inte per automatik är detsamma som stöldskydd, utan fokuserar enbart på att hålla cykeln i rätt läge. Cykelställen håller även fast cyklarna i deras ram tack vare särskilda monteringsarmar.

Jonas Tidqvist, vd, Kama Fritid.
Kama Fritids vd Jonas Tidqvist.

- Något att tänka på är att cykelhållarnas egna hållare och beslag enbart är till för att underlätta lastning och för att se till att cyklarnas placering blir rätt, säger Kama Fritids vd Jonas Tidqvist. Du måste alltid komplettera detta med spännremmar för att lastsäkra cyklarna ordentligt.

Det finns dock begränsningar att ta hänsyn till, även för adaptiva cykelställ. I regel har cykelställen en maxkapacitet om fyra cyklar, alltså lika många skenor.

Något du också bör tänka på är vilken typ av cyklar som ska transporteras.

Enklare cykelställ är anpassade för vanliga konventionella cyklar, men det finns också förstärkta cykelställ som är särskilt anpassade för att klara den extra vikt som elcyklar innebär.

Cykelställ för husbil. Placerat på akterväggen.
Andelen skenor kan oftast kompletteras med fler, så att du kan anpassa cykelstället efter det aktuella behovet. Räkna dock med fyra skenor som bäst.


Cykelställ för husbil.
Cykelställets egna fästpunkter är endast till för att se till att cykeln hamnar rätt i förhållande mot ställningen. Kom ihåg att alltid säkra cyklarna med spännband innan färd.


Cykelställ för husbil.
Fästena i skenorna är justerbara, vilket möjliggör anpassning för såväl vuxen- som barncyklar.


Ett cykelställ med lyftanordning underlättar vid på- och avlastning. Finns både helt manuella och eldrivna versioner på marknaden. Här Thules cykelhållare med lyft, anpassad för elcyklar: Lift V16
Cykelställ för husbil med lyftanordning.
Här är stället nedfällt för lättare pålastning.

Vikten av vikt

Frestas aldrig till att överlasta ett cykelställ. De är anpassade och certifierade för att klara en begränsad lastvikt som tydligt ska framgå.

- Man kan sänka vikten på cykeln genom att exempelvis ta av sadeln och liknande lättmonterade detaljer, tipsar Jonas Tidqvist. För elcyklar ska du montera av batteriet från cykeln, både för viktens skull och för att minska stöldrisken av batteriet.

Cykelställets egna vikt är förstås en väldigt individuell uppgift.

- Cykelställ väger oftast 8-10 kg, säger Jonas Tidqvist. Liftmodeller är tyngre, i regel väger de mellan 16-18 kg.

Använd husbilsgaraget

Den husbilsägare som inte har behov av att nyttja husbilens garage till annat kan förstås kika på den alternativa lösningen, med cykelhållare som monteras inne i husbilsgaraget.

I och urlastning av cyklarna förenklas då av att hela konstruktionen vilar på skenor som med ett enkelt handgrepp kan dras ut. Denna lösning löser förstås även två andra problem: Stöldskydd samt att hålla cyklarna rena under transport. Nackdelen är att cyklarna, och själva cykelhållaren i sig, stjäl en hel del utrymme i husbilsgaraget.

Cykelställ för placering i husbilsgarage.
Ett tänkbart alternativ till bakgavelmonterat cykel- ställ är skenor som löper på en släde, avsedd att monteras i husbilens garageutrymme.

Montering

Montering då. Får vem som helst montera ett akterplacerat cykelställ?

- Ja, svarar Jonas Tidqvist. En normalhändig person klarar detta om man följer instruktionerna som följer cykelstället samt anvisningar så att fukthetsgarantin på fordonet inte påverkas.

Däremot är det alltid en god idé att kontrollera med fordonstillverkaren, återförsäljaren eller importören av husbilen vart det finns förstärkningar i konstruktionen och om det finns elledningar som kan ta skada vid montering.

- Och se till att följa Transportstyrelsens regler, så att fordonets belysning inte skyms när du monterar stället, avslutar Jonas Tidqvist.

Checklista

  • Identifiera ditt transportbehov.
  • Välj fast cykelställ eller cykelställ med lyft.
  • Kontrollera alltid med generalagent eller återförsäljare av husbil innan montering.
  • Komplettera alltid lastade cyklar med spännremmar för att säkra lasten ordentligt.
  • Överlasta aldrig ett cykelställ.
Taggad i: