1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Kloster ställplats

Kloster ställplats

— 16/04-2021

Den är liten. Den har sina begränsningar. Men den biter sig fast och innan semestern är över är sannolikheten hög att det redan planeras ett återbesök. För helt ärligt… hur många ställplatser erbjuder dusch i ett vattenfall? Följ med Min Husbil i Sverige till denna gömda skatt.

Kloster Herrgård. Hedemora. Dalarna.
Klosters herrgård ligger i en naturskön miljö.
Ställplats, Kloster, Hedemora, Dalarna.
Ställplatsen i Kloster är enkel men ack så mysig.

Kloster är en liten ort som tillhör Husby Socken i Hedemora kommun. Många kanske känner till Klosters Herrgård och bruksmuseet som ligger intill. Däremot så är det många som har missat att det också finns en ställplats i närheten av allt det historiska. Marken är plan med nylagt grus och det finns plats för tre husbilar. Att tömma gråvatten eller latrin är inte möjligt men det går utmärkt att fylla på med vatten. Och det är inte vilket vatten som helst utan trefaldighetsvatten. Det sägs att vatten från en trefaldighetskälla har läkande egenskaper. Huruvida det är sant eller inte får vara osagt men nog är det gott vatten, läkande effekter eller inte. En bit ifrån ställplatsen ligger Klosters bruksmuseum. Inträde till museet kostar 30 kronor men då ingår också besök till toaletterna som finns inhysta i lokalen. Bruksmuseet är litet men dess historia är desto större. Här inne får du lära dig mer om Klosters förflutna och om kruthanteringen som var vanlig i området. Det finns några filmklipp att titta på samt mer information om nationalparken och omgivningen som stort.

Ta en dusch i naturen

Naturlig dusch, Kloster. Hedemora. Dalarna.
En naturlig dusch vid Klosters ställplats.

Och kanske är det omgivningen som gör Klosters ställplats så speciell. Här finns den ganska så nyligen restaurerade engelska parken. Det ligger ett lugn här. Ett lugn som kan vara ganska så svårt att hitta i dagens samhälle. Tre kriterier sägs ha en lugnande inverkan på människor och motverka stress. Fågelkvitter, ljudet som lövträd ger ifrån sig när vinden blåser samt synen av öppna landskap. I Kloster finns allt av detta och det går inte annat än att slappna av och njuta av nuet. En promenad i området innefattar inte bara den engelska trädgården med sina fina vita broar och pittoreska stråk. Hela Klosters nationalpark är ett speciellt ställe. Efter en promenad kan det vara dags att ta en dusch. Låt bli duschen i husbilen och bege dig ett stenkast bort till Gustav de Lavals smedja. Självaste Gustav de Laval var en uppfinnare som framförallt är känd för att ha skapat separatorn och ångturbinen. Separatorn hjälpte till att skilja grädde från mjölk och var en
revolutionerande produkt. Smedjan finns kvar men det är inte där som duschen ska ske. Nej, intill smedjan finns en pool. Poolen svämmar över och skapar ett vattenfall. Det är bara att kliva ner i poolen för att sedan skölja av sig under vattenfallet. På sommaren är vattnet behagligt och kan hålla en ganska så hög temperatur.

Laga sedan din egen lunch

Kloster. Hedemora. Dalarna.
Vägen till bordet i skogen är väldigt trevlig.
Bordet i naturen. Kloster. Hedemora. Dalarna.
Tillaga maten enligt ett enkelt recept.
Bäck, Kloster, Hedemora, Dalarna.
Bäcken är den perfekta platsen att tvätta potatisen på.

Efter duschen kan det vara dags för en bit mat. Turligt nog så ligger Klosters ställplats nära ”bordet i naturen”. Satsningen är en del av initiativet ”The Edible Country” som Visit Sweden tagit fram. Det handlar helt enkelt om att laga sin egen lunch i naturen. I Kloster är det mästerkocken Görgen Tidén som står för menyn. Boka bordet (med tillagnings-kit) samt en lunchkorg med lokala råvaror. Gå sedan till bordet och laga maten på egen hand. Det är en speciell känsla att tvätta nypotatis i bäcken. När potatisen är färdig slungas den i senap från LissEllas, som vunnit världsmästerskap i senap. Köttet läggs på grillen och det spelar ingen roll om du är en mästare eller inte. Det bakade köttet går inte att misslyckas med så du är garanterad en succé. För den som vill finns så klart också ett vegetariskt alternativ. Vill du luta dig tillbaka och slippa matlagningen helt finns möjlighet att ha självaste Görgen Tidén som kock. Garanterat ett minne för livet!

Bordet i naturen. Kloster. Hedemora. Husby Socken. Dalarna.
Det går inte att misslyckas med måltiden som skapats av mästerkocken Görgen Tidén.

Husbyringen - Sveriges första ekomuseum

Ställplatsen i Kloster ligger längst med Husbyringen, en sträcka på 60 kilometer och som anses vara Sveriges första ekomuseum. I slutänden så fungerar ställplatsens enkelhet till dess fördel och området är värt att upptäcka. 

Klosters ställplats 

Adress: Kloster, 775 98 Garpenberg

Bokning via telefon: +46 703 38 78 78

Pris: En övernattning kostar 140 kronor och för el tillkommer en kostnad på 40 kronor.

Webbadress: www.klostersherrgard.se


Taggad i: Ställplats