1. Hem
  2. /
  3. Provkört
  4. /
  5. Knaus Sun I 700 LEG - På blixtvisit i Sverige

Knaus Sun I 700 LEG - På blixtvisit i Sverige

— 12/01-2022

Modellår 2022 års Knaus Sun I 700 LEG presenterades på Düsseldorf-salongen och har först nu gjort entré i Sverige. Det är en i flera avseenden väldigt påkostad husbil, riktad mot dig som söker det där lilla extra.

Knaus Sun I 700 LEG
Nya Knaus Sun I 700 LEG gjorde blixtvisit i Sverige. Den aktuella visningsbilen kom till landet bara någon dag innan mässan öppnade. Grundpris: 1 700 000 kronor.

Du som besökte Caravan Salon-mässan i Düsseldorf lär känna igen nya Knaus Sun I 700, men husbilen har först nu rullat in på svensk mark. Om än högst tillfälligt. Under Bergholms mässa fanns ett låneexemplar utställt för närmare beskådning.

Intresset för den 7,65 meter långa helintegrerade bilen som väger in på ungefär 4,5 tons totaltvikt och 3,6 tons tjänstevikt (exklusive extrautrustning) var stort, när bilen äntligen hittat till svensk mark.

Invändigt för materialvalen tankarna mellan en hybrid av en husbil och en yacht. Fullt möjligt det eleganta trägolvet som ger den känslan.

Knaus Sun I 700 LEG dinett
Dinettens soffa har ett schäslongliknande avslut. Skinnklädseln, i kulören Cream Nature, kostar 49 700 kronor extra.

Iögonfallande är också dinettens L-formade soffa, vars design för tankarna mot en schäslong. Soffgruppen, då det är två soffor, fungerar samtidigt som en face-to-face-lösning. Elegant!

Även ljussättningen är värd att uppmärksammas. Knaus Sun I 700 LEG har en elegant formad ljusslinga som löper genom hela boytan och som även speglar sig i kontrasterade belysta linjer i väggpanel och köksbänk samt sovrummets innerväggs bakstycke. Det är tydligt att Knaus lagt möda på eleganta detaljer. Visningsbilen hade ljus skinnklädsel, kallad Cream Nature, vilket passade synnerligen bra till det mörkare kulören för golv och överskåpsluckor.

Ordentligt kök

Knaus Sun I 700 LEG kök
Trägolvet med sin tydliga linjering för tankarna mot det marina livet, snarare än en husbil. Köket är relativt rymligt. Notera de snyggt kontrasterande belysningen som löper genom boytan. Både i taklinje, väggpanel och köksbänkens underkant.

Över bildelen, helt fritt från soffgruppen (bildelens framsäten får man förstås saka) finns en överbädd och rakt över dinetten finns en generös taklucka. Det ska dock sägas att det naturliga ljusinsläppet upplevdes något begränsat, men å andra sidan synar vi en bil med mörkt trä när den står inomhus i en lokal. Det påverkar förstås intrycket rejält. Intrycket kan fullt möjligt bli ett helt annat ute i dagsljus.

Även köket upplevs som rymligt, med bra avlastningsytor och generösa förvaringsmöjligheter. En upphöjd avlastningsyta med eluttag bryter av och ger dig bättre flexibilitet i köket och lådhurtsarna har självklart softclose-funktion. Kylskåpet rymmer 177 liter och frysen 30 liter. Spisen har 3-brännare och du kan beställa din I 700 med ugn.

Duschkabindörrar i riktigt glas

Bakom köket finner vi badrummet, som är uppdelat med en duschkabin på vänster sida (bilens färdriktning) och badrum med toalett på höger sida. Bakre hjulhus stjäl dock plats för både duschkabin och badrum, vilket begränsar golvytan något. En trevlig och omtänksam detalj är dock att handdukshängaren är i anslutning till uppvärmt element, vilket kortar torktiden för handduken väsentligt. Duschkabindörrarna är i riktigt glas och hela installationen ger ett övertygande premiumintryck. Badrumsdelen kan slutas mot övriga boytorna, både mot köket och mot sovrummet.

Knaus Sun I 700 LEG badrum
Badrum och toalett är, med dörren stängd, placerad på en mycket begränsad yta. Men, som synes, går dörren att ställa upp, vilket skapar betydligt bättre utrymme.
Knaus Sun I 700 LEG dusch
Hjulhuset stjäl aningen av duschkabinens golvyta. Ordentliga glasdörrar och plus i kanten för den genomtänkta handduksplaceringen.

Akta huvudet i sovrummet

Knaus Sun I 700 LEG sovrum
Långbäddarna bak är högt placerade och sovrummet är därför även försett med två trappsteg. På bilden är mörkerskyddet för takluckan fördraget. Notera de övre öppna hyllorna på båda sidor.

Sun I 700 LEG innebär högt placerade långbäddar bak. De båda sängsocklarna skiljs åt av en trappsats upp och det blir, för all del, något begränsat med huvudutrymme för den som får för sig att sätta sig upp i sängen.

Som nämnt har även sovrummets innerväggs bakstycke kontrasterande belysning samt läslampor på ledad arm. Längst bak, bakom sängarnas huvudända, finns också ett mindre förvaringsutrymme för prylar och eluttag.

Sängmadrasserna består av formanpassande EvoPore-madrasser.

Smakar det så kostar det

Husbilen bygger på Fiat-bas med Al-Ko-chassi. Du får då Fiats nya uppdaterade interiör och 9-stegade automatlåda och ordentliga backspeglar, av bussmodell, med särskilda vidvinkelspeglar.
Nykomlingen, alltså 2022 års Sun I 700, är hittills bara presenterad med långbäddar. Tack vare den främre överbädden kan fyra personer färdas och bo i husbilen.

Skinnklädseln som visningsbilen var utrustad med är tillval (49 700 kronor) och det var även lithiumjonbatteriet (14 000 kronor) som ersatt det annars standardmonterade blybatteriet.

På prislappen för nya Knaus I 700 LEG av 2022 års modell står det minst 1,7 miljoner kronor. Visningsbilens prislapp sträckte sig strax över 1,9 miljoner kronor.

Knaus Sun I 700 LEG garage
Garage med lastsäkringsöglor på skenor och dubbla garagedörrar anslutna till bilens centrallås. I visningsbilens utrymme finns även en utedusch, som är ett tillval värt 8 300 kronor.

Fakta & specifikationer

Totalvikt:4 ton

Längd:765 cm

Bredd:234 / 218 cm (utvändigt/invändigt)

Höjd: 294 / 200 cm (utvändigt/invändigt)

Sovplatser: 4  


Planlösning Knaus Sun I 700 LEG
Planlösning Knaus Sun I 700 LEG
Taggad i: helintegrerat