Ljuva september då äpplet faller moget
Vad ska man göra med alla äpplen som faller mogna från träden i september? Här kommer några tips.
Äppelbiffar med potatismos och bönor
Ingredienser till äppelbiffar:
- 3 ägg
- 1,5 dl ströbröd
- 800 gr nötfärs
- 1 äpple
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten gul lök
- Smör till stekning
- Salt och peppar
Ingredienser till potatismos:
- 1 kg mjölig potatis
- 2,5 dl mjölk
- 2 msk smör
- Salt
- Vitpeppar
- Svamp, gärna stensopp
Gör så här:
- Skala potatisen, kok mjuk i saltat vatten.
- Stek svampen i smör/margarin. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
- Rör ihop ägg och ströbröd.
- Grovriv löken, pressa vitlöken. Blanda med färs, ägg och ströbröd.
- Skala och riv äpplet. Rör ner i smeten. Smaka av med salt och peppar.
- Forma pannbiffar, tillaga på ganska hög värme tills de är genomstekta och har fått en frasig yta.
- Värm smör och mjölk i en panna.
- Mosa potatisen, vänd ner smör, mjölk och svamp. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Gröna bönor/vaxbönor/sockerärter är gott till.
Rökt lax med mandelpotatis och äpple
Ingredienser:
- Kallrökt lax i skivor
- Gräddmjölk att koka potatisen i
- 800 gr potatis, gärna små delikatesspotatis eller mandelpotatis
- 1 liten purjolök
- 1 liten påse babyspenat
- 1 äpple
- Salt och peppar
Gör så här:
- Dela eventuellt potatisen i mindre bitar, låt den koka nästan färdig i gräddmjölken.
- Finstrimla en liten purjolök, bara det vita.
- Vänd ner purjolök och spenat i potatisen när ett par minuter av koktiden återstår.
- Häll av i ett durkslag, men spara lite av gräddmjölken.
- Lägg över potatisen i en skål.
- Tärna äpplet och blanda med potatisen.
- Slå i lite av gräddmjölken till en lagom ”såsig” konsistens.
- Smaka av med salt och peppar. Servera med den rökta laxen.
Ugnsbakade äpplen till en god bit kött
Ingredienser:
- 4 röda äpplen
- 4 msk äppelcidervinäger
- 1-2 klyftor vitlök
- Smör
- Några kvistar rosmarin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Äpplena kan också bakas i en gryta, då med en bottenskyla vatten.
- Dela äpplena i halvor, gröp ur kärnhusen. Lägg äppelhalvorna i en ugnssäker form.
- Ringla äppelcidervinägern över halvorna.
- Skala och pressa vitlök, fördela över äppelhalvorna.
- Lägg 2 msk smör på varje halva.
- Repa rosmarin, grovhacka och toppa äppelhalvorna med hacket.
- Ugnsbaka i cirka 40 minuter.
- Servera som tillbehör till en fin bit kött.
Äppeldessert
Ingredienser:
- 2 dl äppelmos
- 1,5 dl havregryn
- 2 msk smör
- Någon msk socker
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 dl lätt-crème fraiche
Gör så här:
- Skala äpplen, dela i klyftor och tag bort kärnhusen.
- Låt koka i lättsockrat vatten tills de år mjuka. Häll av vattnet.
- Mosa äpplena, smaka av moset med socker. Ställ moset på kylning.
- Bryn havregryn och smör i en stekpanna, tills grynen blir frasiga. Rör ner 1 tsk socker och kardemumma. Låt svalna.
- Varva havrefras med äppelmos och crème fraiche i portionsglas. Servera.