Ljuva september då äpplet faller moget

— 10/09-2021

Vad ska man göra med alla äpplen som faller mogna från träden i september? Här kommer några tips.

Äppelbiffar med potatismos och bönor

Äppelbiffar

Ingredienser till äppelbiffar:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 800 gr nötfärs
  • 1 äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök
  • Smör till stekning
  • Salt och peppar

Ingredienser till potatismos:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svamp, gärna stensopp

Gör så här:

  1. Skala potatisen, kok mjuk i saltat vatten.
  2. Stek svampen i smör/margarin. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Rör ihop ägg och ströbröd.
  4. Grovriv löken, pressa vitlöken. Blanda med färs, ägg och ströbröd.
  5. Skala och riv äpplet. Rör ner i smeten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Forma pannbiffar, tillaga på ganska hög värme tills de är genomstekta och har fått en frasig yta.
  7. Värm smör och mjölk i en panna.
  8. Mosa potatisen, vänd ner smör, mjölk och svamp. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Gröna bönor/vaxbönor/sockerärter är gott till.

Rökt lax med mandelpotatis och äpple

Rökt lax med mandelpotatis och äpple

Ingredienser:

  • Kallrökt lax i skivor
  • Gräddmjölk att koka potatisen i
  • 800 gr potatis, gärna små delikatesspotatis eller mandelpotatis
  • 1 liten purjolök
  • 1 liten påse babyspenat
  • 1 äpple
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Dela eventuellt potatisen i mindre bitar, låt den koka nästan färdig i gräddmjölken.
  2. Finstrimla en liten purjolök, bara det vita.
  3. Vänd ner purjolök och spenat i potatisen när ett par minuter av koktiden återstår.
  4. Häll av i ett durkslag, men spara lite av gräddmjölken.
  5. Lägg över potatisen i en skål.
  6. Tärna äpplet och blanda med potatisen.
  7. Slå i lite av gräddmjölken till en lagom ”såsig” konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar. Servera med den rökta laxen.

Ugnsbakade äpplen till en god bit kött

Ugnsbakade äpplen

Ingredienser:

  • 4 röda äpplen
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 1-2 klyftor vitlök
  • Smör
  • Några kvistar rosmarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Äpplena kan också bakas i en gryta, då med en bottenskyla vatten.
  2. Dela äpplena i halvor, gröp ur kärnhusen. Lägg äppelhalvorna i en ugnssäker form.
  3. Ringla äppelcidervinägern över halvorna.
  4. Skala och pressa vitlök, fördela över äppelhalvorna.
  5. Lägg 2 msk smör på varje halva.
  6. Repa rosmarin, grovhacka och toppa äppelhalvorna med hacket.
  7. Ugnsbaka i cirka 40 minuter.
  8. Servera som tillbehör till en fin bit kött.

Äppeldessert

Äppeldessert

Ingredienser:

  • 2 dl äppelmos
  • 1,5 dl havregryn
  • 2 msk smör
  • Någon msk socker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 dl lätt-crème fraiche

Gör så här:

  1. Skala äpplen, dela i klyftor och tag bort kärnhusen.
  2. Låt koka i lättsockrat vatten tills de år mjuka. Häll av vattnet.
  3. Mosa äpplena, smaka av moset med socker. Ställ moset på kylning.
  4. Bryn havregryn och smör i en stekpanna, tills grynen blir frasiga. Rör ner 1 tsk socker och kardemumma. Låt svalna.
  5. Varva havrefras med äppelmos och crème fraiche i portionsglas. Servera.
Taggad i: Recept