1. Hem
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. M: Ytterligare försämringar av husbilsskatten ska stoppas

M: Ytterligare försämringar av husbilsskatten ska stoppas

— 31/01-2024

Bonus-malus-skatten infördes 2018 och har sedan dess orsakat stora negativa konsekvenser för husbilsbranschen, från tillverkare till återförsäljare, campingar, övrig svensk besöksnäring och – inte minst – husbilsägare. Redan då gick husbilsaktörer samman i ”Husbilskampen” för att protestera mot den orättvisa beskattningen.

När så Transportstyrelsen och Skatteverket började förbereda för än tyngre skattebördor gällande husbilar, en fördubbling av dagens, var det många som satte kaffet i vrångstrupen.

Nu har Moderaterna satt ner foten och och tydligt sagt att partiet är mot fler försämringar av husbilsskatten.

- Skattefrågan kring husbilar är en prioriterad fråga för Moderaterna. Vi kommer nu att förhandla med våra övriga samarbetspartier och återkomma under året med detaljer kring hus lösningen ser ut. Det finns flera olika sätt att lösa detta och jag vill inte låsa mig till ett sätt innan förhandlingen är klar, sade Edward Riedel under pressmötet hos Kabe.

Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund kallar beskedet för positivt:
- Vi har sedan skatten infördes 2018 gång på gång pekat på de orättvisa och negativa konsekvenser skatten har inneburit. Det är bra att frågan nu närmar sig en lösning i och med Moderaternas besked. Det vi vill se är en rättvis beskattning som är långsiktigt förutsägbar.

Mikael Blomqvist, vd för Kabe AB, säger att pressmötet och Moderaternas besked är första steget till att få en förändring:

- Det som sades var positivt, men vi vet inte fullt ut vad det leder till. Inget parti sitter ensamt i regeringen utan måste förhandla med samarbetspartierna om hur det ska se ut istället. Vad det blir är ännu för tidigt att säga något om. Men visst är det positivt att man sätter ner foten och tydligt säger att ”vi vill inte detta”. Men det är en lagändring som kommer att ta tid. Nu ska det förhandlas, remitteras, ändras och omsider klubbas. Förhoppningsvis kan det ske under innevarande år.

Taggad i: Nytt i branschen