Mackor - mat att älska
Laxwrap – ren och len njutning | 4 portioner
Ingredienser:
- 200 gram kallrökt lax i skivor
- 4 ägg
- 2 avokado
- Någon matsked pressad citron
- 0,5-1 dl majonnäs
- 4 tortillabröd eller tunnbröd
- 1 dl ärtskott
- Salt efter behag och några generösa varv med pepparkvarnen
Gör så här:
- Koka äggen i 8 minuter. Skala och hacka dem.
- Skölj ärtskotten och klappa dem torra i en kökshandduk.
- Bred generöst med majonnäs på bröden.
- Dela avokado, kärna ur och skiva, vänd i citronsaften så att fruktköttet inte mörknar.
- Fördela ägg, lax, avokado och ärtkott på bröden. Salta och peppra. Rulla ihop.
Kalkonwrap – favorit för stora som små | 4 portioner
Ingredienser:
- 1 kalkonfilé (eller 3 kycklingfiléer)
- 4 pitabröd eller tortillabröd
- En liten påse blandsallad
- 1 gul paprika
- Slanggurka
- 2 tomater
- Texmex-kryddblandning
- Salt och peppar
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 dl finhackad persilja
Gör så här:
- Skär filén i breda strimlor. Stek i panna med olja eller vitlök. Smaksätt med texmex-kryddblandning, salt och peppar. Se till att fågelköttet blir ordentligt genomstekt.
- Kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skär gurkan i stavar. Skiva tomaterna.
- Blanda yoghurt med finhackad persilja och pressad vitlök. Smaka av med salt, peppar.
- Värm pita- eller tortillabröden i en torr, ren stekpanna (eller i ugn).
- Fyll bröden med kyckling, grönsaker och knappt hälften av såsen. Rulla ihop. Servera med resten av såsen.
Variant på Toast Skagen | 4 portioner
Ingredienser:
- 300 gram färska, skalade räkor
- 50 gram rökt lax
- 1 hårdkokt ägg
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 1 knippe dill
- 1 bunt gräslök
- 4 skivor vitt bröd
- Smör
- Citron
- Löjrom eller annan rom till garnering
Gör så här:
- Skala och hacka räkorna grovt. Skär laxskivorna i små bitar.
- Hårdkok ägget, hacka det.
- Skär gräslöken fint, hacka dillen.
- Blanda räkor, lax, ägg och kryddgrönt med crème fraiche och majonnäs.
- Stek brödskivorna gyllenbruna i en klick smör.
- Lägg röran ovanpå de stekta brödskivorna, toppa med tunt skuren citron, rom och en dillkvist.
Laxmacka med äggröra – mättande och läckert | 4 portioner
Ingredienser
- 4 skivor bröd
- 8 skivor lättrökt lax
- 4 ägg
- Smör
- 1 liten knippa gräslök
- 4 tsk nyriven pepparrot
- Salt och peppar
Gör så här:
- Riv pepparroten, finhacka gräslöken.
- Smält en klick smör i stekpannan på inte alltför hög värme. Blanda äggen med ett par matskedar vatten och hälften av gräslöken. Häll smeten i pannan och rör tills konsistensen är krämig men ändå fast. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg två skivor lax på varje brödskiva. Toppa med äggstanningen. Garnera med gräslök och pepparrot. Salta försiktigt och låt pepparkvarnen gå några varv över varje smörgås.