1. Hem
  2. /
  3. Resa
  4. /
  5. Mackor - mat att älska

Mackor - mat att älska

— 23/07-2021

Laxwrap – ren och len njutning 4 portioner

Laxwrap med avokado, ägg och ärtskott

Ingredienser:

  • 200 gram kallrökt lax i skivor
  • 4 ägg
  • 2 avokado
  • Någon matsked pressad citron
  • 0,5-1 dl majonnäs
  • 4 tortillabröd eller tunnbröd
  • 1 dl ärtskott
  • Salt efter behag och några generösa varv med pepparkvarnen

Gör så här:

  1. Koka äggen i 8 minuter. Skala och hacka dem.
  2. Skölj ärtskotten och klappa dem torra i en kökshandduk.
  3. Bred generöst med majonnäs på bröden.
  4. Dela avokado, kärna ur och skiva, vänd i citronsaften så att fruktköttet inte mörknar.
  5. Fördela ägg, lax, avokado och ärtkott på bröden. Salta och peppra. Rulla ihop.

Kalkonwrap – favorit för stora som små 4 portioner

Ingredienser:

  • 1 kalkonfilé (eller 3 kycklingfiléer)
  • 4 pitabröd eller tortillabröd
  • En liten påse blandsallad
  • 1 gul paprika
  • Slanggurka
  • 2 tomater
  • Texmex-kryddblandning
  • Salt och peppar
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl finhackad persilja

Gör så här:

  1. Skär filén i breda strimlor. Stek i panna med olja eller vitlök. Smaksätt med texmex-kryddblandning, salt och peppar. Se till att fågelköttet blir ordentligt genomstekt.
  2. Kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skär gurkan i stavar. Skiva tomaterna.
  3. Blanda yoghurt med finhackad persilja och pressad vitlök. Smaka av med salt, peppar.
  4. Värm pita- eller tortillabröden i en torr, ren stekpanna (eller i ugn).
  5. Fyll bröden med kyckling, grönsaker och knappt hälften av såsen. Rulla ihop. Servera med resten av såsen.

Variant på Toast Skagen | 4 portioner

Variant på Toast Skagen

Ingredienser:

  • 300 gram färska, skalade räkor
  • 50 gram rökt lax
  • 1 hårdkokt ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 knippe dill
  • 1 bunt gräslök
  • 4 skivor vitt bröd
  • Smör
  • Citron
  • Löjrom eller annan rom till garnering

Gör så här:

  1. Skala och hacka räkorna grovt. Skär laxskivorna i små bitar.
  2. Hårdkok ägget, hacka det.
  3. Skär gräslöken fint, hacka dillen.
  4. Blanda räkor, lax, ägg och kryddgrönt med crème fraiche och majonnäs.
  5. Stek brödskivorna gyllenbruna i en klick smör.
  6. Lägg röran ovanpå de stekta brödskivorna, toppa med tunt skuren citron, rom och en dillkvist.

Laxmacka med äggröra – mättande och läckert 4 portioner

Laxmacka med äggröra

Ingredienser

  • 4 skivor bröd
  • 8 skivor lättrökt lax
  • 4 ägg
  • Smör
  • 1 liten knippa gräslök
  • 4 tsk nyriven pepparrot
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Riv pepparroten, finhacka gräslöken.
  2. Smält en klick smör i stekpannan på inte alltför hög värme. Blanda äggen med ett par matskedar vatten och hälften av gräslöken. Häll smeten i pannan och rör tills konsistensen är krämig men ändå fast. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg två skivor lax på varje brödskiva. Toppa med äggstanningen. Garnera med gräslök och pepparrot. Salta försiktigt och låt pepparkvarnen gå några varv över varje smörgås.
Taggad i: Recept