Dröm dig bort till Magiska Malaga

— 24/02-2021

En av världens troligtvis mest kända konstnärer föddes här, självaste Pablo Picasso. Här finns magnifika byggnader. Här finns ett museum som visar upp bilar och kläder från svunna tider. Här finns stränder och shopping. Ja här finns allt! Följ med Min Husbil i Sverige till magiska Malaga!

Är du soldyrkaren som vill ha sand mellan tårna så hittar du det på någon av Málagas stränder.

För den som är på jakt efter sol och bad – välkommen till Malaga. Det finns flera vackra stränder att välja mellan, Playa de la Malagueta eller Misericordia är bra alternativ men du kommer med säkerhet att hitta din egen strand som blir din favorit. Är du soldyrkaren som vill ha sand mellan tårna så hittar du det här. Är du turisten som vill se olika platser så hittar du det också här.

Castillo de Gibralfaro och Alcazaba de Málaga

Att ta sig upp till Castillo de Gibralfaro kan vara en pärs men är väl värt besväret.

Här är hamnstaden som är ett paradis för utforskaren. Det finns så mycket att se och att göra så det största problemet du kommer att ha är att välja ut vilka av attraktionerna du ska besöka. Castillo de Gibralfaro och Alcazaba de Malaga är två av stadens största besöksmål. Slottet ligger högt uppe på en kulle och för den som antar en utmaning så är en promenad dit väl värd besväret. Stundtals blir det ganska så jobbigt med branta lutningar och ojämn terräng. Samtidigt så är belöningen väl värd mödan. Det går faktiskt att påstå att den finaste utsikten över Malaga är på väg upp till själva slottet och inte uppe på toppen. Och om du inte känner för utmaningen av en tuff promenad så går det bussar dit. Slottsområdet är ganska så stort så du kan lätt spendera några timmar här och förkovra dig i stadens islamistiska historia. Det som idag är resterna av ett slottsområde byggdes redan under år 800 och återuppbyggdes igen under 1400-talet. Det användes i huvudsak som en fyr och som baracker för militärerna.

Fantastisk utsikt över staden från Alcazaba.
Alcazaba de Málaga är ett palats- liknande fort från 1000-talet.

Om du går från Castillo de Gibralfaro längs med muren så kommer du till Alcazaba de Malaga, ett palatsliknande fort som också det härstammar från Malagas islamistiska tid. Detta är mer välbevarat jämfört med Castillo de Gibralfaro och är mer lättillgängligt. Det ligger längst ner på kullen och du når det från stadens centrum. Detta ställe är mer pittoreskt och mer som en labyrint. Här gäller det att vara uppmärksam för det finns vackra detaljer överallt som är lätta att missa. Ett tips är att köpa en kombinationsbiljett till de båda ställena och jobba sig uppifrån och ner.

Picassos hus och museum

Vacker innergård på Picasso-museet.

Huset som Picasso föddes i finns idag med på UNESCOs världsarvslista och det finns också ett museum som är tillägnat konstnärens verk. Konstverken som finns här är till stor del donerade av familjemedlemmar och det är nästan 100 procent säkert att du kommer att se konstverk och tavlor som du inte hade gissat var gjorda av Picasso. Det råder strikt fotoförbud på samtliga av hans verk men du får gärna fotografera andras verk – för det finns gott om andra konstnärers skapelser här. Bland andra Maruja Mallo, en spansk konstnärinna har också några av sina verk på display. Dessa gjordes under en tid då ”måla en tavla” inte nödvändigtvis betydde att återge verkligheten. En sköldpadda som tror sig vara en häst är ett av hennes verk och ett riktigt häftigt sådant för den delen.

På Picassomuseet finns fler konstnärer än Picasso.

Ett besök i hamnen

Málagas hamn bjuder på många fina miljöer.
Nytt blandas med gammalt i Malagas hamn.

När den ”obligatoriska” Picassoturen är avklarad fortsätter Malaga att bjuda på upplevelser. En promenad nere i hamnen är väldigt trevligt. Stanna till på ”Artsenal” och ta någonting att dricka. Detta ställe erbjuder inte bara mat och dryck utan är också en samlingsplats för konstverk. Bli inte förvånad om det är någon salsakurs som pågår där samtidigt som du sitter och dricker en kopp kaffe - i Malaga kan verkligen allt hända!

På Artsenal kan vad som helst hända medan du tar dig nåt att dricka.

Trippel i museum

När du ändå befinner dig här så passa på och ta en selfie vid vad som endast kan kallas en Rubiks kub i glas som tillhör museet Centre Pompidou. Malaga är modernt. Malaga bjuder på gammalt och traditionellt men också på upplevelser som är ”utöver det vanliga”. Gillar du bilar? Gillar du kläder? Även om inget av det intresserar dig så är ett besök till Automobile and fashion museum ett måste.

Ta en selfie vid Centre Pompidous "Rubiks kub"

Placeringen är utanför stadskärnan men låt inte det avskräcka dig. Ett besök här kommer garanterat att imponera på dig. Det är en mans livsverk – eller rättare sagt en liten del av en mans livsverk, en privatperson från Portugal som visar upp delar av sin samling. Första tanken som ofta dyker upp är att museet är för både män och kvinnor, att kvinnorna kan gå runt och titta på kläder samtidigt som männen spanar in bilar. Det är långt ifrån sanningen. Här blandas allting och du blir lika imponerad av både vintagekläderna som vintagebilarna. De absolut största modehusens plagg finns på display här. Haute couture från Dior, Yves Saint Laurent och Christian Lacroix för att nämna några. Skyltdockorna som presenterar kläderna är minst lika uppseendeväckande. Döskallar klädda i Swarovskikristaller. Och bilarna! Bilarna som är i absolut toppskick och där varje bil har en liten informationsskylt med lite kuriosa om var den kommer ifrån. Intill finns också ett plagg eller en outfit som passar med tiden som bilen kommer från.

De absolut största modehusens plagg finns på display här. Haute couture från Dior, Yves Saint Laurent och Christian Lacroix för att nämna några.
Aston Martin från 1961 blev en inspiration till James Bond filmerna.

Vad sägs om en kromad Aston Martin från 1961 som var inspirationen för bilarna som James Bond 007 sedan sågs köra i filmerna? Eller en kopia av bilen som John Lennon designade och körde under sextiotalet? Det finns 94 olika bilar här. Klassiker att titta på där några av dem är de första bilarna som tillverkats. Så vare sig du är bil eller klädfantast så är detta ett måste att besöka. Räkna med att spendera ett par timmar här för det tar en bra stund att gå igenom allt. Och när du ändå är här så kan du också passa på att besöka det ryska museet som ligger intill. Här finns speciellt utvalda konstverk som tar dig genom Rysslands olika epoker.

Besök glas- och kristallmuseet.

Har du inte fått nog av Swarovskikristallerna på bil- och klädmuseet så kan du besöka glas- och kristallmuseet. En av guiderna, Ian Phillips är en av ägarna och det är en guidad tur i hans hem som erbjuds. Han har förmågan att få glas att bli väldigt intressant. Det är en väldigt imponerande samling som visas upp.

God natt Málaga - för denna gång

Malaga har allt – någonting för alla. Men för denna gång har det blivit dags att citera Dansken Tomas Helmings låt och säga ”god natt Malaga”.

Tidigare publicerad i: min Husbil i Sverige, nr 4 2018.
Pga rådande pandemi (februari 2021) är mycket stängt för närvarande så dröm dig bort och planera för en senare resa. 

Taggad i: Europa