Malibu I 440 QB - En prisvärd kvalitetsbil

— 05/07-2021
Malibu I 440 QB
Långtidsprovning av en Malibu I 440 QB på Öland.

Vi hämtade ut en ny helintegrerad Malibu I440 QB, från Sehammars husbilar & husvagnar i Kalmar under sportlovsvecka 8 för några dagars provkörning och husbilsboende på Öland.

Under vinterhalvåret kan vädret vara väldigt lynnigt på Öland – vilket vi snart skulle bli varse om. Medan vi mötte solsken och klassiska vårtecken som sånglärka och tofsvipa ena dagen – stövlade kung Bore in med snö och sträng vinterkyla dagen därpå. Utmärkta förhållanden att sätta husbilen på prov.

Mycket säkerhet

Malibu I 440 QB stora busspeglar med Max View.
Busspegelsystemet ”max view” eliminerar döda vinkeln. Toppen!
Malibu I 440 QB Fiat Ducato med automatlåda.
Malibu I 440 QB har Fiats automatlåda, 150 hästars motor och alla säkerhetssystem som finns i princip. Lägg därtill dubbla airbags.
Malibu I 440 QB backkamera.
Backkameran i den här husbilen är bra!

Stiger in på förarplatsen och sätter mig bekvämt tillrätta i de skålade framstolarna med det välbekanta Fiatemblemet på ratten. 150 hästar och automatlåda och därtill alla säkerhetssystem som ABS, elektronisk startspärr, hillholder, Hill Descent Control och Traction Plus. På den här bilen med F40-chassi (heavychassi) finns krockkudde för både förare och passagerare. Lägg därtill bilens backkamera och busspeglar med ”max-view” för att undvika döda vinkeln – vilket är ett stort plus när det gäller förarsikt och säkerhet.

Husbilen är bekväm och otroligt lättkörd, som en Volvo XC 70 ungefär!

Som en Carthago

Malibu I 440 QB dinett.
L-formad soffa med sittbänk och vridbart soffbord i 360 grader. Smart!

Redan vid insteget får man lite känsla av Carthago. Allt känns välplanerat, luftigt och välkomnande. Den L-formade sittgruppen med sittbänk i skinn och textil (ljusbrun Palermoklädsel) har ett smart och stabilt soffbord som kan vridas i 360 grader. Vardagsrummet/loungen ger ett fint helhetsintryck i kombination med väggar och skåpluckor i samma ljusbruna fina träslag.

Jag känner på dörrar, skåp och handtag och här är det gediget snickeriarbete – allt ihopsatt av skruvar och tappar av mycket god kvalitet.

Snygg och elegant

Malibu I 440 QB kök.
Hörnköket är inte speciellt stort, men väldesignat och smart. Utrustat med 3-lågig spishäll, djup vask, 6 utdragbara nedre skåpluckor med fack och rejäla utrymmen för köksredskap.
Malibu I 440 QB kylskåp
Stor kyl 145 l (12 l frysfack)

Hörnköket är inte speciellt stort, men väldesignat och smart, vilket innebär tillräckligt med utrymme med 3-lågig spishäll, djup vask, 6 utdragbara nedre skåpluckor med fack och rejäla utrymmen för köksredskap. Totalt sett är köksdelen överlägsen många andra husbilar i samma segment. Lägg därtill 4 stora rejäla överskåp över kök- och bodelen vilket innebär förvaring i toppklass. Stor kyl 145 l (12 l frysfack) och snygg ”slimtower” på motsvarande sida i samma ljusbruna fina träslag. Tillsammans med inbyggda takspotlights och panelbelysning är bilens interiör riktigt fin och elegant. 

Sover gott

Malibu I 440 QB sovrum med queenbed.
Den sköna och bekväma sängen med kallskumsmadrass av högsta kvalitet är justerbar i huvudändan med 30 cm. Smart!

En smart lösning i den här bilen som endast mäter 6,99 m, finns i aktern. Här kan man justera huvuddelen i den bekväma queenbädden (195 x 145 cm) med ca 30 cm som då blir dagbädd med bekvämt nackstöd. Samtidigt frigör man utrymmet runt sängen vilket gör det lättare att nå de djupa garderoberna på vardera sida om sängen och de separerade hygienutrymmena toa/handfat och dusch. Man sover bekvämt, såväl i queenbädden med kvalitetsmadrass av kallskum som i den nedsänkbara taksängen (klassens största, hela 195 x 160 cm).

Malibu I 440 QB taksäng.
Den höj- och sänkbara och framför allt breda taksängen, mäter 195 x 160 cm och är störst i klassen (2019).
Malibu I 440 QB badrum.
Hygienutrymmena är separerade. Toaletten hittar vi till vänster.
Malibu I 440 QB dusch
Duschen nås med några få steg från sängen.

Förvaring i toppklass

Malibu I 440 QB utvändig förvaring och lucka för gasoltuberna.
Förvaring som kan nås både inifrån och utifrån.
Malibu I 440 QB garage med plats för mycket.
I garaget kan man lasta in cyklarna eller scootern om man så vill. Väljer man Malibu I 440 med F40-chassi (heavychassi) får man lasta 1345 kg!
Malibu I 440 QB förvaring sovrum.
Förvaring i toppklass under drottningssängen.

Allt i bilen känns väldesignat och genomtänkt. Men framför allt handlar det om kvalitet. Och inte minst om förvaringsutrymmen.

I sängtrappan finns förvaring, men också vid sidan om och över dubbelbädden.

Under själva dubbelsängen finns två rejält tilltagna förvaringsutrymmen som tillsammans med det enorma uppvärmda dubbelgolvet ”källaren” innebär bekväm åtkomst både inifrån och utifrån. Tillsammans med det stora uppvärmda garaget, där cyklar men även en scooter får plats, är man förmodligen bäst i klassen när det gäller förvaring!

Med heavychassi får man lasta 1345 kg, vilket nästan är som ett helt bohag! Jämfört med lågramschassit, som är standard med lastvikt 470 kg.

Finfin vinterbil

Karosskonstruktionen är träfri med sidovägg/golv utan köldbryggor, högstabil limmad hopsättningsprofil. Isolering med RTM-skum i tak, golv och sidovägg (ingen fuktupptagning är möjlig). Takets utsida är glasfiberarmerat vilket innebär hagelskydd (håller dessutom att gå på)! Även karossen är glasfiberarmerat på över- och undersida vilket ger skydd mot väta och stenskott. Väggar och tak har en isolering på 33 mm och företaget erbjuder täthetsgaranti på bilen i 6 år!

Med den fina isoleringen är den väldigt tyst men också lämplig som året-runt-bil med extra uppvärmning av köldkänsliga delar, även entrén! Uppvärmningen sker med Truma 6 E med uppvärmt dubbelgolv.

Det viskas om att modellen ska kunna fås med Alde vattenburna värmesystem inom en snar framtid, men det luftburna systemet räcker än så länge väl så gott.  

Hög klass

Malibu I 440 QB är supersmidig i trafiken och perfekt att bo i under alla årstider. Bilen är snygg, välbyggd och tyst – utan irriterande slammer eller gnissel. Högt betyg till kvalitet, men även till design och fin inredning med många smarta och praktiska lösningar – och inte minst förvaringen som är i toppklass!

Prislappen ligger på ca 1 miljon kr (beroende på utrustning och chassi). I jämförelse med konkurrenterna i klassen (övre mellanskikt) är det mycket husbil för pengarna.

Plus

  • Man sover bekvämt, såväl i queenbädden med kvalitetsmadrass av kallskum som i den stora taksängen
  • Isoleringen gör bilen tyst och håller kylan ute, även i entrén.
  • Förvaring i toppklass Under säng, golv och soffa och över kök och lounge.

Minus

  • Knappt värt ett minus, men köket är inte speciellt stort, men då det är smart planerat, väger det upp.

Fakta & specifikationer

Märke: Malibu

Modell: I440, QB F40

Planlösning: L-soffa, queenbädd bak + 1 bred nedfällbar säng

Chassi: F40 (heavychassi)

Motor: 150 hk, multijet 2,3 l, Euro 6

Automat: 6-växlad

L/B/H: 699/227/294 cm

Totalvikt: 4250 kg

Tjänstevikt: 2905 kg

Värmesystem: Luftburen Truma Combi 6E med uppvärmt dubbelgolv.

Färskvatten: 125 l

Gråvatten: 90 l

Bränsle: Diesel

Bränsletank: 90 l

Antal bältade sittplatser: 4

Sovplatser: 4/5 (standard/tillval)

Extrautrustning: AC bildel,150 hk, automat, taklucka Mini-Heki över köksdel, stor skotergaragedörr förarsida, elcykelgarage med utökad lasthöjd till 124 cm, inskjut-och transportsystem för 2 elcyklar (endast tillsammans med tillval elcykelgarage)

Pris testbil: 1 032 600 kr

Grundpris: 949 000 kr

Malibu I 440 QB planlösning.
Malibu I 440 QB planlösning.

Tidigare publicerad i min Husbil i Sverige: nr 2 2019.

Taggad i: helintegrerat